Jump to content
TcS.Bot

Nova Toyota Auris sa BMW dizel motorima

Recommended Posts

Nova Toyota Auris sa BMW dizel motorima

22 Dec, 2011

 

 

auris_logo.png

 

 

Nakon što je krajem novembra najavljena saradnja bavarskog BMW-a i Toyote na polju dizel motora i tehnologije baterija, mediji su bili preplavljeni informacijama o BMW-ovim motorima u Lexusovim automobilima. Izgleda da je dogovor ipak drugačiji.

 

Naime, dve firme su sada objavile da će se razmena tehnologije odigrati na jednom drugom nivou. Konkretnije, BMW će obezbediti 4-cilindrične 1,6 i 2,0 litarske dizel motore za sledeću generaciju Toyote Auris (koji bi po nekim inforamacijama mogla da ponese ime Corolla), dok će japanski proizvođač u Bavarsku poslati nešto svoje hibridne tehnologije.

 

Sve zajedno bi trebalo da postane "vidljivo" 2014. sa predstavljanjem novog Aurisa koji bi, uz dinamičniji izgled i vozne osobine, trebalo da u sledećoj generaciji uspešnije konkuriše najvažnijim modelima u ovom segmentu. Najavljena razmena tehnologije kasnije bi trebalo da se proširi i na ostale modele.

 

Toyota će tako dobiti priliku da zameni postojeću paletu dizel motora 1.4 D-4D (90KS), 2.0 D-4D (126KS) i 2.2 D-CAT (177KS) novim pogonskim agregatima.

 

 

 

 

Izvor: Autonet.hr

Podeli ovaj post


Link to post

Jel ovo znaci da Toyota odustaje od svojih dizel motora, i nema razvoj novih?

Podeli ovaj post


Link to post

Odustaje samo od manjih dizel motora od 4cyl

Podeli ovaj post


Link to post

Saradnja BMW-a i Toyote

 

 

bmw_toyota_main_tcm540_1100999.jpg

 

 

BMW grupacija i Toyota su dogovorili srednjeročnu-dugoročnu saradnju radi istraživanja ekoloških tehnologija. Takođe, BMW grupacija će Toyoti Motor Europe isporučivati 1.6 i 2.0 litarske efikasne dizel motore.

 

BMW grupacija (BMW) i Toyota Motor Corporation (TMC) su objavili da su 01. decembra potpisali pismo o namerama radi srednjeročene-dugoročne saradnje na novoj generaciji ekoloških tehnologija.

 

Na osnovu ovog pisma o namerama, dve kompanije su se sporazumele da zajednički obavljaju istraživanja na polju nove generacije litijum-jonskih baterija. Štaviše, oni su se složili da razmotre i druge zajedničke projekte.

 

Osim toga, Toyota Motor Europe (TME), evropska podružnica TMC, i BMW su potpisali sporazum na osnovu kog će BMW isporučivati TME 1.6 i 2.0 litarske dizel motore, počevši od 2014. godine. Motori će se ugrađivati u određena Toyotina vozila, čija je prodaja planirana za evropsko tržište. Preko ovog ugovora, Toyota planira da proširi svoj asortiman u Evropi, kao i prodaju dizel vozila sa niskom potrošnjom goriva i emisijama CO2.

 

Najavljujući ovaj sporazum, Norbert Reithofer, predsednik upravnog odbora BMW AG, je rekao: “Toyota je vodeći proizvođač ekoloških tehnologija na masovnom tržištu, dok je BMW grupacija najinovativniji proizvođač premium automobila.  Sada smo udružili snage kako bismo dodatno razvili ekološke tehnologije i proširili naše vođstvo u inovacijama u svakom od segmenata. Isporuka naših efikasnih i dinamičnih dizel motora Toyoti predstavlja još jedan važan korak u planiranom proširenju naših prodajnih aktivnosti, kada su u pitanju motori i pogonski agregati.”

 

Predstavnik TMC, predsednik Akio Toyoda, je rekao: “Sa velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem ulazimo u ovu srednjeročnu-dugoročnu saradnju sa BMW-om, kompanijom sa vlastitom kulturom i dugogodišnjom istorijom proizvodnje automobila u Evropi, kompanijom koja pravi automobile koji su zabavni za vožnju. U duhu razvoja automobilske industrije i društva, obe kompanije će udružiti svoje veliko znanje – za početak na polju ekoloških tehnologija –  i proizvesti još bolje automobile.”

 

Konferencija za medije je dostupna ovde.

 

Podeli ovaj post


Link to post

BMW trenutno ima najbolje dizel motore tako da je po meni saradnja potpuno opravdana

Podeli ovaj post


Link to post

×