Jump to content
Yoyogi

Toyota Tundra

Recommended Posts

Toyota Tundra, plac polovnih vozila, Japan.

 

tcstundra01.jpg

 

Cena je 20,000EUR. Left Hand Drive. Ceo plac prodaje samo takva kola, Jeep, GM, Ford...

 

tcstundra02.jpg

 

Ta se kola ni ne prave u Japanu niti prodaju. Sta se desilo: neko je bio poslat u Ameriku na 3-5 godina, verovatno ga sama Toyota firma poslala. Sa popustom od svoje firme (Toyota) kupio ta kola, vozio i o trosku firme ih prebacio u Japan na kraju mandata.

 

Kada mu je dosadilo (mada na naplatnim rampama postoje "left hand drive" naplatni kanali) da bude na drugoj strani, dovezao ih na ovaj plac i prodao.

Podeli ovaj post


Link to post

Jedna situacija gde je Toyota ucestvovala kao firma, njen americki odeljak:

 

tcstundra03.jpg

 

Na prvi pogled - impozantno, ovaj auto vuce ovaj svemirski brod. I istina, kada je snimljeno, taj brod je bio simbol svemirskih putovanja i istrazivanja.

 

To je bilo tada.

 

Danas, kada znamo rezultat, sta slika ne kaze: odvuci Space Shuttle na smetliste, tamo je i otisao, da propadne kao ideja i da se ceo projekat zaustavi. 8,000 inzenjera, u 50-im, nezaposljivi u Americi, ostalo bez posla.

Danas bi se pitali - Sto su ga vukli bas Japanci iako to nije istina, slika je iz vremena uspeha ali se danas tako shvata?

 

Kratkovida marketinska ideja Toyota America.

 

Tako je uradila i Toyota Europe sa svojim naskakanjima na vesti o Juznom Polu i Hiluxima tamo.

Podeli ovaj post


Link to post

Da pojasnim sta sam mislio kao marketinski propust Toyota America kod Toyota Tundra.

 

Prvu Caravelle Thai Airways je na ukrcavanje prvih putnika dovukao ne aircraft mover (mada su ih imali), nego slon. Zivotinjka omiljena u Thai. Slon se kaze "Chang", najprodavanije i najvise pijeno pivo je isto tako : "Chang".

 

tcstgchang.jpg

 

Caravelle (JAT je imao 6 primeraka, kao dete sam jedom i leteo Beograd - Split i nazad) je otisla u istoriju kao i ova slika. Nikakve lose konotacije.

Podeli ovaj post


Link to post

×