Jump to content
Yoyogi

Japan - zanimljivosti

Recommended Posts

Da otvorimo topik domacinski - sa sarmom nacionale.

 

Ima to i u Japanu, nije cesto ali nije ni retko jelo. Zovu je "rollu cabidzi", "rolled cabbage", zavijeni kupus.

 

tcssarma01.jpg

 

Model je od plastike, ima na mom sajtu gde se i kako prave svi ti modeli hrane za izloge restorana.

 

Dve sarme, u supi, skoro potpuno drugacije jelo od onoga sto mi zovemo sarmom. Japanci kazu da im je to doslo od Rusa (Vladivostok je kao Beograd - Zagreb).

Jako je ukusno.

 

Ima ih i po supermarketima, gotovih. Jedna je 4.5 EUR:

 

tcssarma02.jpg

 

Ili za kuvanje (ove desno):

 

tcssarma03.jpg

Podeli ovaj post


Link to post

dobro izgledaju :D

Podeli ovaj post


Link to post

Koliko je kriminal redak, pokazuje i ova vest (25. januar 2008.) kada je jedna kola jurilo 460 policijskih vozila, 2,240 policajaca i jedan helikopter. Usli su u Ginisovu knjigu rekorda kao najveca potera za jednim kolima u istoriji.

 

 

Friday, January 25, 2008 at 03:01 EST

 

OSAKA — Police on Thursday arrested a wanted man after a two-hour car chase that involved 2,240 officers, 460 police cars and one helicopter. Hirofumi Fukuda, 27, who had been wanted for assaulting police officers on Jan 21, was arrested after a chase through central Osaka. Around 11 a.m., police received an emergency call saying that a car was driving recklessly, ignoring traffic lights. When a patrol car approached the vehicle in question, it took off.

 

Police were mobilized throughout the area and a helicopter called in. The chase ended when Fukuda's car crashed into a bridge column. He sustained light injuries but no one else was injured in the chase.

 

tcschase01.jpg

 

To se desilo pre 5 godina i nije bilo posle toga vesti o bilo kakvim "chase scene". Zaludni policajci (Osaka je veca od Chicaga) nisu imali sta drugo da rade.

 

To je jedna stvar koja se ne primeti odmah a novodosli u Japan osete da "nesto fali". Shvatio sam sta kada me je neko iz Sidneja zvao telefonom i sa njegove strane se kroz telefon cuje prolazak kola sa policijskom sirenom. To je to. Nema u Japanu policijskih sirena, nema dernjave alarma, to sam shvatio da je neobicnost.

Podeli ovaj post


Link to post

Pohvalno je to sto nema kriminala, ali da je jednog prestupnika jurilo toliko njih, cudi me.

Podeli ovaj post


Link to post

Pa naravno, vest jeste bombasticna a jeste i potera usla u Ginisovu knjigu rekorda. Naravno da nije kolona od 2km policijaca jurila ta jedna kola.

 

Da se isto ovo desilo (potera za jednim kolima koja nisu ni pucala ni pljackala niti ikoga povredila) u Chicago, da li bi oni mogli (ili bi ih bolela briga) da mobilisu toliko policajaca i kola, cak i 50km udaljenih od mesta dogadjaja i potere?

 

To je to: retkost koja zaludne policajce ponuka da svojoj deci mogu kazu "i tata je bio" jednom u 40 godina staza video "car chase", iako 99.9% nisu, samo su bili pozvani da sednu u kola i sa posadom izadju na ulice, da budu deo necega za vesti.

Podeli ovaj post


Link to post

Japan i starci vozaci.

 

Nacija stari a po medijimia bi bilo da je vec gotova. Srbija je, demografski, vec danas tamo gde ce Japan biti za 30 godina ako se ovako nastavi.

 

Starci vozaci (preko 75 godina starosti) nose ovu nalepnicu i napred i pozadi auta. Kao, oni su prosli sve boje, sada su u jeseni zivota. Kada vidis tu nalepnicu, treba da budes strpljiv i ne ocekujes mnogo od vozaca tih kola:

 

tcsstarac01.jpg

 

Imaju i posebne parkinge, nije opticka varka, kao "zmaj" stoji oznaka da je parking samo za njih:

 

tcsstarac02.jpg

 

Sta raditi sa starom populacijom koja vraca (otkazuje) 30,000 vozackih dozvola godisnje?

 

A svi su cashed-up, da ne idemo starcima u novcanike i stedne knjizice ali svaki covek, zena i dete u Japanu ima u banci 200 hiljada EUR. Ocekivano, starci najvise.

 

Tu dolazi nauka i tehnika sa senzorima na vozulima da starcima omoguci dalju pokretljivost (uz kupovinu takvih kola) za jos nekoliko godina.

 

Danas:

Svaki GPS u Japanu ti kaze kada se priblizavas semaforu.

 

Sutra:

Svaki GPS ti kaze kada se priblizavas crvenom svetlu i da se zaustavis. To je novo.

 

To starcima treba, i svima ostalima u saobracaju, da oni bolje znaju da stanu.

 

Nije to samo Japan, i ostale zemlje sa starecim narodom ce verovatno prihvatiti ovakve stvari. Ako je Toyota lider u tim istrazivanjima, to bolje.

Podeli ovaj post


Link to post

Cek bre kako nema kriminala, pricao si pre o auto kriminalu i preprodaji automobila za istocnu Rusiju, koliko je to jako razvijeno, pa ona lomljava stakla, mafiji koja krade kola u mestima pored autoputeva....mislim ne na kriminal Daj baba tasnu ali cuvena japanska Jakuza i sav ostali underground criminal koji se ne vidi danju. Verovatno u Japanu je tesko zamisliti scenario kao u americkim filmovima i nece te napasti neka banda ako zalutas u neki deo grada ali toga nema ni ovde...mislim ima, ali daleko od toga da se kaze da ako zalutas u neke ulice po BG da ce te banda ruralnih momaka savatati jer nisi iz kraja

Podeli ovaj post


Link to post

Nema kriminala. To je bila banda stranaca koja je naisla i pohvatana. Meni su pokusali da ukradu kola i i dalje prvi tvrdim da kriminala nema. Statisticki, 0.02% americkog.

 

Yakuze se ne bave kriminalom koji dotice obican svet. Nevidljivi.

Navijaju odometre unazad na polovnim kolima koja idu za izvoz i od dilera uzmu proviziju, piratske verzije softvera, kanalisanje prostitutki na "entertainment visa" koja je legalna. Tu istu vizu imaju stranci koji rade u Diznilendu (bez Yakuza).

 

Nema teorije da im padne na pamet, niti bi dobili 1 glas, da udju u Parlament kao nekada Arkan.

Podeli ovaj post


Link to post

Deca idu u skolu. Sama, zabranjeno je dovoziti i sacekivati decu pre i posle skole.

 

Razredi 10-12, njima skola obicno nije u neposrednoj blizini, mozda 1-4km, idu biciklom. Dok ova srednjoskolska ucenica na biciklu ceka na zeleni signal, vidi se grupa manje dece koja nailazi:

 

tcsdecaskola01.jpg

 

Osnovna skola (do 7. razreda) Idu u grupama, koje se formiraju od pocetne tacke i vodje grupe imaju pistaljke. Prvi i zadnji (najstariji) ih imaju. Na raskrsnicama cekaju dobrovoljci (uglavnom starci ili zene koje su zbog saobracajnog prekrsaja izgubile vozacku dozvolu i treba da rade "drustveno koristan rad" a i majke koje se prijave da zele to da rade) sa zastavama i ovlascenjem da zaustave saobracaj dok deca prelaze ulicu:

 

tcsdecaskola02.jpg

 

Tako je u 8 ujutro, ponavlja se u 15:30 kada se deca vracaju iz skole. Jedino saobracaj, nema kriminala koji bi ugrozavao decu.

Podeli ovaj post


Link to post

×