Jump to content

traxxas

TcS Korisnik
  • Broj Poruka

    23
  • Pridružio se

  • Zadnja poseta

  • Vreme Online

    19h 32m 10s

Everything posted by traxxas

  1. Pozdrav drugari,imam yarisa 1.4D sa automatskom klimom na kojoj mi ne rade svetla na komandama na dugmicima .Da li neko zna kako se menjaju te male sijalice?
  2. traxxas

    Koji filter za vazduh(za motor)?

    Od skoro vozim Yarisa 1.3vvt-i,2000.god.,i pregledom oglasa po prodavnicama za Toyotine delove vidim da nude razne filtere za vazduh.Od "Japanparts"-310din.,preko "Clean"-a 630din.,do "MAN"-a 1500din. Zanima me da li neko koristi taj filter vazduha"Japanparts" od 310din.i da li vredi stavljati ga,ili da se stavi neki od ova druga dva.Neznam koja je cena ,ali dok sam imao Alfu koristio sam "UFI" filtere,ili "Bosch",pa ako neko zna gde ih ima i koja je cena,zamolio bih neka napise.Naravno,prihvatam sve sugestije i predloge koji imaju smisla i logike.Nadam se da ima Vas dosta koji imate vec iskustva sa ovim filterima i brendovima koje sam naveo.Zeleo bih da cujem iskustva i preporuke.
  3. traxxas

    Koji filter za vazduh(za motor)?

    Hvala ti druze,ti si jedini koji mi je dao neki predlog.Cini mi se da na ovom forumu, clanovi,t.j vozaci Toyota, nisu bas solidarni i voljni da ti pomognu sugestijama i predlozima.Da sam ovo pitanje postavio na Alfa forumu,dobio bih za ova dva dana ,garant preko 50 postova sa misljenjem i preporukama.Bas sam razocaran forumom.Malo pravih i iskrenih ljudi,a vecina je sujetna ili zavidna kada vide da se neko iole malo vise razume u mehaniku na kolima.Smesno...
  4. Najace sredstvo za box-kozu je medicinski Vazelin.Ima da se kupi u svakoj apoteci.Pakovanja od 100g kostaju oko 70din.To ce vam reci svaki majstor koji sije i radi sa kozom,tapaciranje ili ko sije kozne jakne.Vazelin nema ni boju ni miris,a izuzetno je mastan i stiti kozu najbolje od svih fensi i brendiranih krema , masti i mleka koje reklamiraju po radnjama za kozmetiku auta. Provereno najbolje,koristim Vazelin za kozna sedista vec 10-ak god. i nema niceg boljeg,za sjaj,negu i cuvanje koze da neispuca,kako leti tako i zimi.
  5. traxxas

    Traxxas,Yaris 1.3 VVT-i,2000.god.

    Pozdrav svim vlasnicima Toyote! Od skoro sam i ja postao vlasnik jednog "Yarisa 1.3vvt-i",pa evo od sada mozemo da se druzimo razmenjujemo iskustva,savete i pomoc oko svega vezanog za nase ljubimce. Nebojsa/traxsas
  6. traxxas

    Motor trese u leru

    Kada auto pocne da trese,kao u opisu na pocetku teme,t.j obrtaji padnu ispod 780rpm,prvo probati sa aditivom za dizne i ventile "LIQUI-MOLY",provereno cisti najbolje od svih aditiva.I sipati na max.15-20lit. benzina 98 oktana,jer u tom odnosu najbolje rastvara necistoce od rezervoara i filtera goriva,preko cele instalacije do dizni,gde rastvara i cisti oksidaciju u rupicama dizi.Tretman ponoviti dva puta za redom i auto se vraca u normalan rad,sa 500-600rpm na optimalnih 750-780rpm. na leru kada postigne radnu temp. Naravno pod uslovom da su protokomer,filter za vazduh i lambda sonda uredu.Ako ne pomogne ciscenje aditivom,onda mora ultra zvucno ciscenje. Ja koristim taj "Liqui Moly" aditiv vec 7-8god.na svakih 2000km.i nikada problem sa diznama i ler gasom.
  7. traxxas

    Traxxas,Yaris 1.3 VVT-i,2000.god.

    Hvala ljudi,iz Brusa sam ispod Kopaonika!Bice slika,nisam stigao ni da ljudski slikam "jare", Iskreno vozim se i uzivam! Jos otkrivam Yarisa u voznji po krivinama do Kopaonika i nazad,malo do Krusevca i tako.Vozikam se ,zagledam i osluskujem motor, Promenio sam ulje(Motul 8100 X-cess/5W-40) i filtere, i slusam kako lepo i tiho radi motor na leru,a bogami i kako "rezi" uz Kopaonik na 4-5000rpm. Mala masina ,ali vuce ko zmaj.Presao sam sa njim oko 800km,i zadovoljan sam performansama za auto tog segmenta i tih gabarita.Lagan,startan i relativno mali potrosac,zavisi od stila voznje,sa klimom ili bez. Ukupna kilometraza koju je presao je 230k km.,ne trosi zasada ulje,nadam se da ce da izgura jos toliko.Imao sam ranije Corolu 1.6xl 16valve/1990.kupljena nova u tadasnjem Genexu.Izgurala 600k km,prodata,alii jos se vozi.Tako da mislim da ce ovaj "malisa" da potraje jos dosta km. Pozdrav svima!
  8. traxxas

    Aditivi za čišćenje dizni

    "Liqui-Moly" je provereno odlican aditiv za odrzavanje sistema goriva,filtera,pumpe i dizni,besprekorno cistim!
  9. traxxas

    motorna ulja

    Sve o motornim uljima sto vas interesuje,detaljno opisano na: motornaulja.blogspot.com
  10. traxxas

    Ulje za Yaris-a

    "MOTUL-8100 X-cess" 5W-40 100% full sinteticko ulje,vrhunskih performansi i odlicno izbalansiran odnos viskoziteta i tacke tecenja, kako na niskim tako i na visokim spoljnim temperaturama.Preporuka je i za motore koji su presli preko 200.000km i vise,i za nase podneblje t.j nase klimatske uslove.Kako zimi tako i leti,znaci ulje je celugodisnje.(od -36*C do +40*C) Detaljnije i sve o uljima na:blogspotmotornaulja.stalker.rs
  11. traxxas

    Svecice?

    Za svecice najbolje i najeftinije kupiti u MASS-Company Bgd,zastupnik " NGK" za Srbiju,imaju sve varijante: obicne, platinum i iridijum svecice.Oznaka za Yarisa je BRK5EYA-11
  12. traxxas

    radio

    Kakva glupost,da radio krci zato sto je slab akumulator!?Vi stvarno nemate pojma o elementarnim stvarima na automobilima.Nemojte da varate i lazete vise ljude,i da ih uporno saljete u servis,za kojekakve sitnice koje mogu da se odklone kod bilo kog elektricara. Sramota,kako varate ljude i dajete im dezinformacije.Ovakvo ponasanje adminstratora i moderatora nema ni najednom drugom forumu bilo kog brenda auta.Samo kod Vas na Toyota Srbija Forumu mogu da lupetaju i sa cinizmom salju vlasnike Toyota za svaku sitnicu u servis,a tamo ih docekuju jos neljubazniji i priuceni majstori i radnici,samo da bi ih odrali sa cenom usluga i delova. Velika bruka i sramota.
  13. traxxas

    Problem sa motoricem-pumpicom za tecnost sofersajmne

    Hvala na savetima,motorce je crklo ili zablokiralo, jer brisaci rade ,ali se ne cuje zvuk elekro motora,sto znaci da nije ni osigurac niti neki relej. Sada je praznik pa nemam vremena da se cimam ,ali od penedeljka cu da sve to rasrafim i pogledam.Desavalo mi se na par auta pre da motoric proradi kada se malo razradi,jer hoce da oksidiraju cetkice i bakarna biksna na rotoru.Ako je crkao, nasao sam nov,kod Voje Japanca za 1000din. Ako neko zna neki dobar auto otpad sa Yarisima naka napise kontakt i mesto,cisto radi ostalih delova ako zatreba.Hvala unapred. Pozdrav!
  14. Pozdrav svima, Od pre dva dana sam postao vlasnik Yarisa 1.3VVT-i/2000.god. sa troja vrata,proizveden u Japanu.Auto je uvezen iz italije sve je ok,osim sto mi neradi motorce t.j pumpica za pritisak tecnosti za pranje soferke i stakla pozadi.Da lli neko zna koliko kosta to motorce i gde da ga narucim?Ili ako je neko imao slican problem,da li mozda treba samo da se razradi motorce,ranije mi se to desavalo na drugin autima. Kada je kisa ,uzas je za preticanje i kada imam kola ispred. Molim za savet i pomoc!
  15. traxxas

    Klima ne radi

    Kakve veze ima filter polena ako kompresor neradi?Postoji samo mogucnost da sistem negde pusta freon jer je ostecena instalacija(creva,hladnjak,isparivac ,ili lezaj kompresora),ili je crko presostat t.j davac pritiska freona u sistemu.A polen filter nema nikakve veze sa funkcionisanjem klima sistema,osim sto samo moze da slabije izduvava vazduh na otvorima u kabini,pod uslovom da je zesce zaprljan, pa nepropusta vazduh. Inace je cist cinizam i navlacenje da neko treba da menja filter klime ako klima t.j kompresor uopste nerade.Moze da bude i relej kompresora,ali u 99% slucajeva je PRESOSTAT! NEMOJTE DA ZAVLACITE VISE LJUDE SA PREVARAMA TOG TIPA DA ODLAZE U SERVIS I DA IM MENJAJU DELOVE KOJI NIKAKO NISU ZA ZAMENU. SRAMOTA!
  16. traxxas

    Pomoc pri kupovini Yaris Verso 1,3 vvt-i 2001 automatik

    A merac ulja u automatskom menjacu treba da je skroz do sofersajmne ,isto je vidljiva drska sipke (zice) koja na dnu ima zonu od 3-4cm u kojoj je nivo ulja,a koji se proverava kada je motor upaljen, na ler gasu.Ja sam od automatika imao "Jeep-Grand Cheeroki 5.9L.limited edition" i imao sam problema prvo sa rikvercom,a kasnije i sa prebacivanjem iz druge u trecu brzinu.Servisu u Sopotu sam ostavio silan novac za popravke,srecom sam imao drugi auto da se sluzim,ali od tada nikada vise nebih vozio Automatik.Jeste dobar kada je nov,ali ovaj Verso koji je tebi zapao za oko ,ipak je suvise star za dalju normalnu funkciju.Veruj mi govorim ti iz iskustva,moj dzip je bio star 4.god a ovaj tvoj Verso 14.god.To je previse za Automatski menjac.Moj ti je savet da ga zaobidjes,bez obzira sto je Toyota,automatik tog godista je odvezao svoje t.j zavrsio je pricu,sto se tice menjaca.Motor je nesto drugo,on moze da izgura bez problema i u Srbiji oko 400-500.000km.bez problema. Ako si bas resio da uzmes tog Yarisa,obavezno povedi nekog ko se ipak razume u autom.menjace ili ga oteraj u neki dobar servis,pa neka ti procene stanje menjaca.Ja ga nebih kupovao. Toliko od mene. Pozdrav!
  17. traxxas

    Pomoc pri kupovini Yaris Verso 1,3 vvt-i 2001 automatik

    Pogledao sam Yarisa kog si izabrao,na"Polovni automobili,com.Moje misljenje ti je da dobro razmislis oko tog menjaca i postavi sam sebi pitanje zasto vlasnik prodaje tako dobar auto,i ostavlja mogucnost zamene,za auto u istoj klasi, ali losije reputacije i manje pouzdanih brendova od Toyote.Neznam ,mozda i gresim,ali obrati paznju na te trzaje na menjacu,a br.sasije ti se nalazi kada otvoris haubu,sa leve strane(desna strane auta) na plocici koja je pricvrscena na kos t.j lim do tocka,i jasno se vidi i plocica i brojevi,Ako ne pocinje sa JTD****,onda Verso nije proizveden u Japanu,nego u Francuskoj.I da znas da sam i ja od skoro clan foruma,i da sam primetio da clanovi foruma nisu bas nesto solidarni i brzi da ti odgovore.Zasto je to tako,neznam.Malo sam i ja iznenadjen.Za razliku od nekih drugih foruma sa drugim brendovima,ovaj je bas stur sa savetima i pravim odgovorima.Mislim i da je slabo posecen,sto mozes i sam da zakljucis po datumima od kad stoje pojedina pitanja ,ali bez odgovora.Evo,ja sam prekljuce postavio pitanje gde i kako da nadjem najbrze pumpicu za tecnost brisaca soferke i niko nista.A na Alfa Romeo forumu bi mi odgovorili vec 50 clanova,sa konkretnim odgovorima i savetima,novo,polovno,kako popraviti,gde naci otpad za delove,prodavnice i slicno,Ovde je sve na note i svi te odmah salju u ovlasceni servis i traze ti br.sasije. Dosta cudno,ali istinito.Toliko od mene,pa stecno i budi oprezan.Auto je ipak vozen po Srbiji,bolja je varijanta neki Yaris koji je na nekom placu,bar znas da nije silazio sa asfalta evropskih puteva,odrzavan je u ozbiljnijim servisima,nije vozen po rupama Srbije itd. Srecna kupovina,pa kako bude! Pozdrav!
  18. traxxas

    lanac

    Od skoro sam clan foruma i pretragom sam zakljucio da na ovom forumu ljudi koji voze Yaris nisu bas solidarni i nezele da daju neke osnovne informacije kao sto je predhodno pitanje.Kao da je to neka sveta tajna i strogo cuvana cena za ovlascene servise. Ceo forum je dosta slabije organizovan i po pitanju rubrika i sto se tice kolegijalnosti samih vlasnika Toyoti,veoma skrto i bez pravih majstora sa pravim savetima. Samo se povremeno ukljuci po neki admistrator sajta koji navlaci sve koji imaju neki problem iskljucivo u ovlasceni servis.Na slicnim forumima drugih brendova vozila,nije tako.Admistratori su ujedno i vrhunski majstori,i uvek prvo daju odgovor i mogucnost vise varijanti kupovine ili zamene delova ,kao i preporuke za prodavnice, odpade rezervnih delova polovnih auta,pa na clanu foruma t.j vlasniku Toyote bi trebalo da ostane da odluci gde ce i kako ce.A ovako je sve usmereno samo iskljucivo ka ovlascenim servisima.Razmislite malo ljudi,gospodo Administratori, mi zivimo u Srbiji,i nemoze nas standard da pokrije stalne odlaske u ovlascene servise za vozila stara preko 15 i vise godina.,za svaku sitnicu. Dalje zasto nekreirate rubriku uradi sam,pa podgrupe,odvojene obavezno dizele od benzinaca,to je osnovno.Pogledajte za primer malo Forum Alfa Romea Srbija,i sve ce vam biti jasno.Kod njih se organizuju i skupovi auta,druzenja,caskanja,predstavljane auta u posebnim rubrikama,a ovde samo i strogo u ovlasceni servis i prvo broj sasije pa cena.To je malo neprijatno i neprofesionalno.Vi kao admistr.trebate da drzite materiju u malom prstu i da imate distupne informacije sa svim cenama svih delova svih modela Toyote,i to 20god unazad. Malo je neumesno da na svako pitanje ,saljete ljude u zvanicni servis i dijagnostiku.Ili postavite na to mesto nekog ko poznaje malo bolje materiju od Vas ili promenite nacin rada.Ovo je dosta sturo i zatvoreno,stice se utisak da radite samo u interesu ovlascenih servisera. Razmislite o svemu malo sire i dublje,jer forum zato i slizi da bude pomoc i na korist vlasnika vozila Toyote,a ne kviz blic odgovori na svako pitanje nekog clana,u fazonu:javite se najblizem ovlascenom servisu.Probajte malo bez toga,dajte nekog ko zna vise i bolje od Vas.Jer vi samo ljude usmeravate u servis i hvalite na sav glas Toyotin brend.konstantno.To je samo dokaz da forum nije dovoljno ozbiljno organizovan,sa strucnim kadrovima,mehanicarima,majstorima i test vozacima. Bez prisustva i saveta takvih ljudi na forumu,nemoze biti poboljsanja kvaliteta i samog smisla postojanja ovog foruma.Jednostavno,morate brze da odgovarate na postavljana pitanja i da imate uvek nekog dezurnog administratora ili vise njih vikendom.
  19. traxxas

    Pomoc pri kupovini Yaris Verso 1,3 vvt-i 2001 automatik

    Sto se tice provere da li je proizveden u Japanu,pogledaj broj sasije koji mora da pocinje sa slovima JTD********,a sto se tice menjaca moja preporuka iz iskustva bolji ti je manualni menjac,a automatik zaista mora da je ocuvan i perfektno odrzavan.A ako si vec odlucio da uzmes automatik,probas ga ovako: kada ga upalis,drzis kocnicu desnom nogom,levu nogu zaboravi,savij je pod sediste,da nebi po navici krenuo da stiskas kvacilo,a nabosces kocnicu.Dok ga palis drzis stisnutu kocnicu,desnom nogom kojom i dajes gas, ubacis ga iz "P" u "R" i ako odmah trzne auto kada prebacis rucicu,nije dobro,isto to ponovi laganim prebacivanjem u "D",ako i tada trzne menjac nije dobar t.j nesto nije uredu u sklopu menjaca.Automatski menjaci jesu prakticni za gradsku voznju,ali za nase uslove odrzavanja auta jednostavno nisu.Jedino ako je auto nov ili star najvise 2-3god.Svako ko je imao bilo kakav automatski ili poluautomatski,sekvencijalni,itd.menjac recice ti da je imao neki kvar koji nimalo nije jeftin. Pogledaj boju i nivo ulja u menjacu obavezno .To se gleda kada je auto upaljen i ubacen u "P",ako je ulje tamnije boje nije dobro,obicno je crveno roze boje ili svetlo zute.Sve tamnije varijante nisu dobre.Obrati paznju i na zvukove koji dolaze uz predela menjaca,ako nesto prejako zuji,cvili ili pri prebacivanju rucice od P-R-N-D-1-2 bilo sta pocne da krcka, skripi,zuji ili naglo trza,menjac nije dobar. Moja preporuka ti je mamualni menjac i motor 1.3.Tu nemas greske, a ni dileme. Pozdrav i srecna kupovina
  20. traxxas

    Toyota Yaris 1.3 VVTI 2002 god

    Pozdrav svima koji voze Toyote, Vlasnik sam takodje "Yarisa 1.3VVT-i"/86ks, troja vrata,sa klimom, iz sada vec daleke 2000.god.Auto je prava mala zujalica,startan okretan i brz.Odlican za grad,parkiranje, kao i za duza putovanja, jer ovaj motor stvarno izvrsno povlaci i prima gas, kada god to zatreba,bilo da je preticanje ili malo ostrija voznja,kao i uz duze uspone.Potrosnja smesna(otvoren put 5.4/grad 7.5/prosek 6.2lit/100km) za zadovoljstvo koje pruza u voznji,sa dizajnom i konforom u kabini,prava uzivancija. Za svaku preporuku,Yaris 1.3VVT-i (86ks), nije dobar,ON JE ODLICAN!!! :wink:
  21. traxxas

    -500 obrtaja ler i treskanje motora

    Pozdrav svima koji voze Toyote, nov sam vlasnik Yarisa od skoro,auto je polovan 1.3VVT-i/2000.god.vozen ,servisiran i odrzavan u servisima u Italiji,proizveden je u Japanu,lepo radi lepo vuce,ler gas je oko 600-700 o/min.,zasada se nista ne pali nikakve lampice.U Srbiji sam presao samo 800km do sada,sa novim uljem i u principu sam zadovoljan. Ali citajuci malo razne teme na ovom forumu,i posebno kada sam naisao na ovu temu vezano za LANAC i NJEGOV VEK TRAJANJA,totalno sam razocaran i zbunjen.Jer ljudi,budimo realni,nemoze lanac nikako da se istegne na 50.000 ili 80.000km,jer je to metalni sklop lanca i lancanika koji mora da izdrzi minimum 300.000km.u najzescim rezimima rada t.j velikom broju obrtaja cak i do 6000/min. Vozio sam i bio vlasnik raznih vozila,imao sam i novu Toyotu Corolu 1.6XL/16valve iz 1990.god. kupljenu u ondasnjem Genex-exportu,kod nje sam za predjenih 400.000km menjao zupcasti na 120.000km (tada po preporuci Toyotinog servisa na Novom Bgd-u),raspitivao sam se kod raznih mehanicara za zivotni vek lanca i lancanika sa zatezacima (spanerima) i svi su mi rekli da lanac mora da izdrzi minimum 200.000km,primer najskoriji kod Pezoa 2008.god, kombi 2.2HDI motor sa lancem istegao se tek na 600.000km.Mercedesi razni,prelaze bez problema sa lancem od 500.000 do 800.000km,tako da kada sam procitao ovo vezano za Toyotin lanac, totalno sam se zabrinuo,jer stvarno nema logike da se lanac menja pre 300.000km. Velika bruka,i mogu vam reci da i ja razmisljam da prodam Yarisa ako je to tako,kao sto su napisali predhodni vlasnici Yarisa. I za kraj, smatram da je to sa lancem velika bruka i ozbiljna prevara samo da bi se odrali vlasnici svih Toyotinih vozila koja imaju lanac kao prenosni sklop umesto zupcastog kajsa. Inace sam Tehnicar-mehanicar za merne i regulacione uredjaje ,masinac, i odlicno se razumem u sve masinske sklopove,mehanizne i delove na automobilima. Ovo sto sam procitao za Yarisa i lanac,me je bukvalno sokiralo. Nemam vise reci,osim da je to BRUKA ZA TOYOTU!
×