Jump to content
Monty

Problem sa ABS-om!

Recommended Posts

Moj problem je sledeci: Imam Land Cruisera 100, 4.7 8V, benzinac, 1999.godiste, povremeno mi se pali lampica od ABS-a, upali se na na neko vreme, nekada 10 sekundi, nekada par minuta, uglavnom nema pravila kada se to desava i koliko traje. Isao sam na dijagnostiku i kompjuter je ispisao:

ABS pump motor circuit open or short. (1) ABS actuator fault. (2) ABS actuator bracket. (3) module fault.

Majstor kaze da mora da se menja pumpa glavnog kocionog cilindra. Da li neko zna nesto o ovome i da li zaista mora da se menja ta pumpa ili moze da bude nesto drugo u pitanju? A, ako mora gde bih mogao naci polovni deo?

Hvala.

Podeli ovaj post


Link to post

Poštovani Monty,

 

Svima nama bi bilo posebno drago da pre nego pokušamo da rešimo Vaš problem da prvo znamo ko ste.

 

Zamolio bih Vas da se predstavite u sobi parking a takođe se upoznate sa pravilnikom TcS-a.

 

;)

Podeli ovaj post


Link to post

Ono što ja znam, barem na defektiranju tog tipa problema na nekim drugim vozilima, u 90% slučajeva bio je u problemu senzor (davač signala) koji broji obrtaje točka.

 

Obično od zaprljanosti ili čega već dolazi do prekida očitavanja informacije ili jednostavno do prekida kabla kojim je senzor povezan.

 

 

Dijagnostičkim uređajem se vozilo testira i to u režimu vožnje i posmatraju se parametri sva četiri davača. Ukoliko neki od njih odstupa, problem može biti u samom senzoru, u zaprljansoti senzora ili u prekidu strujnog kruga (što je inače jako česta pojava).

 

Menje pumpe, barem dok sam radio kao ing. u jednom od ovlašćenih servisa, nije se desilo ni jedan jedini put, ali isto tako ne mogu to isključiti kao mogućnost.

 

 

 

Nadam se da sam bar malo pomogao. :)

Podeli ovaj post


Link to post

Nadam se da je tako kao sto si ti napisao, da nije pumpa u pitanju. Nekoliko poznanika koji se dobro razumiju u mehaniku izrazilo je sumnju da pumpa mora da se menja. Inace, Land Cruiser je presao svega 110.000 km i redovno je servisiran i odrzavan, mazen i pazen, kao nov je, i nikada nije bio izlozen nekim ekstremnim opterecenjima sto se tice bilo cega, pa i kocenja. A, obzirom da je predvidjen za mnooogo veca opterecenja nego ga ja koristim, to se nadam da pumpa nije problem nego su senzori ili kablovi u pitanju.

Dijagnosticki uredjaj nije koristen u toku voznje nego u stanju mirovanja.

Hvala na odgovoru.

Podeli ovaj post


Link to post

Moje iskustvo sa "novijim toyotama" kaze da se lampica za ABS javlja kad neka od sijalica na vozilu ne rade.. Proveri prvo to, pa onda trazi dalje..

Podeli ovaj post


Link to post

Ta lampica od ABS-a se povremeno pali i nekada je upaljena desetak sekundi, pa se ugasi, a nekada i desetak minuta, nema pravila, kao sto sam gore napisao. Da ne radi neka od sijalica verovatno bi lampica bila upaljena stalno. Moj drugar je imao slican problem, ustanovio je da je problem bio pesak, odnosno rizla koja se zimi posipa po putu, a upala je u tockove i zaglavila se negde oko senzora, pa je to pravilo probleme sa ABS-om. Kada je isprao podvozje i tockove problem je bio resen.

Podeli ovaj post


Link to post

Jel si proverio koliko imas kocionog ulja u posudi, moze i zbog nedostatka ulja da ti se pali lampica

Podeli ovaj post


Link to post

Da, ulje je provereno, to je OK. Cak smo pokusali da ponistimo gresku koju javlja dijagnosticki uredjaj, ali i nakon toga javlja isto kao sto sam na pocetku napisao.

Podeli ovaj post


Link to post

Greške koje se defektiraju putem dijagnostike su dvojake:

 

1) Mogu biti zastrele, koje je nekada centralni računar zapamtio, i bezopasne su,u prevodu mogu se obrisati putem prenosivog računara.

 

2) Trajne, postoji problem na vozilu, i sve dok se ne reši, brisanje nije moguće;

 

 

Svakako, tvoj problem Stefane spada u ovu drugu grupu.

 

Probaj za početak sa proverom kablova do senzora (da slučajno neki nije u prekidu) i sa čišćenjem senzora (vrlo je moguće da je upala prljavština i da usled nje senzor nije u stanju da očita podatak).

Podeli ovaj post


Link to post

Kada sam kupio Rav-a, posle 2-3 voznje imao sam identican problem. Sam sam provalio da je jack kod kabla na senzoru desnog tocka popustio i da je tu usla vlaga...Za 30min sam sve ocistio, osusio i sredio. Od tada se nikada vise nije upalila lampica ABS-a. Ne mora da znaci da je to isti slucaj, ali cisto da podelim moje iskustvo. Iskreno se nadam da imas identican problem kao sto sam ja imao. :)

Podeli ovaj post


Link to post

To je prvo sto cu da proverim za vikend kad budem imao vremena, sve dzekove i kablove koji su povezani sa senzorima na tockovima i centralnom jedinicom i sve senzore, pa ako to ne bude idemo dalje...

Podeli ovaj post


Link to post

×