Jump to content
Mr Nebojša

Toyoti Prius titula najprodavanijeg Plug-in hibrida u Velikoj Britaniji

Recommended Posts

Toyoti Prius titula najprodavanijeg Plug-in hibrida u Velikoj Britaniji

 

24 Jan, 2013

 

 

 

toyota%20prius%20phev.jpg

 

Nedavno objavljeni rezultati prodaje potvrdili su da je Prius Plug-in najprodavaniji model pomenute kategorije na tržištu Velike Britanije, a svoju popularnost je ostvario rezultatom od 470 prodatih primeraka za samo 6 meseci, od lansiranja u julu 2012.

 

Tim rezultatom Prius Plug-in je preskočio prodajne brojke svoga najbližeg konkurenta, Opel Ampere, koji je na istom tržištu prisutna tri meseca duže.

 

Ovaj rezultat je samo deo uspešne godine za Toyotu u Velikoj Britaniji gde je prodato 12.840 hibridnih vozila, što je povećanje od 15,2 % u odnosu na 2011.

 

U 2012. hibridni asortiman se proširio sa tri nova modela na ukupno pet vozila: predstavljeni noviteti u 2012. su Yaris Hybrid, Prius + sa 7 sedišta i Prius Plug-in koji su dopunili postojeću paletu Priusa i Auris Hibrida.

 

Osnovna razlika između standardnog Priusa i Prius Plug-in hibrida je u tome što Plug-in ima snažnu litijum-ionsku bateriju koja se na kućnoj utičnici napuni za samo 1,5 sata i ostvaruje dovoljno autonomije za prelazak 25 km u električnom režimu vožnje, bez potrošnje goriva i bez emisije štetnih gasova.

 

 

 

 

Izvor: Autosport.hr

Podeli ovaj post


Link to post

Toyota je u 2012. prodala 1.2 miliona hibridnih vozila u svetu. Prius glavni nosilac liste (ulaze i Aqua i ostali modeli koji su hibridi).

 

Ima tu i jedna cesto zaboravljana dimenzija. U Francuskoj, koja masu energije pravi nuklearkama, karbonska emisija takvih kola je 8g. U zemljama kao Kina i Indija, ta je emisija za ista kola 120g jer je struja dobijena sagorevanjem uglja. Obicna benzinska kola sa benzinskim motorom, novije proizvodnje prave manje : ~100g.

Podeli ovaj post


Link to post

×