Jump to content

stekan

TcS Korisnik
  • Broj Poruka

    29
  • Pridružio se

  • Zadnja poseta

  • Vreme Online

    3d 13h 25m 59s

Everything posted by stekan

  1. stekan

    Starost gume

    S obzirom da mnogo više vozim zimi nego ljeti, ljetne gume mi mogu trajati hrpu godina, dok zimske izdrže 3 do 4 sezone dok šara ne postane vidljivo plića u odnosu na nove gume. To je tu negdje oko spomenutih 5,5 mm. Šare na novim su, čini mi se, oko 8 mm. Što se starosti tiče, ljetne mijenjam kad dođu do 7 ili 8 godina. Mogu one da voze i sa 15, ali guma se vremenom suši i stvrdnjava, tj. slabije drži na cesti. Mislim da je zvanična preporuka zamjena nakon 5 godina.
  2. stekan

    Corolla 1,6 SD Valvematic Luna 2019

    Znak za naseljeno mjesto je specifičnost Srbije i ne znam da postoji gdje drugdje. Na zapadu je to tabla sa nazivom naseljenog mjesta. Sent from my A70 using Tapatalk
  3. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Znači da sistem reseta fercera. Super! Nego, da li je ko imao slučaj da se lampica upali nakon što je auto stajao satima na debelom minusu (na povelikoj nadmorskoj visini)? Vizuelnim pregledom su sve 4 gume izgledale OK i nakon pola sata vožnje se lampica ugasila. Sent from my A70 using Tapatalk
  4. Nemoj sr iznenaditi ako opet krene škripati (kad se istroše do sljedećeg komada metala). Kod mene su u tih 4 godine malo škripale, pa malo nisu i tako u krug. Sent from my A70 using Tapatalk
  5. Za druge ne znam, ali od kad prije otprilike godinu dana stavih Textar pločice, škripanje odnijela maca :-). A baš je kvalitetno škripalo, u vrhu čujnog frekventnog raspona. Sent from my A70 using Tapatalk
  6. stekan

    Auris 1.33 potrošnja ulja

    Čitao sam da novi tojotini dizel motori ne troše ulje ;-) Ne mogu im to oprostiti. Sent from my A70 using Tapatalk
  7. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Super. Javljaj kad probaš. Sent from my A70 using Tapatalk
  8. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Jesi li siguran da tim resetom nisu potpuno isključeni senzori (i lampica)? Računar prilikom reseta nije pronašao senzore čije serijske brojeve ima. Nije mogao stvoriti brojeve drugog seta senzora. Sent from my A70 using Tapatalk
  9. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Ako koga interesuje, komplet 4 senzora se može trenutno nabaviti na Ebay-u za 51€, poštarina uključena. Novo. Isporuka iz Hong Konga. Ne šalju u naše tužne zemlje, ali svako od nas ima nekog u Njemačkoj (ja imam sebe). Nabavio sam ih preko Ebay-a početkom 2015.-te i nema razlike u odnosu na one isporučene uz auto. Kod zamjene točkova treba preprogramirati serijske brojeve senzora, tako da zamjenu vršim u ovlaštenom Toyota servisu. Za Corolla model 2014 i novije treba uzeti senzore sa oznakom PMV-C210. Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  10. stekan

    2018 Corolla 1.6 Style Automatic

    Prvo teško, skoro nikako. Drugo lako. Držanje prsta par sekundi snima aktuelnu stanicu na poziciju gdje je prst. Sent from my LG-Q6 using Tapatalk
  11. Nadam se da to nije oblaganje auta keramičkim pločicama :-). Sent from my LG-Q6 using Tapatalk
  12. Za one koji budu mijenjali pločice na Koroli, ako se odluče za Textar pločice, info da po njihovom katalogu naprijed idu 2569801, a nazad 2461001, ali u stvarnom životu (tj. mojoj Koroli) nazad odgovara model 2466401 umjesto 2461001.
  13. Za sada ne. Jutros montirane. Sent from my LG-Q6 using Tapatalk
  14. Nakon pređenih 72.000 km došlo vrijeme za zamjenu kočionih pločica. Da ne bih opet imao priču sa škripom, odlučim da nabavim Textar pločice. Po Textar katalogu za nove Corolla-e sa dizel motorom idu 2569801 (naprijed) i 2461001 (nazad). Prednje odgovaraju, ali ne i zadnje. Ima li ko sličnih iskustava?
  15. stekan

    Buduci vlasnik Toyote Corolle

    Pronađoh da razlika između energetskih razreda A i G iznosi 7,5% potrošnje goriva. Ako je skala linearna, to je razlika između pojedinačnih razreda od 1,5%. Sent from my LG-Q6 using Tapatalk
  16. To mi je jasno, ali na različitim računarima isti USB će imati različita slova, u zavisnosti od broja particija i eksternih uređaja, odnosno od broja "zauzetih" slova. Kako god, probaću i sa oznakom drajva (F:) i bez njega.
  17. Svaka čast! Već 4 godine se povremeno pitam koji format playliste je podržan, ali nikad nisam imao dovoljno vremena (ni volje) da se sa tim poigram. Pitanjce: Da li oznaka drajva (F:) predstavlja problem, jer nisam siguran da je USB stik identifikovan pod tim slovom?
  18. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Na Ebay-u je veliki izbor kompleta senzora i kontrolne konzole koja prikazuje pritisak i temperaturu u svakoj gumi. Ključne riječi za traženje su "TPMS monitor". Cijena kompleta se kreće od 30€ do 100€. Prije par godina sam takođe na Ebay-u nabavio komplet original Toyotinih senzora za ukupno 70 britanskih funti. Sada oba kompleta točkova imaju senzore, ali kod promjene točkova se u servisu moraju preprogramirati serijski brojevi.
  19. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Zar nije dovoljno da nam sistem ukaže na problem? Kad znamo za problem, lako ćemo ga locirati i riješiti. Kad se na autoputu pri 150 km/h upali lampica slabog pritiska u gumama, apsolutno je nebitno koja je guma u pitanju. Spustiću brzinu i voziti do prvog odmorišta. Usput, u autu uvijek imam mali ručni manometar. Ovo je identična problematika kao i signalizacija da neka vrata nisu zatvorena. Na mojoj Corolli jedna lampica kaže da neka od vrata nisu zatvorena, a na nekim modelima slika pokaže koja vrata nisu zatvorena. Ako nisam u stanju sam utvrditi koja vrata nisu zatvorena, onda za mene nije ni bicikl, a kamoli auto.
  20. stekan

    Senzor pritiska u gumama

    Ja bih u takvoj situaciji provjerio sve četiri. Nije na odmet provjeriti ni pritisak u rezervnoj gumi. Malo ko to radi.
  21. Sa svojih 202 cm visine nemam nikakvih problema za volanom ni kad vozim 5 sati bez pauze. Naravno, sjedište je spušteno "do daske".
  22. stekan

    Lav i Toyota Corolla Luna 2017god

    Da nije oznaka da li je korisnik u datom momentu online na forumu? Nego, u vezi TSS-a, koja je svrha sistema LDA i RSA, kad na našim putevima niti svugdje ima iscrtanih linija, niti su znakovi postavljeni kako treba? ;-)
  23. stekan

    Lav i Toyota Corolla Luna 2017god

    Pokupio sa Toyota portala Slovenije, BiH, Hrvatske i Srbije cjenovnike Corolle i uporedio spiskove opreme po paketima. Razlike u opremi su male, ali ih ima. Samo u Hrvatskoj je TSS standardno u Luna paketu. Ima i razlike u ponuđenim motorima. U BiH se nudi 1.3, 1.6 i dizel 1.4. U Srbiji samo 1.6.
  24. stekan

    Lav i Toyota Corolla Luna 2017god

    Mislim da se paketi razlikuju za različita tržišta. Kao i cijene. Npr. u Hrvatskoj u paketu Luna dolazi TSS, a u BiH ga nema. Ovaj senzor je vjerovatno vezan za TSS (Toyota Safety Sense).
  25. stekan

    Banjalučanin i Corolla

    Pozdrav ekipi iz turobne Banjaluke. U posljednje 4 godine sam prešao sa Corolla 1.4 D-4D blizu 70.000 km bez i jednog problema. Prezadovoljan sam. Gledam da kupim još jednu Corolla dizelku, ali nema više. Šteta što je Toyota prestala sa proizvodnjom dizelskih motora. Benzinac troši više nego što sam navikao.
×