Jump to content

Recommended Posts

Dobio sam od zene na poklon ovako nesto

Treba mi pomoc oko ugradnje tj. povezivanja od nekog ko se razume..

Hteo bi da radi kao svetlo kabine, znaci samo kada su vrata otvorena. Kako naci te zice, da li je dovoljno samo prikaciti na njih ili treba jos nesto? Ako je neko radio ili zna neki link bicu zahvalan. Posto nema topic uradicu sam ako mi neko pomogne postavio sam ovde a ako dobijem pomoc tema ce biti na pravom mestu :)

Podeli ovaj post


Link to post

vrlo jednostavno, skineš tapacirung na vratima

i unutra povežeš redno sa svetlom.

ja sam to uradio prošle godine

ako si video ovde na parkingu.

Podeli ovaj post


Link to post

Ako se ne varam ti imas svetlo u vratima. Ako je tako to je dosta lakse. Ja cu morati ili na kablove od svetla na nebu ili na prekidac od vrata

Podeli ovaj post


Link to post

Hvala Nenade na podsecanju, bice mi od koristi. Mislim da mi je lakse sprovesti od prekidaca od vrata. Ono tvoje je bilo komplikovaniji poduhvat al dao si mi ideju za nesto drugo. Samo vremena da nadjem nekako..

Podeli ovaj post


Link to post

Tarantino da li ti je poklon stigao iz USA? Znaš li možda?

I da li piše za koje je modele Toyote namenjen pošto vidim da piše kako može da se montira bez ikakvih bušenja i budženja? Sumnjam da je to izvodljivo za svaki model.

Podeli ovaj post


Link to post

Nije iz USA, kod nas je prodavao lik. Odakle njemu, ne znam. Treba da se busi tako da moze za svaki model. Nije konkretno taj model za koji sam postavio link. Poceo sam vec radove nije ni tako tesko kao sto sam mislio probacu ove nedelje da nadjem vremena da zavrsim.

Podeli ovaj post


Link to post

Ima toga na Ebay koliko hocete :)

 

Inace sto se tice povezivanja, radio sam ovo par puta i imas dve opcije koje nisu lose po meni .

 

Jedna ti je da dovedes stalni minus sa nekog srafa u vratima, a plus da je pali kada se otvore vrata sa prekidaca vrata. Ovo je lakse, zato sto u tom slucaju provlacis samo jedan kabal (+) od stuba do vrata. Posto prekidac vrata daje minus, tu ti treba jedan relej da bi se vodio plus signal u vrata , Nije nista tesko, ne znam koliko baratas time, ali nije tesko .

 

Druga opcija ti je da provuces oba kabla, das mu stalni plus(naravno sa osiguracem nekim manjim), a minus da dobija sa vrata tj sa prekidaca vrata . Ja ovo nisam izabrao jer mi je mesto gde zice provlacim iz stuba u vrata veoma tesno pa mi je mnogo znacilo sto provlacim jednu,a ne dve zice .

 

Kontam da ostalo nista nije tesko sem tog provlacenja zica iz stuba u vrata :)

Podeli ovaj post


Link to post

tu ti treba jedan relej da bi se vodio plus signal u vrata , Nije nista tesko, ne znam koliko baratas time, ali nije tesko .

 

Nesto bas i ne baratam znam samo da povezujem zice :)

Sa leve strane sam provukao dva kabla probao sam samo spajanjem zica kod prekidaca i radice samo ne znam da li cu opteretiti osigurac? mislim da su 5W diode

Podeli ovaj post


Link to post

To je smesna potrosnja...ne verujem da ces imati problem.

Podeli ovaj post


Link to post

Ma nije ovo nista tesko, ali kada se vec provukao zice onda ti ne treba relej i pekljancije :)

I ja mislim da je smesna potrosnja, ne verujem da mozes imati problema . :)

Podeli ovaj post


Link to post

Ja bih bio znatiželjan pa bih pitao zašto relej? Koja mu je funkcija?

Podeli ovaj post


Link to post

Ako dovede stalni minus sa srafa, fali mu plus .

Posto bi da se pali kada se upali unutrasnje svetlo, znaci da treba da uzme signal sa prekidaca vrata .

Posto prekidacic vrata daje minus, a njemu fali plus, to se resava relejom .

 

Kao sto sam napisao, to je u slucaju ako zeli da provlaci samo jednu zicu, ako mu nesto znaci , kao sto je meni znacilo . :)

Podeli ovaj post


Link to post

A koji relej si stavljao kod sebe?

Podeli ovaj post


Link to post

Cek meni nije bas jasno to oko releja...ispade da on obrce minus u plus? Daj neku schemu :)

Podeli ovaj post


Link to post

Zato Nesso i pitam, nije mi na prvu bilo jasno ali opet možda grešim pa da proverim još jednom koji je relej i kakvu poziciju ima. Šema bi bila idealna da vidimo ako ti nije frka Dzigi Bau.

Podeli ovaj post


Link to post

Najobicniji relej sa 4 pina .

Moze bez problema da obrne minus u plus .

Relej kao relej ima 4 kontakta, 2 za pobudu koja moraju biti + i - i dva kontakta od izvora do potrosaca .

U konkretnom primeru relej bi se povezao na sledeci nacin .

86-stalna struja

85- masa sa prekidaca vrata

30-ziva struja

87- zica od releja ka potrosacu

 

A evo i sta se tu desava . Relej ima stalnu struju na 86, pokrece se kada dodje masa na 85 . A kada se pokrene spaja kontakte 87 i 30 . Spajanjem kontakata 87 i 30 odlazi + tamo gde treba . I to je cela matematika .

 

Ako me ne razumete nacrtacu semu kasnije :D

Podeli ovaj post


Link to post

Onome ko baš ne barata sa strujom i strujnim kolima iako je to na autoobilu vrlo jednostavno iako nekada izgleda komplikovano evo klipa na yt

Vrlo jednostavno i lepo objašnjeno.

 

Podeli ovaj post


Link to post

Google i youtube, veoma korisne stvari, moze covek da nadje sta hoces :D Jedino je ovde u pitanju relej sa 5 pinova, a to moze da zbuni nekog ko manje barata, pa evo ja sam nacrtao semu onog o cemu sam pricao, ako je nesto i dalje nejasno, pitajte :)

Slika samog releja mislim da je odlicna jer se moze videti njegova funkcija, to je obican elektronski prekidac, koji kada dobije struju i masu na 85 i 86 , spoji kontakte 30 i 87 .

 

sema.jpg

Podeli ovaj post


Link to post

Sada to ima smisla, da ne bude zabune, svrha releja u ovom kolu nije da obrne plus i minus, već da od minusa sa prekidača vrata i plusa, koji će se dovesti sa pogodne lokacije, napravi strujno kolo koje će dalje prosleiti pozitivni deo napona na sijalicu ili neki drugi potrošač. Sličan princip koristi relej za grejače motora kod dizela, samo kod njih je to vremenski takodje odradjeno.

 

Sve se to moglo izbeći ukoliko se na sijalicu dovede stalni plus sa pogodnog mesta a sa prekidača vrata se vuče takodje samo jedna žica za minus. Kako inače i rade mnogi potrošači tipa svetlo kabine, kasetofon u kolima koji nije vezan na kontakt, indikacija otvorenih vrata,...

 

Btw odlična šema, jasno se vidi šta je šta.

Podeli ovaj post


Link to post

Apsolvirali ste nema šta. Odličan 5 ;)

Mene jedina stavka koja me nervira u celom poduhvatu je to bušenje. Nikako mi se ne sviđa. Zato razmišljam o ovoj novoj wireless led logo, koja možda opet nije baš najbolje estetsko rešenje, ali svakako za onog ko ne želi da se bakće sa vezivanjem gore pomenutih žica i šema.

 

http://www.ebay.co.uk/itm/2-x-VW-Logo-CREE-Wireless-LED-Projector-Car-Door-Welcome-Lights-/221311100521?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item33872b6669

Podeli ovaj post


Link to post

@Mello87 Pa da, ne obrce on nista, nego sam se tako izrazio da bi neko ko slabo zna lakse razumeo :)

I da, ovo uopste nije potrebno ako neko ima svetlo u tapaciru . Ovo je namenjeno onome ko u tapaciru tj vratima nema elektronike, a voleo bi da ubaci ovako nesto sto ce se ukljucivati kada se otvore vrata i voleo bi da provuce samo jednu zicu od stuba kroz vrata .

 

@bomwollen Pa da, mana da tako kazem je sto se busi, a mana kod onog drugog tipa koji se ne busi sto je po meni ruznije od ovog, nekako mi je budzevina .

Tako da bih ja ipak uzeo uvek ovo sto se busi pod uslovom da moze stati u tapacir, da se ne mora busiti lim .

Nesto u ovom stilu

 

ss.jpg

Podeli ovaj post


Link to post

A mozda i nije tako lako.. sa leve strane kad spojim zice sa dzekom sa prekidaca onda radi, kad stavim dzek na prekidac i tako spojim onda ne radi. A desno kad sam spojio radio je kad stisnem prekidac, znaci kad su vrata zatvorena, sad ne radi nikako :blink:

Podeli ovaj post


Link to post

×