Jump to content
Liftman

TOYOTA - vesti i dešavanja

Recommended Posts

Nove tehnologije: Toyota Safety Sence

 

 

nesto sto je S-klasa vec ponudila od ove godine, ali je lepo znati da ce i Toyota ponuditi od sledece godine mozda i u modele srednje klase

Podeli ovaj post


Link to post

TOYOTA objavila novu visenamensku šasiju TNGA

 

Izgleda da udruzivanje sa drugim proizvodjacima u koriscenju istih platformi nije dalo najbolje rezultate, tako da i Toyota pored VW grupe izlazi sa svojom modularnom platformom TNGA

 

16501802271591654116.jpg

 

 

*Toyota New Global Architecture (TNGA)

 

 

Platformu odlikuje koriscenje laksih i kompaktnijih komponenti kao i nizi centar gravitacije. Toyota ocekuje da do 2020 polovinu prodatih vozila bude na ovoj platformi. Sa TNGA ce doci i nova paleta motora sa kojom se ocekuje bolja efikasnost u potrosnji za 25% i veca snaga za 15%. Kod hibrida bi i tu procenat potrosnje goriva bio manji za 15% sa ovom platformom. Ovaj sistem bi trebao da smanji ulaganje potrebno za proizvodnju novih modela.

 

Toyota ce ovu platformu poceti da koristi vec krajem godine kako kod modela srednje klase sa prednjim pogonom, tako i kod vecih modela sa prednjim i zadnjim pogonom

Podeli ovaj post


Link to post

Da li ce se desiti???

 

Najavljuje se kao konkurent MX-5

 

...ili kako naslednik MR2?

 

 

Toyota S-FR Roadster

 

5199843041611901159.jpg

 

sfr-2015-0002.jpg?itok=8ZlZb-me

Podeli ovaj post


Link to post

Uh sto je ruzan naopako...od pozadi kao Alfa. :-( ( to je samo moje misljenje)

Mislim da ovaj dizajn ne stoji MR2 nikako.

Podeli ovaj post


Link to post

To je verovatno taj auto o kome se pričalo da će biti na bazi MX-5

Podeli ovaj post


Link to post

TOYOTA gasi Scion

 

 

 

Toyota je danas najavila da ce ugasiti svoju marku Scion. Od prvog pojavljivanja 2002. g. Scion je najvise prodao modela 2006. sa 175.000 jedinica. Dok prosle godine je prodao na ameriskom trzistu 56.000 jedinica. Ocigledno da Toyota nije mogla da oprosti ovakav pad prodaje. Radnici su obavesteni o gasenju marke, dok zvanicno objavljivanje se ocekuje danas u toku dana.

 

vise na 

http://carbuzzard.com/2016/02/breaking-news-scion-is-dead/

Podeli ovaj post


Link to post

Pametan potez po meni. Ne vidim svrhe u stavljanju drugog imena na Toyotine modele.

Podeli ovaj post


Link to post

Scio je po njihovoj strategiji bio namenjen mladjoj populaciji, kao i BRZ. Ali kad su istazivali prosek godina ljudi koji su kupovali Scion....bio je 49.....znaci opet Toyotaši :)

Podeli ovaj post


Link to post
Toyota najavljuje trkaću postavu GRMN modelima

http://www.oktan.hr/toyota-najavljuje-trkacu-postavu-grmn-modelima/

 

Čini se kako su glasine bile istinite. Toyota doista ima novu ergelu sportskih automobila, ali nećemo se još previše veseliti. Serija “GR”, koja je danas objavljena u Japanu, najavljuje sustav na tri razine sportske ponude tvrtke, s modelima “GRMN” koji čine top modele, nakon kojih slijedi midlevel “GR” i startni “GR Sport”. “Osim toga, vlasnici “običnih” inačica moći će dodavati” GR dijelove” kako bi svojim automobilima podarili sportski duh.

 

Toyota GRMN serijom želi pokazati da nisu izgubili trkaće naslijeđe

Sve od malih Yaris do Harrier SUV modela ima mogućnost opremiti se u GR odijelo. u to ulazi nekoliko neočekivanih modela kao što je Prius i Noah MPV. Najprikladniji kandidat za GR-ovu obradu je bez sumnje 86 Coupe, koji sada u paketu dolazi s aerodinamičkim dijelovima, Sachsovim amortizerima, Torsenovim diferencijalom ograničenog proklizavanja i jakim kočionim čeljustima. Također, tu su i Recaro sjedala, kovani aluminijski kotači i manji upravljač.

Najzanimljiviji nam se čini Yaris GRMN opremljen s 1.8-litrenim benzinskim turbakom koji razvija 209 konjskih snaga i 250 Nm okretnog momenta. Opasni mališan izlazi u Japanu do proljeća 2018, te sprinta do stotke za 6.6 sekundi, a postiže maksimalac od 230 km/h. Kako bi ga diferencirali od standardnog Yarisa, Toyotini stručnjaci su ugradili BBS aluminijske kotače, LSD i nešto agresivniju karoseriju. Unutrašnjost karakteriziraju sportska sjedala s boljom lateralnom podrškom, zajedno s manjim upravljačem.

Modeli GR-a prvo će biti ponuđeni u Japanu, dok će ostatak svijeta postupno dobivati neke od automobila. Uz ergelu GR automobila, Toyota će promovirati niz “GR Garage” shopova koji će predstavljati regionalne baze za Toyota Gazoo Racing odakle će vlasnici moći naručiti različite sportske dijelove i nadogradnje. Slično već postoji u Japanu pod nazivom “Area 86”, no bit će brendirano za novu sportsku seriju.

Još nema riječi o opremi i specifikacijama namijenjenim za Supru, ali vjerujemo da će zauzeti vodeću ulogu sportaša nakon predstavljanja koje bi se trebalo dogoditi sljedeće ili 2019. godine.

  • Upvote 3

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

Prevedi Mićo, nemoj da si lenj. ;)

Podeli ovaj post


Link to post

Interesantna prilika za sve one koji voze Avensis bilo koje generacije da testiraju novu Corollu na Navak stazi u organizaciji Toyota Srbije i SAT+ medija.b6e376a7858acfb626f7b559a314f48f.jpg

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

×