face flickr twit Instagram icon small youtube4

TOYOTA restaurirala Sports 800, svoj najstariji trkački automobil

 

 

toyota sports 1

 

Kompanija Toyota je predstavila svoj najstariji trkački automobil, restaurirani Sports 800 iz 1965. godine. Radi se o automobilu koji je osvojio drugo mesto na trci Suzuka 500 km održanoj 1966. godine. Standardna verzija modela 800 je bila prvi Toyotin komercijalni sportski automobil, a četiri automobila sa specifikacijama za trke su učestvovala na pomenutoj trci. Toyoti je pripalo prvo i drugo mesto. Iako ga je pokretao motor od svega 790 cc snage 45KS, Sports 800 je pobedio automobile s 2,0 litarskim motorima zahvaljujući maloj težini i odličnoj aerodinamici.

 
toyota sports 11
 

Automobil je "čedo" Tatsuoa Hasegawe koji se proslavio prvom generacijom Corolle, a imao je mnogo koristi od razvoja u vazdušnom tunelu. To je bio prvi japanski produkcijski automobil strateški napravljen od kombinacije čelika i aluminijuma, pa je težak svega 580 kg. Sports 800 je bio i najštedljiviji automobil na stazi, a nakon trke od 84 kruga, u rezervoaru mu je preostalo 30 posto goriva. Automobil o kojem je reč je pronađen u jednoj garaži, restaurirao ga je Toyota Gazoo Racing, a lakirao ga je u svoje trenutne boje koje poseduje i reli Yaris, kao i prototip LMP1.

 

toyota sports 1111

 

toyota sports 111

 

Tokom restauracije su korišćeni novi rezervni delovi, a neki su morali da budu proizvedeni. Takođe, više od polovine karoserije je ponovo proizvedeno. Oslanjanje i motor su takođe dovedeni u savršeno stanje.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar bez registracije

0 / 800 Character restriction
Your text should be less than 800 characters

Komentari

Preplati se za obaveštenja:
  • Nema Komentara

Newsletter

TOYOTA club Serbia - Kalendar

13. Tradicionalni skup

Beograd | Košutnjak | 09. April 2017. | 11h