face flickr twit Instagram icon small youtube4

Stigla je TOYOTA Centuri, nemačke limuzine odlaze u zaborav

on .

 

12018 toyota century 4

 

 

Toyota Centuri zaslužuje duboki naklon. Službeno vozilo japanskog cara nosi znak feniksa, kao dokaz vrhunskog kvaliteta. Verovatno, na celom svetu ne postoji kvalitetniji i pouzdaniji automobil.
Izgled je konzervativan, jer Japan je monarhija sa duboko usađenim tradicionalnim vrednostima. Nažalost, novitet više nema W-12 motor, već hibridni pogon i W-8 motor od 5 litara radne zapremine sa direktnim ubrizgavanjem. Oba motora razvijaju ukupno 400 ks i 520 Nm.Dužina vozila iznosi 5.36 m, širina 1.93m,  visina 1.5 m, a međuosovinsko rastojanje je 3090 mm.Toyota Centuri je bio prvi automobil u istoriji koji je imao 1997. godine ugrađene masažere u sedištima, jer, kako su tada isticali, i gejše imaju pravo na odmor.

 

Prva generacija ove kopnene krstarice pojavila se 1967, a Japanci su je u gotovo u neizmenjenom obliku proizvodili čak 30 godina. 1997. stiže naslednik, koji je u penziju otišao 20 godina kasnije - 2. februar 2017. Sada je tu novi model i ne možete ga ne voleti. Novi Century izgleda toliko retro da ga možemo svrstati u vlastitu kategoriju. Pogledajte samo ta vunena sedašta i čipkaste zavesice. Pogledajte ih! Kakva šteta što Japanci ovo čudo izrađuju isključivo za domaće tržište i pokojeg ambasadora u inostranstvu. Da nam je se dokopati jednog Centuryja ne bismo iz njega izašli nikad. U neku ruku Century je kao vaša omiljeni trosed na točkovima. Ma kakva trosed- dnevni boravak! Dugačak je više od pet metara (5.335 mm), širok gotovo dva (1.930 mm), te raspolaže s više od tri metra međuosovinskog razmaka (3.090 mm). Ovo je jedan ogroman automobil. Uprkos tome što izgleda kao da je stigao iz prošlog veka, Century raspolaže posljednjim krikom tehnologije. Tu je veliki ekran osjetljiv na dodir kojim upravljate klimatizacijom i audio sistemom sačinjenim od čak 20 zvučnika. Vozaču su na raspolaganju i LED svjetla, te svi aktivni sigurnosni elementi koje možete zamisliti, a putnicima pisači sto i svetlo za čitanje. Genijalno. Toyota krije tehničke detalje do predstavljanja automobila na salonu u Tokiju početkom iduće godine, no znamo da će Century pogoniti 5-litarski V8 benzinac uparen s elektromotorom. Zvuči gotovo osvežavajuće da kupci Centuryja ne moraju brinuti da će Toyota tako skoro izbaciti nasljednika koji će učiniti da njihov automobil izgleda zastarjelo. Nastavi li Toyota ovim tempom, iduću generaciju mogu očekivati tek tamo negdje 2037.

 

 

62018 toyota century

 

 

Toyota limuzina sa stilom dobija 100 posto vunu i sto za pisanje za 2018godinu. Ovaj mesec, Tokyo Motor Show će pokazati sve vrste sablastane AI tehnologije i futurističke mobilnosti. Ali tu će takođe debitovati ova, potpuno nova TOYOTA Centuri. Da, potpuno nova. Ali ne mislite da je ovo neka vrsta mavkishli retro prototipa. Slično kao Land Rover Defender ili Caterham Seven, ovo će jednostavno upravo ovako izgledati. Duža je od automobila koji je zamenjuje, uz dodatnu dužinu na međuosovinskom rastojanju. I tu slavni dizajn govori da će pomeriti svoju suptilnost u odnosu na prethodnu seriju. "Dok održavanje eleganciju u horizontalnom položaju, podvozje, koja uranja malo unazad u kombinaciji sa uzlaznim delom zadnje kabine, osigurava zadnja sedišta prostrana i stvara savršen pokret kada se gleda sa strane." Nemojte nam reći da ne misliti isto. Dok rivalske limuzine kao što su Audi A8S i Mercedes S-klasa pokrivaju sve u kožu da se osećate prikladno skrivenog iza leđa, Centuri je daleko lepši. Sedišta su od "100% vune". A ako želite još uvek možete specifikovati kožu, Ima puno satsa da bi mogli da se igraju, ali to je i zabavno. Isto važi i za pogon Centuri. To je hibridna mašina, kao što je moderan, ali električni motor upari sa 5.0-litarskim V8 nikako nije dosadan iako je smanjen. Ceo spisak upozorenja protiv upadanja i upozorenja na mrtve tačke su na "kokpitu", ali je ova verovatno neophodna kada se mrežne zavese izvlače pozadi. Ako ne možete da nam kažete, mi smo prilično razbijeni. Beležeći ove i druge fensi stvari na Tokio showu za nekoliko nedelja. Rezervišite nam sada sto za stolom Toyote Centuri.

 

42018 toyota century

 

32018 toyota century

 

82018 toyota century

 

2018 toyota century 6

 

22018 toyota century

 

2018 toyota century

 

 

Izvor: TopGear

Ostavite komentar bez registracije

0 / 800 Character restriction
Your text should be less than 800 characters

Komentari

Preplati se za obaveštenja:
  • Nema Komentara

Newsletter

TOYOTA club Serbia - Kalendar

13. Tradicionalni skup

Beograd | Košutnjak | 09. April 2017. | 11h