Jump to content
rele

Kvalitetno-pravilno pranje vozila

Recommended Posts

Većina svoje ljubimce u kućnoj radinosti (mada je to slučaj i sa nekim perionicama) pere sa sunđerom i tu pravi najveću grešku i uništava lak.

 

Postavićete pitanje šta to nije u redu sa sunđerom?

Najveći problem dolazi od ravne površine sunđera (u zavisnosti od proizvođača neki na sebi imaju manje ili veće rupice ali je to nedovoljno).

 

Pokušaćemo to prikazati crtežima. Zamislite lak na Vašem ljubimcu sa česticama prljavštine koje želite da opere i povratite sjaj vašem vozilu. Većina tih čestica je oštra i gruba i ponaša se kao abraziv.

 

laksaprljavstinom.jpg

 

Kada na tako zaprljan lak postavite sunđer kao što se i radi prilikom pranja čestice prljavštine ostaju zarobljene između sunđera i laka i to izgleda otprilike ovako

 

sundjersaprljavstinomcopy.jpg

 

Prilikom prevlačenja sunđera preko laka vi povlačite i oštre čestice prljavštine preko laka. Kada ih povlačite one za sobom ostavljaju fine ogrebotine debljine vlasi kose ili još tanje koje pod sunčevom svetlošću daju paukovu mrežu ili swirl marks

 

 

Rezultat je sledeći...

 

swirl1.jpg

 

Postavlja se pitanje pa sa čime prati automobil?

Rešenje leži u namenski pravljenim rukavicama tzv wash mitts. Ima ih bezbroj na tržištu a izgledaju ovako

 

mitt1.jpg

 

Prednost rukavica za pranje je što su meke i što apsorbuju prljavštinu unutar sebe i onemogućuju grebanje Vašeg laka odnosno tu mogućnost smanjuju na minimum. Na crtežu to izgleda ovako

washmittabsorbgrit9nkcopy.jpg

 

Ovim načinom pranja izbegnuti će te prevlačenje prljavštine preko farbe i stvaranje swirls-ova odnosno tu mogućnost će te smanjiti na minimum.

Koji wash mitt koristiti ostaje na Vama i Vašim finansijskim mogućnostima. Cene se kreću od 10 do 50 evra.

 

Sledeće stavka u ovom pranju su šamponi.

Potrebno je izabrati šampon koji ima dobra svojstva podmazivanja, one koji će Vam omogućiti što lakše prevlačenje rukavice preko laka. Tu ću Vam prilikom izbora reći sledeće: koliko para toliko i muzike. Litru pravog šampona neće naći ispod 10 evra. Naravno to ćete moći i sa jeftinijim šamoponima ali je potrošnja znatno veća.

Druga stvar prilikom izbora šampona je to da ne uništavaju i ne isušuju lak odnosno da ne sadrže štetne hemikalije koje će isušti Vaš lak, skinuti vosak i ostaviti ga nezaštićenog. Većina tu pravi krucijalnu grešku, za pranje koristi tečnost za sudove. Ona je dizajnira na otapa sve masnoće (uključujući i vosak) koje će isušiti Vaš lak i na kraju dovesti do oksidacije.

 

Metoda dve kante.

 

Prilikom pranja automobila većina ima jedan sunđer i jednu kantu. To je takođe jedan od problema prilikom pranja koji takođe može dovesti do swirls-ova. Metoda dve kante kao što iz naziva sledi koristi dve kante prilikom pranja automobila. U prvoj kanti imamo rastvor šampona a drugoj čistu vodu. Pošto ste sa rukavicom oprali jedan deo automobila i potrošili rastvor koji se nalazi na rukavici nećete je odmah umočiti u rastvor šampona već u kantu sa čistom vodom kako bi isprali čestice prljavštine koje ste zarobili u rukavici. Prilikom metode dve kante u samim kantama se pri dnu nalazi mreža koja se naziva grit-guard i čija je svrha da Vam onemogući da rukavicu zamočite skroz do dna kante na čije je dno pala prljvština.

Evo kako izgledaju kante i grit-guard

two-buckets.jpg

 

Predpranje

 

Jedan od najbitnijih koraka u pranju automobila.

Za ovu svrhu se koriste namenska sredstva tj bezkontaktni šamponi. Njihova svrha je da omekšaju prljvštinu o kojoj smo gore pričali i da prilikom puškiranja Vašeg automobila skinu što je više moguće prljavštine te da Vam kod glavnog pranja rukavicom i šamponom pripreme što čistiju površinu i smanje mogućnost grebanja na minimum.

Napomena: autoperionice koriste samo bezkontaktna sredstva a retko koja posle i šamponira kola -jednostavno to im se ne isplati iako na svakoj bezkontaktnoj tečnosti piše prewash.

 

Tehnika pranja:

 

Počnite od točkova, lukova oko točkova i šupljina oko vrata. Kada koristite četku za felne i rastvor šampona vrlo je moguće da će Vam hemija sa točkova dospeti na lak koji ste predhodno oprali te će te ga morati ponovo prati (lak). Ne zaboravite oprati predele oko unutrašnosti vrata, pragove i predele oko vrata gepeka da se ne bi ponovo vraćali na te delove kada operete spoljašnjiost pošto će Vam vraćanje na te delove ponovo uprljati lak te će te isti posao raditi dva puta.

 

Šamponiranje:

 

Ovo je glavna faza pranja i trenutak kada možete nanenti oštećenja na laku "swirls" ukoliko ne vodite računa. Koristite šampon razređen u razmeri koju navodi proizvođač. Jača koncentracija nego što je potrebno može skinuti vosak sa kola. Možete koristiti kako hladnu tako i toplu vodu. Ja uvek koristim toplu kako zbog ruku tako i zbog šampona, jer šampon kao i svak hemija bolje radi sa toplom vodom. Bilo bi idealno kada bi imali dve rukavice s tim što će te jednu koristiti ispod lajsne za najprljavije delove a drugu za ostatak automobila. Prilikom pranja koristite pravolinijske pokrete (ne kružne-o tome ćemo u nekoj drugoj temi) koristeći umeren pritisak.

Wash-400x400.jpg

Za ostatke na laku koje ne možete skinuti pranjem rukavicom i šamponom ne koristite pritisak. Tu Vam je potrebna jača hemija kao npr neki tar remover ili sl koji će bez problema skinuti te kontaminacije. Pritiskom će te samo oštetiti lak.

 

Ispiranje:

 

Po završenom pranju isperite Vaš automobil sa dosta vode koristiće crevo, za ovaj deo nije Vam potrebna mašina za pranje pod pritiskom.

 

Sušenje:

 

Još jedna od bitnih faza u pranju automobila. Koristite mikrofiber peškire bez etikete (koje bez problema ostavljaju tragove po kolima pogotovo ako je reč o crnom automobilu). Krpu presavijte kako bi dobili što mekšu površinu. Možete koristiti i jelensku kožu ali vodite računa da je čista.

Podeli ovaj post


Link to post

Tekst je kombo iskustva sa vise strana i naravno licnog,bice jos toga.

Podeli ovaj post


Link to post

Jel neko iz licnog iskustva nasao gde mogu da se kupe ove rukavice za pranje a da nije preko kupindo, limundo itd?

 

Ja usao u 2,3 radnje auto delova i kozmetike i bili su u fazonu "mislis decko sundjer za pranje" :mellow:

Podeli ovaj post


Link to post

Hahahhaaha...pa lepo su ti rekli..izbusis iznutra sundjer i eto :D :D :D

 

Pazi nemoj da ti kupindo/limundo budu merilo za los kvalitet, ima stvari koje se donose preko grane i ovde preprodaju za male pare, ali i to da u prodavnicama prodaju nesto je isto sto i na tim sajtovima a od istog nabavljaca....tako da je to ko koga prvi zez, zato se treba uvek dobro informisati sta kupujes pa ces znati dal je bolje ici u prodavnicu i dobiti racun ili uzeti od lika kome stoji samo bezveze u kuci

Podeli ovaj post


Link to post

Mislili ljudi da sam flipno pa trazim neke rukavice za pranje kola mozes misliti :)

 

Nisam ja nesto protivnik limunda/kupinda ali cisto sam hteo da pitam da li je neko to zaista kupio u radnji kod nas. Nije to neka stvar koja kosta bog zna koliko tako da nemam problem sa porucivanjem i preko ovih vec spomenutih sajtova.

 

Ja volim da odem do radnje i uzmem u ruke to sto kupujem ali ta vrsta kupovine polako izumire :D

Podeli ovaj post


Link to post

Nisam izabrao mozda pogodno mesto za pitanje ali da li neko zna sta se desava sa Steam perionicom. Ja dugo nisam bio i za vikend sam shvatio da su promenili lokaciju. Trazio sam ih na novoj adresi ali bez uspeha a takodje oni linkovi tipa adresa i fb profil ne rade. Da li neko zna ista?

Podeli ovaj post


Link to post

Evo da se javim :)

Nisam imao net neko vreme, pa nisam bio u toku, sorry.

Da, na staroj smo adresi, sa mape. Jedino sto su sad odmori, pa nisam u perionici non-stop, vec me nazovete i za 10 min sam u radnji ako treba. ;)

A za dubinsko se zakazuje dan-dva unapred. Za dubinsko je vec malo veca potraznja.

064/122-59-47 Johnny-Steam

Podeli ovaj post


Link to post

Jos sam se zavlacio u tu ulicu ali sam uspeo da ne nadjem perionicu. Dobro sada je sve jasno. Hvala momci.

Podeli ovaj post


Link to post

Upravo u toj maloj slepoj ulicici, jedina kuca sa leve strane sa dve garaze. Posto nema nikakva reklama ili tabla. :)

Podeli ovaj post


Link to post

Koliko dugo traje efekat poliranja?

Tacnije zanima me kad se "smirgla" auto, znam da se koriste fine smirgle oko 2000, ali ipak orendaju malo laka i izmatiraju auto?

Onda se polira i sija se bolje nego novo, ali koliko to traje i sta posle?

Da li se vremenom izgubi sjaj i mora opet da se polira?

... ili se pasta sjedini sa lakom i to je TO?

Podeli ovaj post


Link to post

Po meni poliranje treba samo kada hoces da udajes auto, pa hoces da se sija ko... Ili si neki deo auta ogrebao pa da ne strci u odnosu na ostatak kola. Poliranjem vraca se sjaj boje ali u isto vreme je i tanjis. Tako da nije preporucljivo za starije boje kao i dosta cesto. Sjaj uz redovno brisanje od prljavstine moze da potraje i 6m, posle se lagano gubi. U suprotnom, nece ti trajati ni nedelju

Podeli ovaj post


Link to post

Gubi se u smislu da se pasta skida i opet dolazimo do smirglanog dela? (pa izgleda gore nego pre - jer je pre poliranja smirglano)

Znaci u mom slucaju ipak samo poliranje bez smirgle.

Ne mogu boju da ostetim jer ima dva sloja laka.

 

Mislio sam posto sam na nekim mestima lose ofarbao pa ima slabiji sjaj da ispoliram ceo auto?

Podeli ovaj post


Link to post

Sve zavisi koliko je star auto ali u principu jednom poliranje godisnje ili pak u dve godine, u suprotnom ponestace mu farbe :). Dosta sam istrazivao posto sam morao da poliram svoj auto iako ima evo tek 2 godine. Definitivno ako ti je star auto batali smirglanje tako sam ja skapirao. E sad sto se tice poliranja treba tu mekana ruka i dosta iskustva. Naravno najbolje polirati auto posle zime jer tada saniras gomilu sitnih riseva nastalih sto od rizle, soli, kamencica i ostalih cari koje donosi zimski period.

Podeli ovaj post


Link to post

Moracu ja na dubinsko, koliko ranije mora da se zakaze?

Podeli ovaj post


Link to post

Koliko dugo traje efekat poliranja?

Tacnije zanima me kad se "smirgla" auto, znam da se koriste fine smirgle oko 2000, ali ipak orendaju malo laka i izmatiraju auto?

Onda se polira i sija se bolje nego novo, ali koliko to traje i sta posle?

Da li se vremenom izgubi sjaj i mora opet da se polira?

... ili se pasta sjedini sa lakom i to je TO?

 

 

Poliranje nema rok trajanja,tu naravno mislim na pravo kvalitetno poliranje kod kojeg se nakon svake paste auto brise odredjenom hemijom za skidanje viska paste da se vidi pravo stanje stvari a nakon zavrsenog poliranja auto se detaljno pere i jos jednom pregleda u potrazi za greskama.

Postignuto stanje se odrzava kvalitetnim pranjem koje je opisano u ovoj temi, u suprotnom brze ili sporije dolazi do ponovnog stvaranja svirlova,ogrebotina itd.

Znaci kod pravog poliranja nema spiranja ili gubljenja paste sa laka pa de nestane i efekat.

Takodje vrlo vazna stvar je i zastita auta nakon poliranja gde zastita treba da trpi umesto laka.

Zastite su u vidu obocnog voskiranja pa sve do naj kvalitetnijeg opti coat-a kao trajne zastite koja se jedino moze mehanicki skinuti.

Podeli ovaj post


Link to post

Da li možda neko ima iskustva sa nekim sredstvom za uklanjanje ostatka insekata sa branika farova, haube? Naime posle dobrog pranja ostalo je dosta onih sitnih flekica koje kao da su ušle blago u farbu.

Ja sam nešto mišljenja da mu nema pomoći osim poliranja neke vrste ali me interesuje kako to funkcioniše na plastičnim površinama npr. branik? Ako ima neko bilo kakvu informaciju, ili savet neka bude ljubazan i podeli to samnom :)

Mislim da sam pokupio svaku musicu/bubu odavde do Italije i nazad. Jezivo na šta je auto ličio :D

Podeli ovaj post


Link to post

Nocna voznja je posebno "inspirativna" za insekte.

Ja koristim Bug & Tar Remover (Turtle wax) i OK je, skine sve i sa krovnog kofera (na njemu uvek bude "tuce" gamadi).

Dobre perionice imaju solidnu paletu ovih proizvoda.

E sad, mozda je ovo za posebnu temu (ili ista vec postoji), a tice se zastite karoserije i stakla Nano zastitom (insekti se dosta lakse uklanjaju, a voda "bezi" sa zasticenih povrsina). Dobra stvar, po meni.

Podeli ovaj post


Link to post

Ja upravo imam taj Bug & Tar Remover od kornjače. Nisam ga sada probao jer sam dovezao auto iz perionice skoro pa nisam stigao još da se pozabavim time. Mislim problem je što su te flekice toliko poravnate sa farbom da se uopšte ne osećaju pod golim prstom nego se samo vide golim okom.

U perionici mi je lik rekao kao da to nekim finim voskom može da se izvuče stim što ja nisam siguran kako vosak deluje na plastične površine.

Svakako mogu da probam sa ovim što imam ali mislim da u ovoj fazi će to ići jako teško.

Ja sam pokupio sve insekte po danu i suncu. Do granice sa HR nisam mogao da verujem šta je sa ludim insektima :D

Podeli ovaj post


Link to post

ha ha, spachvanska shuma, tamo su bubice i komarci ko rode :D

zasto ne odes do dzonija pa parom da ti opere to, bar je kod mene uspevalo bez problema, a za ubuduce obavezno pred put voskiranje ;)

Podeli ovaj post


Link to post

zasto ne odes do dzonija pa parom da ti opere to, a za ubuduce obavezno pred put voskiranje

 

Amin!

Podeli ovaj post


Link to post

×