Jump to content
manitash

Slabi farovi (xenoni)

Recommended Posts

Skoro sam uzeo Avensisa (2006 god.) i primjetio sam da su mu xenon farovi vrlo slabi (kratka). Cini mi se da sijalice nisu problem (nisam 100% siguran u to al' tako mi rece jedan "majstor"), e sad da li je ona reflektujuca povrsina oslabila il je nesto trece nemam pojma. Kako da budem siguran sta je u pitanju i ako jeste problem u samom faru ima li rijesenja sem da kupujem nove (obicne) farove?

Podeli ovaj post


Link to post

Aj da odgovorim sam sebi :) mozda nekom bude od pomoci.

 

Elem, Avensisi proizvedenog do 2006 godine (za druge Toyotine modele ne znam) imaju problem sa xenon farovima. Reflektujuca povrsina jednostavno izgori poslije par godina koristenja. Trajnog rijesenja sem mjenjanja farova nema (provjereno na vise mjesta). Postoji neka opcija da se ta povrsina premaze novim slojem ali to kod nas niko ne radi kako valja, a i preskupo je pa se ne isplati. Ja sam imao srece pa sam u oglasima nasao dva fara (obicna, polovna ali vrlo dobro ocuvana) za 150 evra i tako rijesio problem.

 

Jbg jeste da sad nemam one fancy xenone ali bar vidim kuda vozim ;)

Podeli ovaj post


Link to post

Ja imam Avensisa iz 2008 sa xenonima... Duga svetla su odlicna a kratka...? Po meni, trebalo bi da osvetljavaju duze, ali pitanje je kako bi se to svidelo vozacima iz suprotnog smera. Posto sam ja veoma ljut na one koje imaju reflektore u farovima i maglenkama (a koje su vidim upaljene sve cesce i u gradskoj voznji), onda je mozda i bolje da su slabiji a da ne zaslepljuju druge. Do sada me niko nije upozoravao da su mu smetala moja kratka svetla, pa mislim da je sve ok. Ne znam da li je to uobicajeno, kod mene obe xenon sijalice zamenjene na 68000 km, a preskupe su. Glupo mi da danju vozim na maglenke, da bih stedeo xenone, tako da razmisljam da nekako "ubudzim" one "uradi sam" LED za dnevna svetla a xenone da koristim nocu. Za sada, posle 72000 km nema problema sa plastikom na farovima.

Podeli ovaj post


Link to post

Ta generacija Avensisa ima fabricki problem sa soljama u faru kod projektora u kratkom svetlu. Problem se resava stavljanjem novog projektora ili reparacija tj stavljanje nove reflektujuce povrsine na solju. Znam lika koji menja tako nesto ili stavlja Morimoto miniH1 umesto fabrickih a razlika je osetna u vidljivosti

 

Ti ako nista drugo uvek mozes da ugradis dnevna svetla van fara. Sada je izbor veci i veci broj kombinacija koje dolaze u obzir kako ce dnevno svetlo da ti izgleda

Podeli ovaj post


Link to post

Jeste da je tema davno otvorena, i da su oni koji su je otvorili našli rješenje, da i ja napišem koju riječ.

 

Tačno je da su fabrički te "šolje" loše urađene, i da su svi avesnisi od 2004-2008/9 sa fabričkim ksenonima imali te probleme.

Kada se taj problem pojavio mom ocu (kraj 2008-me), ja nigdje na našim forumima nisam mogao naći rješenje...u Toyoti su nudili zamjenu starog fara i instalaciju novog po cijeni od ~400€ po faru. Neka rješenja sam našao na stranim forumima, ali to nije bilo moguće uraditi kod nas, jer tada nije bilo nikoga ko bi mogao da uradi "srebrenje" šolje. Problem je riješen tako što je auto poveden kod jednog kvazi majstora koji je uradio ono što je Liftman napisao, i uz nekoliko problema nakon njegove "stručne" ugradnje, sada imamo xenone koji funkcionišu dobro, tj.oborena svijetla, dok lijevo dugo je za nijansu pomjereno na desno i baca visoko gore, a ne kao što je bilo fabrički...Ali dobro, to je nus pojava otvaranja farova i nestručne ugradnje.

Na pojedinim forumima se reklamiraju momci koji su ovaj posao mnogo ozbiljnije shvatili, i mnogo ga kvalitetnije obavljaju, i što je najbitnije daju garanciju. Poslaću link svakome ko bude zainteresovan.

Podeli ovaj post


Link to post

ako mislis na Micu iz zemuna (Steva-anya ga reklamira po forumima) daleko je su oni od ozbiljnih majstora

Podeli ovaj post


Link to post

Pravih majstora nema, jer se niko nije skolovao za to, vec samo ko ima vise sati u rukama i bolji alata. Igrom slucaja sa Micom sam poceo pricu jer mi je bio tada i najblizi, a postoje jos dvojca na Mirjevu koji se bave ovim.

Podeli ovaj post


Link to post

Taj deo koji odlazi kod nas ne moze da se "Posrebri" iz razloga sto je uradjen od tvrde plastike a ne od metala. Mozda neki livac moze da resi problem a posle moze da se sredi.

Podeli ovaj post


Link to post

ako mislis na Micu iz zemuna (Steva-anya ga reklamira po forumima) daleko je su oni od ozbiljnih majstora

 

Napisao sam da su posao ozbiljnije shvatili, a sada da li su ozbiljni majstori, to je druga stvar.

Ja sam samo upoređivao neke njihove radove, sa ovim mojim nazovi majstorom, koji je sa Mirjeva....

Razlika je drastična....Nisam imao iskustva sa njima, ali bih volio da jesam.......Jer sam sa ovim "majstorom" sa Mirjeva imao samo probleme....

Ovako izgledaju ksenoni kod avensisa nakon "srebrenja" šolje koji je odrađen kod majstora kojeg reklamira Steva-anya.

http://postimg.org/image/jthsvcmh1/

Podeli ovaj post


Link to post

Ja sam radio kod tog majstora tri puta mi je ispadala rozetna na desnom faru jednom na levom i 2 puta sam se vraćao kako bi rešili vodu u faru, i sada je auto sedmi put kod njih da zamene rozetne na oba fara nekim koje imaju bolje kačenje, tako da je možda i bolje što nisi imao iskustva sa tim ''majstorima'' jer bi prošao slično verovatno

Podeli ovaj post


Link to post

Ne moze sprej to da resi. Brzo ce da izgori. To se radi poseban hemijski postupak da bi bilo trajno resenje.

Podeli ovaj post


Link to post

×