Jump to content
TcS.Bot

Zbog slabljenja dinara poskupljuje gorivo

Recommended Posts

Zbog slabljenja dinara poskupljuje gorivo

 

8 Jun, 2013

nis%20pumpa.jpg

Pojedine naftne kompanije i privatnici korigovali svoje cenovnike za dinar do dva po litru, a skok cena pravdaju naglim padom dinara

Evro sve više raste, a Narodna banka Srbije i dalje interveniše prodajom deviza ne bi li ublažila dnevni pad dinara. Uprkos prodatih 20 miliona evra, dinar ipak nastavlja da gubi na vrednosti. Zvaničan srednji kurs u ponedeljak će biti 114,38 dinara za evro, što je rast od 35 para.

 

- Domaća valuta slabi od kraja maja, i to usled tekućih zabrinutosti oko budžetskog deficita, ali i procesa razduživanja privatnog sektora prema inostranstvu - ističu analitičari Hipo-Alpe-Adrija banke. - Ovi pritisci na slabljenje dinara samo su delimično ublaženi snažnim intervencijama NBS na međubankarskom tržištu, na kome je, u ove dve nedelje, prodala ukupno 135 miliona evra.

 

Pojedine naftne kompanije i privatnici u Srbiji su već u petak korigovali svoje cenovnike za dinar do dva po litru, a skok cena pravdaju naglim padom dinara u odnosu na evro. Da li će svi i koliko, već za vikend, promeniti cene, zavisi pre svega od reakcije najvećeg igrača na tržištu, „Naftne industrije Srbije“.

 

- Nije dobro što su nadležni dozvolili da tako naglo ojača evro - kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije. - Jasno je da se posrtanje dinara prvo oseti na cenama goriva. Za koliko će gorivo i da li će poskupeti, teško je prognozirati.

 

Trenutni skok cena nafte na svetskom tržištu, smatra Tatić, neće uticati mnogo na cene naftnih derivata u Srbiji.

 

- To su trenutne reakcije na stanje privrede u SAD, Kini,ali ne očekujemo neke veće poremećaje. Nama je trenutni problem odnos evra i dinara, ali i monopol na tržištu koji prerasta u nešto što niko nije želeo.

 

 

 

 

Izvor: Novosti.rs

Podeli ovaj post


Link to post

Ko nije jos primetio, na NIS-ovim pumpama se pojavio Euro Premijum 98. Mislim da je cena 165 dinara.

Podeli ovaj post


Link to post

Ja čuh da je trebao da se pojavio, Hvala za info probaću prvom prilikom kad naletim

Podeli ovaj post


Link to post

Баш је разлика у ценама те 98це... видим да је сада има све више и креће се од 155 до 165 (НИС) што сам ја приметио... ајде пишите утиске. По мени последњих две-три године не види се толика разлика између нашег и "европског" горива, у потрошњи.

 

Сећам се да словеначког, италијанског и аустријског горива од пре 5 година, разлика у потрошњи бар литар (све 95 октана) додуше не на Тојоти :)

Podeli ovaj post


Link to post

Gde ima 98 za 155din?

Podeli ovaj post


Link to post

Словеначки Петрол на Бановом Брду 156 дин (пре четири дана), а и ЕуроПетрол на НБГ је 154 дин када се купује са картицом (има једно две три недеље)...

За сад нисам видео неку приметну разлику у потрошњи,додуше све су ми неке путање 50-60км, пуно града... Још и зима када се дода... Можда и постоји нека уштеда на потрошњи :)

Podeli ovaj post


Link to post

I ja potvdjujem, Petrol BB bivsa Stankom pumpa 156, pre nekih 7-8 dana nudili zeni, ja je jos napao da je to naucna fantastika :) Ipak je bila u pravu.

Podeli ovaj post


Link to post

×