Jump to content
Sign in to follow this  
Milos CTS

5 stvari koje niste znali o Toyoti

Recommended Posts

toyota_corolla_14031744407a93f4.jpg

 

Pojava nove „Korole“ na tržištu verovatno je naterala mnoge na razmišljanje o kupovini novog automobila. Svakako, mnogo je razloga za kupovinu automobila renomiranog japanskog proizvođača, a mi ćemo na ovom mestu pokušati da vam približimo „Tojotu“ kroz pet zanimljivosti koje možda niste znali.

 

Najčešće prodavani automobil na svetu

 

Počev od 1966. Pa do 2013. godine, kompanija je proizvodila i prodavala po jedan model „Korole“ na svakih trideset i sedam sekundi, a sa pojavom novog modela, ovaj procenat je još bolji. „Korola“ se sada proizvodi i prodaje u proseku, na svakih dvadeset i sedam sekundi. „Korola“ je takođe i najprodavanija marka automobila na svetu. Do danas, „Tojota“ je prodala više od četrdeset miliona modela ovog automobila.

 

 

Australija i „Tojota“

 

Australija je prva zemlja koja je počela da uvozi „Tojotu“. Novembra 1966. godine, to je bio prvi model slavne „Korole“. Već 1968. Australija je pokrenula sopstvenu proizvodnju ovog modela. Iako se od 1999. „Korola“ više ne proizvodi u Australiji, to je i dalje najčešći „domaći“ automobil u ovoj zemlji. Svaki peti automobil koji se proda u Australiji je „Korola“.

 

 

model-bmv_14031744413c8756974674.jpg

 

„Tojota“ i Korejski rat

 

Korejski rat je spasao „Tojotu“. U trenutku kada je Kompanija, 1950. godine bila na korak od bankrotstva, prodavši te godine svega pet stotina kamiona, rat u Koreji je oživeo proizvodnju automobila i auto delova. Naime, Američka vojska je, za potrebe ovog rata, naručila od „Tojote“ više od pet hiljada vozila i na taj način oživela već posrnulu kompaniju.

 

 

toyota_polovna-vozila_14031744411834146.jpg

 

„Polovnjaci“ sa najboljom cenom

 

Globalno, „Tojotina“ vozila imaju najvišu cenu na tržištu polovnih automobila. Svi „Tojotini“ modeli, od kamioneta do hibridnih vozila, jednako su cenjeni na tržištu polovnih automobila. Ne treba biti začuđen ovim podatkom. Preko 80% svih „Tojotinih“ vozila kupljenih pre dvadeset godina, i dalje su na ulicama širom sveta.

 

 

Toyota-Prius-hybrid_140317444137c2b1f35e.jpg

 

Istraživanje i razvoj

 

„Tojota“, više nego bilo koja druga kompanija iz automobilske industrije na svetu, ulaže u istraživanja i razvoj. Svake godine, „Tojota“ potroši preko devet milijardi dolara na razvoj novih koncepata automobila i unapređenje postojećih. Drugim rečima, kompanija svakog sata potroši milion dolara na unapređenje kvaliteta kroz razvoj nauke. Između ostalog, rezultat ovakvog ulaganja, jeste i činjenica da je „Tojota“ svetski lider u proizvodnji hibridnih automobila. Čuveni model „Pirus“ koji se proizvodio od 1997. do 2012. godine najprodavaniji je hibridni automobil na svetu, sa ukupno milion prodatih modela. U Americi je, čak 75% svih hibridnih vozila, upravo „Tojota Pirus“.

 

superauto.rs

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×