Jump to content
Vojislavbb

Vozači pod kamerama

Recommended Posts

Uvođenjem video-nadzora na 16 prometnih raskrsnica, Novi Sad će postati praktično prvi grad u državi gde će početi da se primenjuje odredba novog Zakona o saobraćaju, prema kojoj vozačima posle prekršaja stiže kazna a da pri tom nisu ni videli saobraćajca. Kamere koje gradske vlasti postavljaju na javnim mestima koristiće i policija, a ceo sistem će, kako se očekuje, rezultate dati već prvih dana 2010. godine. Do tada će i „Parking servis“ uvesti službu video-pauka.

Primena oštrijeg Zakona o bezbednosti u saobraćaju počinje 10. decembra, a za taj datum se pripremaju i gradske službe i novosadski saobraćajci. Nova odredba zakona o kažnjavanju vozača snimljenih u prekršaju moći će da se primenjuje u samo nekoliko opština u Srbiji, a nezvanično se u Gradskoj kući i policiji može čuti da je Novi Sad otišao najdalje u razvijanju sistema video-nadzora. Projekat uvođenja video-nadzora na javnim mestima ranije je već započet postavljanjem kamera u dvorištima vrtića i škola, a proširen je i na važnije raskrsnice i prometne saobraćajnice. U toku je i instaliranje opreme u policijskoj stanici, a pred monitorima će sedeti i saobraćajci koji će pisati kazne.

U policiji navode da je još rano detaljno govoriti o tome kako će sistem funkcionisati, ali da će se odnositi najpre na prolaske kroz crveno svetlo na semaforu, neustupanje prvenstva prolaza i slične prekršaje na raskrsnicama, pošto će za sada kamere biti uglavnom na tim lokacijama.

- Bar na tim lokacijama gde su kamere će se voziti po saobraćajnim pravilima, jer će svi znati gde su kamere i paziće šta rade, a to je već neki uspeh. Trebalo je i ranije to da urade, jer takvi sistemi nadzora postoje u mnogim zemljama Evrope, pa i van gradova, na otvorenim putevima. Pored toga, očekujem da novim zakonom i povećanjem broja kamera bude smanjena i korupcija u policiji jer kazne više neće naplaćivati na licu mesta nego kod sudije - kaže Nenad Keković, jedan od novosadskih vozača.

U januaru 2010. godine počeće da radi i video-pauk, nova služba koju „Parking servis“ uvodi u saradnji sa saobraćajnom policijom. Portparol ovog preduzeća Radovan Jeknić kaže da će pauk od 10. decembra i inače brže raditi, pošto je novim zakonom privremeno zaustavljanje vozila skraćeno sa 15 na tri minuta.

- Predviđeno je da od januara svih pet pauk vozila budu opremljena fotoaparatima-kamerama koje će snimati ulicu, a policajac će biti u sedištu preduzeća i izdavati naloge koje automobile da nose. Tako će prestati potreba da sa svakim pauk vozilom ide i jedan policajac - kaže Jeknić.

On ističe da su u preduzeću ponosni na to što je uvođenje video-pauka koštalo koliko pet fotoaparata, dok su sve ostalo uradili informatičari zaposleni u „Parking servisu“.

Raskrsnice pod kamerama

1. Bul. Mihajla Pupina i Žarka Zrenjanina*

2. Bul. oslobođenja - Jaše Tomića

3. Bul. oslobođenja - Kralja Petra I

4. Bul. oslobođenja - Novosadskog sajma

5. Bul. oslobođenja - Jevrejska

6. Bul. oslobođenja - Maksima Gorkog

7. Bul. oslobođenja - Cara Lazara

8. Bul. oslobođenja - N. fronta

9. Mihajla Pupina - Jevrejska

10. Temerinski put - Primorska

11. Temerinski put - J. Andrejevića

12. Temerinski most - Kanal

13. Temerinska - Partizanska

14. Partizanska - Sentandrejski put

15. Maksima Gorkog - Sutjeska

16. Cara Lazara - Šekspirova

*napomena: U funkciji za sada samo nadzor na raskrsnici kod Banovine, a ostalih 15 će proraditi do kraja 2009.

Izvor :

Blic 12. novembar 2009.

http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=120274

Podeli ovaj post

Koliko vidim ne radi :(

Podeli ovaj post

Ovo mi sve lici na onu foru kada su kacili CD na retrovizor zbog radara :D :D

Podeli ovaj post

Juce sam prvi put video kako izgleda kazna kada te uslika kamera.Dobio komsija za zutu traku u 29.novembra. 4 fotografije u uvecana registarska oznaka sa sve podacima o vozilu i vlasniku.Naravno, tu je spakovana i cestitka od 5000 RSD na kojoj samo treba da dopises svoje ime i adresu :D :D

Podeli ovaj post

Moj ortak na Brankovom mostu u zutoj traci slikan, nije uspeo da se ubaci u srednju traku na vreme...slikan auto od nazad, otprilike u ravni onog lifta za bicikliste na mostu...i to vec prvog dana kada su pochele da rade kamere, 1.Juna, a kazna stigla na kucnu adresu posle 5 dana ???

Podeli ovaj post

I ovaj je fotografisan 1.juna ali je stiglo tek pre neki dan

Podeli ovaj post

Evo pregleda gde su tačno postavljene kamere u Novom Sadu:

http://maps.google.com/maps/ms?hl=en&ie=UTF8&oe=UTF8&source=embed&msa=0&msid=211526137672174177305.0004a51b1ed89ef1a4413&ll=45.256039,19.818649&spn=0.058003,0.109863&z=13

Kako sam saznao, (nezvanično) snimaju se  samo tri vrste prekršaja:

1. pogrešno prestrojavanje (ukoliko skreneš ulevo iz trake za pravo ili samo ulevo za GSP)

2. prolazak kroz crveno svetlo

3. prekoračenje brzine, (pri čemu je trenutno podešen sistem da beleži brzinu >72km/h)

Brzina 72 km/h je podešena zbog velikog broja prekršaja i nedovoljno"memorije" u sistemu da zabeleži sve prekršaje. Ova granična vrednost će vremenom ići nadole, kada se broj prekršaja na dnevnom nivou smanji.

Podeli ovaj post

:D :D

Podeli ovaj post

Ja sam mislio da kamere samo snimaju (zuta traka, crveno itd..), a ne i da beleze prekoracenje brzine?? U stvari, to sam i pitao nekog pandurskog mudoonju, kada sam nesto poslom bio u Ljermontovoj. On se nasmejao i rekao da da nova oprema uopste nema tehnicke mogucnosti "speed kamera", ida ce toga biti kod nas tek za 100 godina. E sad, moguce je da me je lozio, da naplati koju kaznu vise :P ???

verovatno te je ložio jer ja nisam dobio informaciju od pandura nego od tehničkog lica koji tamo radi  ;)

Podeli ovaj post

Mislim da su brzinske kamere drugacije od ostalih, i mislim da su ih dosta ljudi dobili po Novom Sadu za brzinu manju od 72kmh

Podeli ovaj post

Kamere za merenje brzine izgledaju drugacije od ovih sto slikaju zutu traku i prolazak kroz crveno svetlo

Podeli ovaj post

Ajde da verujemo tehnickom licu... Jel to znaci da svaka kamera u Beogradu snima i brzinu ili samo neke? Ako su samo neke, koje? Jel ti to rekao za Beograd ili je pricao o Novom Sadu samo?

Samo za Novi Sad. A to koja od kamera snima i brzinu - ne znam.

Podeli ovaj post

Najnovija informacija: upravo su montirane kamere i na raskrsnici Bulevar Oslobođenja - Futoška - Jevrejska u Novom Sadu. Nelogično je bilo zašto najprometnija raskrsnica u Novom Sadu do sada nije bila pod budnim okom "Velikog Brata".

Podeli ovaj post

Jos novija informacija, pre neki dan u Valjevu videsmo coveka u civilu, pored civilnog gnojfa 2 kako slika radarom! Kada smo stali i upitali ga kakav mu je to uredjaj, bio je prilicno ljut i besan.. Rekao je da se gubimo i da se ne vracamo vise. Posle smo culi da je isti covek vec danima tu i da je potrebno 4 dana da kazna dodje na kucnu adresu. Ko zna koliko ovakvih kamera ima po Srbiji trenutno aktivnih..

Prva slika je kada smo prisli da ga priupitamo jel on neki geodeta, a druga slika kad smo se vratili da uslikamo redar, nazalost ne vidi se, ali je iza zbuna, verujte..

04082011251.th.jpg 04082011252.th.jpg

Podeli ovaj post

Moja iskustva (nisu za javni forum) govore da VERUJEM.

Podeli ovaj post

post-575-0-04993400-1332507327.jpg

Ovo je snimljeno u Novom Sadu, na raskrsnici Jevrejske i Uspenske ulice. Policijski auto je bio pokraj NORK-a na trotoaru (pitam se šta radi pauk?) a u autu sede dva uniformisana lica. Jedan drži fotoaparat a drugi čeka.

Dakle, pecaju, nesavesne pešake koji prelaze raskrsnicu na crveno. Jedan slika (kao dokazni materijal) a drugi "hvata", legitimiše i piše kazne. Takođe, već duže vreme ovo isto rade na Bulevaru Mihajla Pupina.

Dakle, nisu samo vozači pod prismotrom, nego i pešaci.

Generalno, nisam protiv ovakvih metoda. Često mi zasmetaju pešaci koji prelaze raskrsnicu na crveno, pogotovu ako je raskrsnica otvorena (zeleno) za skretanje ulevo. Potrebno je da ljudi shvate da ne smeju svojim postupcima ugrožavati druge, ako već ne razmišljaju o sebi. Zasmetao mi je samo njihov metod - zar moraju baš parkirati nasred trotoara, pored samog NORK-a, ispred ulaza u butik?

Podeli ovaj post

A šta ćemo ako neki prestupnik se da u beg? Moraju da krenu u poteru. :D

Podeli ovaj post

Zanimljivo, šta se sve događa. :lol:

Više se ne biraju ni načini ni sredstva kojim će se puniti budzetske kase. ::)

Podeli ovaj post

Da, naravno, idu izbori, potrebno je mnogo uložiti u kampanju! Sada im najviše treba para u budžet!

Podeli ovaj post

Na autokomandi, na "Jugopetrol"ovoj pumpi stoji civilni auto(skoro bio Fiat Multipla), i baja sa fotoaparatom naslonjenim na volan fotka ko ne pusta pesake, a gore iznad kod Marakene te lepo zaustave, ili verovatno postoji i mogucnost da kaznu dobijes i postom...

Ali ja ne vidim tu nista lose, generalno smo BAHATI vozaci...Za mene je pesak zakon, najozbiljnije! Sve moze da se popravi ali da nekome upropastis zivot, ili ga osakatis...

Nas narod se opameti samo kad mu uzmes kintu...

Podeli ovaj post