Jump to content
Mello87

Poliranje farova

Recommended Posts

Razgovarajući s prijateljem pre neki dan o tome kako je nabavio neku malu mašinu za pranje farova bez da skida setih se da sam nekada negde na raznim forumima naleteo na tutorijal kako polirati plastični far koji se vremenom sam onako, kako ja kažem, osuo, postao mlečno prljav :D tj kako se kaže matiran i požuteo far.

 

I da, nadjoh. Da napomenem da tutorijal nije moj već samo prenosim slike i upustvo malo izmenjeno, tj poboljšano. Mogu samo da kažem da je probano i da radi :D

 

Evo kako je far izgledao pre

1.jpg

 

Potrebno je sledeće:

 

- Vodena šmirgla P2000 i P3000

- Polir pasta G3

- Tvrd sundjer za poliranje, može krpa ili vata

- Mnogo živaca i strpljenja, vremena i nešto za popiti :D

 

Dok se kiseli šmirgla u vodi jedno 6-7 min za to vreme oprati far od prljavštine, prašine i tome slično. Dok je far mokar početi sa šmirglanjem prvo vodoravno ceo se far odradi sa P2000 i P3000 pa onda horizontalno ceo sa P2000 i P3000, NIKAKO kružnim pokretima. Za sve to vreme far je mokar, smirgla se često kvasi i ispira a far se čisti od opiljaka od šmirglanja. Samo strpljivo, trud će se isplatiti.

 

Evo šta se dobije kada se vodoravno predje

2.jpg

 

Kada se sve završi ostavite da se osuši i tek tada procenite u odnosu na drugi far :D rezultat je nekako ovakav

3.jpg

 

Pasta koja se koristi

4.jpg

Podeli ovaj post


Link to post

Znam koji je meni bio, da otvorim far :D tj da ga odlepim, ali fen za plastiku je rešio problem za 20 min kada sam ga nabavio.

Podeli ovaj post


Link to post

Ma jok, mnogo veci, uglavnom matiraju sa spoljasnje strane..kad pocne iznutra to je vec slika nemarnosti. Jer ako nisi reagovao kad je sa spoljne strane krenuo....

Podeli ovaj post


Link to post

Očigledno nisam imao, spik please :D

Podeli ovaj post


Link to post

Jednom kada se nacne far sa poliranjem, svakih 6 meseci ces to raditi (ili jednom mesecno ako zivis blizu mora :D )....Jer fabricki on ima kao neku zastitnu dal foliju ili premaz, i kad to potpuno ogulis, povratka nema...msm ima...ali

Podeli ovaj post


Link to post

Lično mogu da garantujem da je prošlo 11 meseci, nakon toga je auto prodat, doduše još je u Čačku, vidjam ga onako u prolazu, baš ću proveriti da li je radjeno opet ili su zamenjeni farovi tj da li su ponovo matirali, jer nisam zagledao dok mi ti sad nisi ukazao na to.

 

U najgorem slučaju može da posluži ako neko nema para za nov ili trenutno ne može da nadje far.

Podeli ovaj post


Link to post

Smirglu izbegavajte, ako ikako mozete. Iako ce vas razni strucnjaci po servisima ubedjivati da im to nista ne skodi, to naprosto nije istina. Svaka plastika sama po sebi je osetljiva na UV zracenje. Da bi bila postojana na UV nanosi tanak povrsinski film koji je obogacen katalizatorima. Oni sprecavaju prodor UV zraka. Nekada se kao katalizator koristio zivin oksid, ali je zbog svoje stetnosti po zdravlje proteran iz EU, ali ne i nekih drugih regiona.

Smirglanjem, vi cete skinuti taj povrsinski sloj koji stiti i vas far ce samo jos brze propadati.

Zato, jos jednom da ponovim, smirglanje izbegavajte osim ako je far toliko unisten (pozuteo) da je maltene neupotrebljiv.

U tom slucaju nemate sta izgubiti, a makar za neko kratko vreme cete odloziti kupovinu novih.

Inace pored gore pomenutog polira, posao jako dobro odradjuje polir pasta za vizire na kacigama, pa ko namerava sam da radi, ja mu nju preporucujem iz licnog iskustva.

Podeli ovaj post


Link to post

Jel zna neko okvirno koliko kosta nov far za E12 Rollu? Moji su vec izbledeli,a koliko vidim nema pomoci od poliranja

Podeli ovaj post


Link to post

nov far verovatno 200-300e, a profi reparacija ti je 80ak e za oba fara (sa novom zaštitom fara naravno)

Podeli ovaj post


Link to post

Ja sam pitao prosle godine za Corollu e12 u Toyota centru, i cena fara je bila oko 22000 dinara.

Podeli ovaj post


Link to post

Osim originala mozes da potrazis zamenski far, recimo DEPO je solidan, nije kao original, ali je i cena daleko niza od originala.

 

Negde sam video oglas za 'stakla' fara i to je po meni svakako najbolja opcija pod uslovom da je socivo - reflektor ocuvano

Podeli ovaj post


Link to post

Kao što sam i obećao, tj rekao da ću proveriti auto na kome je ovaj metod primenjen, dolazio čovek kod mene kako bi me obavestio da je auto i dalje registrovao na moje ime uz ovlašćenje pre neki dan, pa sam baš zagledao farove.

 

Naime farovi su malo matirali u odnosu kako bi izgledali da su pismeno, kako priroda nalaže zamenjeni, ali daleko su u boljem stanju u odnosu na stanje pre primenjivanja metoda. Vremenski period od kada je to uradjeno je ako se ne varam negde oko 19 meseci i koji dan više.

 

Dakle, nije sjajno rešenje, nije dugotrajno ali za nuždu može da posluži.

Podeli ovaj post


Link to post

ja ispolirao farove u autoperionici zvezdara, izgledaju kao novi a i premazana uv zastita...3 dana kao treba da upije posle moze pranje

Podeli ovaj post


Link to post

×