Jump to content
Sign in to follow this  
Mr Nebojša

Sedam stvari koje niste znali da proizvodi Toyota

Recommended Posts


image.jpg

 

 

 

1. Čamci

 

Toyota je u nautički posao ušla 1997. sa Ponam-28 čamcem. Svi Toyota čamci imaju automobilske motore, specijalno podešene za plovila - ako ste to već znali, slobodno se potapšajte po ramenu.


Naj najnoviji proizvod, Ponam-31, predstavlja novu klasu plovila, sportske kruzere. Opremljen sa dva 3,0 litarska dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem, 'pozajmljena' iz Land Cruiser-a, ovaj brod dugačak 31 stopu može da smesti 12 ljudi i košta 29.700.000 jena u Japanu, što je oko 217.000 evra.
 
Ponam-31-Sports-Utility-Cruiser-boat-2-e
 

2. Roboti


Od 2011, Toyota Motor Corporation vodi 'Partner Robot' program. On obuhvata četiri kategorije - medicinska i gerijatrijska pomoć, pomoć pri kretanju, pomoć u svakodnevnom životu i pomoć pri radu. Pod ovim programom izumljeno je više robota, uključujući robota koji vežba hodanje i robota za vežbanje ravnoteže, dizajnirane da pomognu ljudima tokom procesa rehabilitacije ili pacijentima sa povredama.
 
Osim toga, Toyota je razvila softver za prepoznavanje lica za Kirobo robota - simpatičnog 34 cm visokog robota koji je postao prvi robot u istoriji koji je avgusta 2013. govorio u svemiru. On se je pridružio astronautu Kochiju Wakayi iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA), na svemirskoj misiji lansiranoj iz Tanegašima svemirskog centra u Japanu. Tokom boravka u svemiru, Kirobo je rekao "21. avgusta 2013, robot je napravio jedan mali korak ka boljoj budućnosti za sve nas".
 
 
Kirobo-in-space_tcm-3038-266735.jpg

 

3. Kuće


Zagriženi zaljubljenici u Toyotu možda već znaju da Toyota pravi kuće, ali i za njih će biti iznenađenje da se time bavi od 1975. godine!
 
Građene pod sloganom "zaista želimo da japanske kuće učinimo boljima", Toyota je počela da eksperimentiše sa ciglama i malterom i izgradila više vrsta kuća pomoću različitih tehnika gradnje. Kasnije, izgradnja se je proširila na kondominijume i kuće za iznajmljivanje. 2003. je osnovana kompanija Toyota Housing Group, a sa radom je počela januara 2004. godine.
 
Danas, Toyota godišnje gradi oko 15.000 kuća. Na slici je prikazana najmodernija kuća, opremljena solarnim panelima i stanicama za punjenje električnih vozila. Ona se nalazi u jednom od ekoloških naselja blizu Toyota City-a u Tokiju. Na dve lokacije je sagrađeno 67 takvih zgrada, kao primer održivog naselja budućnosti. Oktobra prošle godine, takve nekretnine su se prodavale za oko 405.000 evra.
 
Eco-House_tcm-3038-266733.jpg

 

 

4. Viljuškari


Toyota Material handling UK prozivodi viljuškare i ručne viljuškare u tri evropske fabrike u Francuskoj, Italiji i Švedskoj. Toyotini viljuškari su osvojili mnoge nagrade za dizajn, a ističe se ovogodišnja nagrada Međunarodnog foruma za dizajn proizvoda, kojom je nagrađena "BT Movit N" serija lakih traktora za vuču. 
 
Toyotini viljuškari su svetski poznati po intuitivnoj tehnologiji, kao što je Toyotin sistem aktivne stabilnosti (SAS) za povećanje stabilnosti vozila. Toyota Material Handling UK je deo grupacije Toyota Industries Corporation (TICO), koje posluje u četiri sektora: automobilska industrija, upravljanje materijalima, tekstilne mašine i elektronika. Grupacija Toyota Industries je osnovana 1926. godine od strane Sakichija Toyode, čiji je automatski razboj napravio revoluciju u japanskoj tekstilnoj industriji.
 
Toyota-fork-lift_tcm-3038-266737.jpg



5. Šivaće Mašine


U svetu tekstilne galanterije, Toyota je za 'šav' ispred konkurencije. Toyota proizvodi šivaće mašine od 1946. godine, a prva Toyotina šivaća mašina je konstruisana po instrukcijama osnivača kompanije Toyota Motor Corporation - Kiichira Toyode. Toyotina filozofija je da svaka mašina treba da bude u istoj meri funkcionalna i lepa.
 
Danas, Toyotine šivaće mašine možete da kupite direktno od kompanije Toyota Home Sewing, a cene kreću od 125 evra. Mašine se takođe prodaju u većini prodavnica električne robe.
 
Toyota-RS2000-e1413216940653_tcm-3038-26




6. Autobusi

 

Toyota pravi Coaster od 1969. godine. Poput Corolle, Land Cruisera i Hiluxa, Coaster je jedan od stubova Toyotinog globalnog uspeha, ali i važan deo istorije kompanije. Moderna verzija -

dostupna i sa hibridnim pogonom - danas može da se vidi širom sveta, od Hong Konga i Kine do Bolivije i Paname.
 
g_h_coaster_3_tcm-3038-266734.jpg

 

 

7. QR kodovi


Denso-wave Inc. je podružnica kompanije Toyota Motor Corporation i zaslužna je za kreiranje 'Quick Response' (QR) koda, još davne 1994. godine. Kod je originalno razvijen za upravljanje zalihama automobilskih delova u Denso fabrikama. Do tada su se tradicionalno koristili bar kodovi, ali pošto oni nose ograničenu količinu informacija, DENSO je 1992. formirao tim za razvoj novog koda i za dve godine predstavljen je QR kod. Kako QR kod nosi informacije i u vertikalnom i u horizontalnom smeru, može da smesti nekoliko stotina puta više podataka od bar koda - preko 7.000 numeričkih karaktera može da se kodira u jednom QR kodu.
 
Ako ste se pitali odakle vam je poznato ime Denso - videli ste ga na karoserijama Toyota Hybrid TS030 i TS040 trkačkih automobila, za koje ova kompanija proizvodi električne komponente.

 

qr_tcm-3038-266736.jpg

 

 

Preuzeto sa: Blog Toyota UK


 

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×