face flickr twit Instagram icon small youtube4

Japanski proizvođači razvijaju nove baterije

 

mazda toyota

 

Najveći japanski proizvođači automobila udružiće se u cilju ubrzanja razvoja najsavremenijih baterija koje će da se koriste u budućim električnim vozilima.

 

Toyota, Nissan i Honda zajedno sa Panasonicom i još nekim japanskim kompanijama sarađivaće na tehnologiji proizvodnje. Cilj novoformiranog partnerstva je razvoj novih solid-state baterija koje će japanskim proizvođačima automobila da omoguće da postanu lideri u tehnologiji električnih vozila.Partnerstvo podržava i japanska vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije i trgovine, koje će učestvovati u finanasiranju ovog projekta sa 1,6 milijardi jena (oko 14,6 miliona dolara).

 

Solid-state je značajno poboljšanje u odnosu na litijum-jonske baterije koje se sada koriste u električnim automobilima. Pored toga što imaju veću energetsku gustinu, one sadrže i manje komponenti i ne koriste tečne elektrolite koji mogu da iscure. Takođe, novi tip baterije je pouzdaniji u eksploataciji, jednostavniji za proizvodnju i dostupniji od litijum-jonskih baterija. Toyota je jedan od pionira u razvoju čvrstih baterija, ali ova kompanija do sada nije primenila ovu novu tehnologiju u svojim serijskim modelima.Cilj japanskih kompanija pre svega je poboljšanje performansi ovih baterija, kako bi one mogle da se masovno upotrebe u proizvodnji vozilima.

 

Prema planovima, baterija solid-state trebalo bi da bude razvijena do 2025. godine, što će da omogući autonomiju električnih automobila do 550 km pre potpunog pražnjenja. Autonomija do 2030. godine trebalo bi da dostigne 800 km.

 

 

Izvor: Netauto.rs

 

 

 

Ostavite komentar bez registracije

0 / 800 Character restriction
Your text should be less than 800 characters

Komentari

Preplati se za obaveštenja:
  • Nema Komentara

Newsletter

TOYOTA club Serbia - Kalendar

13. Tradicionalni skup

Beograd | Košutnjak | 09. April 2017. | 11h