Jump to content
Sign in to follow this  
TcS.Bot

Honda osniva evropsku bazu za takmičenje u Formuli 1

Recommended Posts

Honda osniva evropsku bazu za takmičenje u Formuli 1

 

12 Jul, 2013

 

 

 

99946-honda%20f1.jpg

 

Povodom priprema za učestvovanje u svetskom šampionatu Formule 1 koji će biti održan 2015. godine,kompanija Honda Motor osniva evropsku bazu u Milton Kejnsu (Velika Britanija).

 

Novi objekat na evropskom području u kome će se obavljati pripreme za svetski šampionat u Formuli 1, predstavlja ogranak Honda R&D centra u Japanu koji se bavi razvojem tehnologije napajanja u motornim vozilima. Iz evropske kancelarije, Honda će takođe pružati podršku trkama koje se budu održavale na ovom području.

 

Kancelarija će biti smeštena u novom centru za istraživanje i razvoj tehnologije MUGEN EURO, u kome Honda planira da započne operacije u junu 2014. godine.

 

Iako će se motor za trku Formule 1 biti projektovan i proizveden u R&D centru u Japanu, za Hondu je bilo važno da ima svoju evropsku bazu u kojoj će vršiti pripreme za svetski šampionat 2015. godine. Velika Britanija je idealno mesto iz tri razloga: ovo je dom Meklarena, mnogi od dobavljača motora za Formulu 1 nalaze se ovde, sa 7 od ukupno 19 trka koje se održavaju na evropskim stazama, Velika Britanija predstavlja globalni centar za prevoz delova, ali i članova timova.

 

Honda će nakon povlačenja 2008. godine, prvi put učestvovati u trci Formule 1, u okviru zajedničkog projekta sa Meklarenom, a u svojstvu dobavljača uređaja za napajanje, uključujući motor i sistem za rekuperaciju kinetičke energije.

 

U Formuli 1, Honda je kao tim nastupala od 1964. do 1968. i od 2006. do 2008. godine. Učestvovala je na 88 trka, pobedivši tri puta uz devet podijuma i dve pol pozicije. Kao dobavljač motora bila je znatno uspešnija, a klijenti su joj između ostalog bili Meklaren, Vilijams i Lotus. U periodu od 1983. do 1992. godine, Hondini motori su trijumfovali na čak 69 trka.

 

 

 

PR Delta Automoto

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×