face flickr twit Instagram icon small youtube4

Lexus ES: Prvi serijski auto sa kamerama umesto retrovizora

 

Lexus ES 01

 

Lexus ES je postao prvi serijski automobil koji umesto klasičnih bočnih ogledala ima kamere. Ipak, postoji „kvaka“. Lexus ES sa kamerama umesto bočnih retrovizora će biti dostupan samo u Japanu, gde je ova tehnologija legalizovana 2016. godine. Na svim ostalim tržištima, gde se prodaje, ES će i dalje dolaziti sa običnim ogledalima.

 

Lexus ES 03

 

Mercedes Trucks je pre nekoliko dana predstavio novi Actros, koji je takođe ostao bez ogledala zbog kamera, a Audijev novi e-tron SUV će takođe nuditi ovu tehnologiju na tržištima koja to dozvoljavaju. Ova tehnologija, koju su neke firme počele da nude još pre par godina, sastoji se od malih digitalnih kamera koje se nalaze na tankim nosačima i projektuju sliku na dva digitalna ekrana u uglovima instrument table, koji su u slučaju Lexusa ES dijagonale 5.0 inča.

 
Lexus ES 05

Ova tehnologija omogućava da vožnja bude vrla slična onoj sa običnim ogledalima, ali dodaje nekoliko prednosti. Kamere su u mogućnosti da prikažu raširenu sliku kada su migavci uključeni ili kada je vozilo u rikvercu, ili vozač može sam da izabere ovu opciju.

 

 Lexus ES 06

 

Tehnologija takođe pruža bolju vidljivost po noći i uslovima smanjene vidljivosti. Navodi se da su nosači kamere dizajnirani tako da kiša ne utiče na sliku. Još jedan benefit je bolja aerodinamika zahvaljujući tankim nosačima kamera, što utiče na smanjenu potrošnju goriva i manju buku od vetra. Uz sve ove vrline, samo je pitanje vremena kada će sve više automobila karakterisati ova tehnologija.

 

Lexus ES 02

 

 

 

Ostavite komentar bez registracije

0 / 800 Character restriction
Your text should be less than 800 characters

Komentari

Preplati se za obaveštenja:
  • Nema Komentara

Newsletter

TOYOTA club Serbia - Kalendar

13. Tradicionalni skup

Beograd | Košutnjak | 09. April 2017. | 11h