Jump to content
TcS.Bot

Najskuplji azijski automobil svih vremena

Recommended Posts

Najskuplji azijski automobil svih vremena

 

11 Maj, 2013

 

toyota%202000gt%201.jpg

 

Predstavljena 1967. godine, izvanredna Toyota 2000GT se smatra prvim pravim azijskim sportskim automobilom, napravljenim u svega 351 jedinica.

Samim tim, ovaj model sa dvoja vrata je izuzetno tražem među kolekcionarima, pa je tako prošlog meseca "osvojio" laskavu titulu najskupljeg azijskog proizvodnog automobila.

Primerak koji je se okitio ovim priznanjem nije unikatni kabriolet za čijim volanom se kao Džejms Bond našao Šon Koneri, već gotovo savršeni kupe, prodat od strane kuće "RM Auctions" za 880.000 evra.

 

toyota%202000gt%2011.jpg

 

Neko će reći da je ovo mali iznos u poređenju sa ciframa koje dostižu Bugattijevi ili Ferrarijevi modeli, ali je svejedno vredno pomena, jer se radi o istorijskom trenutku za japansku kompaniju. Interesantno je da se cena 2000GT gotovo udvostručila u poslednje dve godine, jer je primerak iz 1967. tada prodat za 499.400 evra.

Za one koji ne znaju puno o ovom automobilu, ističemo da Toyotu 2000GT pokreće 2,0-litarski šestocilindarski motor sa 150 KS. U kombinaciji sa petostepenim manuelnim prenosom, japanski četvorotočkaš ima maksimalnu brzinu od 225 km/h.

 

 

 

Izvor: Autoportal.rs

Podeli ovaj post


Link to post

Mislim da je iznos manje bitan nego da ga je uopste bilo.

 

Amerika je "Life style power house" i tu su Japanci mogli samo da dodju kvalitetom. Kada su dosli, sa Corollama i Camry su doneli odlican kvalitet za mase a sa Lexusima su doneli srednjoj klasi nesto kao BMW, da imaju izbor. (Isto Honda, odlicna kola).

 

Americka autoindustrija je imala parole "O Toyoti niko ne peva, a postoje pesme kao "Back seat of my Cadillac".

 

Izgleda, kupci automobila ne slusaju te pesme kada kupuju, nego traze kvalitet.

Podeli ovaj post


Link to post

×