laki72 887 Napisano Maj 10, 2016 Skripanje kocnica postaje vec pomalo tradicionalna pojava... Dosta ljudi se zalilo na to i na prethodnoj generaciji modela Auris/Corolla i tada je prihvacano kao garancija. Sent from my LG-D320 using Tapatalk Podeli ovaj post Link to post
cikajowa 84 Napisano Maj 10, 2016 Obrazlozenje je da su izabcili azbest skroz, zbog ekoloskih normi i da je od tada je navodno poceo problem. Ali taj premaz kao resava problem. Nista alarmantno ali svakako neprijatno kada se parkirate sa novim autom a ono skripi... Podeli ovaj post Link to post
NenadRAV4 163 Napisano Maj 10, 2016 Obratite paznju da cesto pricaju svasta u servisima. Primera radi, branik mi je ispadao iz zabica na krilu. Tad je bila prica "dovezite auto za nedelju dana, stizu nam novi jaci nosaci branika pa da zamenimo to". I stvarno ga sredise. Ali posle pola godine neko udari branik i tad je to sve ispalo i ukapirao sam da je jaci nosac zapravo neki beli lepak ili silikon Sto se kocnica i skripe tice, verovatno dodaju anti cvil pastu izmedju neka dva limcica koja se nalaze na svakoj plocici i koji sluze bas da ne bi cvilele kocnice. Da li cvili nije do plocica, sad su mi na autu original toyota plocice i skripucu pri bas malim brzinama kao voz da koci. Razlog: jedan serviser je te limcice izmedju kojih se nanosi pasta proglasio viskom delova i bacio ih. Btw azbest je zabranjen barem 20 godina u auto industriji. Podeli ovaj post Link to post
observer 99 Napisano Maj 11, 2016 E aj' nemojte da mi rusite sneska ;-) taman sam poceo da verujem da je jos jedino Toyota ostala verna ideji kvaliteta... Ispadao branik na novom Rav-u??? Oko skripe kocnica se ja ne bih puno sekirao, navikao sam na to dok sam imao Zastavu i Fiata... Po meni je mnogo vaznije da auto dobro koci i da su mu plocice i diskovi trajni (bar 100.000 km bez zamene - uskoro dostizem tu km sa sadasnjim autom a na dva sluzbena sam to i prekoracio...). Mada ja nisam bas tu reprezentativan jer vozim kao da i nemam kocnice (pipam pedalu samo kad bas jako moram). Podeli ovaj post Link to post
matori 1237 Napisano Maj 11, 2016 Diskovi da 100 000 , ali pločice ne verujem ni na jednom . Podeli ovaj post Link to post
NenadRAV4 163 Napisano Maj 11, 2016 Ispadao jer je pre toga oborio jedan manji platan (10-15m visok, stablo precik 20cm) :D Inace diskovi na rav4 menjani na 170000km, imali su zestoku torturu. Ovi sad su polovni (realno kako da ne uzmem polovne oem diskove koju nisu ni poceli da se trose za trostruko manju cenu od novih), sad su presli 140000km (60-70000 na autu sa kog su skinuti i 70000 na mom) i na njima mislim da ni dalje nema tragova potrosenosti. Naravno uz brzu voznju, ali ne ni blizu onoliko brzu kao sa prvim diskovima Podeli ovaj post Link to post
zorvuk 30 Napisano Maj 11, 2016 Posle 2000 km mogu reci da sam zadovoljan autom. Prosecna potrosnja je 6.3 .Problem koj se javio od pre par dana je skripa kocnica okd laganog kocejna po gradu , cuje se samo ponekad. Kontaktirao sam servis i receneo mi je da su upoznati sa tim problemom i da dovezem da to srede. Da li je jos neko imao ovaj problem? Meni se to cvrčanje javljalo samo u gradu pri malim brzinama i laganom kočenju i to sam prijavio u ovlašćenom servisu kada sam prešao oko 1500 km. Pregledali su kočnice u tom ovlašćenom servisu i gospodin koji mi je predavao automobil mi je rekao da je kočioni sistem podešen tako da se pločice nalaze bliže diskovima (nije objašnjavao da li ih to neka elektronika približava ili neki drugi mehanički razlog-npr. neke centripetalne sile,...) da bi se kočenje moglo obaviti efikasnije jer pločice moraju da pređu manji put pre početka kočenja. Takođe je rekao i da je pojava cvrčanja posledica dodirivanja diskova i pločica i da bi to trebalo da prestane kad se pločice i diskovi malo potroše i međusobno (ako se dobro sećam izraza) "prilagode". Tada bi po celom obimu diska rastojanje između diska i pločica bilo dovoljno veliko da ne bude nekontrolisanog dodirivanja koje ima za posledicu prijavljeno cvrčanje. Sve mi je to delovalo kao dovoljno uverljivo objašnjenje. Pogotovo deo o "prilagođavanju" delova - ako se ima u vidu da povećanje preciznosti izrade delova drastično povećava cenu izrade dela. Rekao mi je i da za to znaju i da to nije kvar nego pre "razrada" delova... Nakon otprilike 3000 km cvrčanje je prestalo. Do tih pređenih 3000 km sam stigao u julu ili avgustu 2015 i pretpostavljam da bi visoka spoljna temperatura mogla samo da pomogne da zazor između diskova i pločica bude još manji i da se cvrčanje nastavi, a ne da nestane. Celu zimu nisam čuo cvrčanje. Doduše bilo je neobičnog zvuka u prvih nekoliko stotina metara kad automobili ne vozim npr. 5-6 zimskih dana, ali sam pretpostavljao da je razlog za to hvatanje tankog sloja rđe na diskovima kada se auto ne vozi 5-6 dana po vlažnim zimskim danima. Ne znam da li je ova pojava očekivana? Šta mislite da li da i to prijavljujem ili ne? Prešao sam preko 12000 km i sada ne čujem nikakvo cvrčanje. Šta više da dodam za cvrčanje osim da sam poverovao odgovoru koji sam dobio u ovlašćenom servisu u kom sam bio. Da li sam trebao da poverujem pokazaće vreme... Pozdrav. Podeli ovaj post Link to post
NenadRAV4 163 Napisano Maj 12, 2016 Mala ispravka za platan, visok oko 7m, stablo oko 15cm. Koliko sam ukapirao ovde je problem sa skripanjem kocnica kad se lagano stisne papucica, a ne uvek. A zazor izmedju plocice i diska se golim okom ne moze videti, jer plocica uvek klizi po disku, a tek kad je klesta stisnu javi se dovoljno trenja da zaustavi auto. Ako mi ne verujete provirite kroz felnu i gledajte plocicu dok neko u autu stiska papucicu kocnice. Podeli ovaj post Link to post
cikajowa 84 Napisano Maj 12, 2016 Vec smo na 2700 km i cini m ise da ne cujem vise to cviljenje kocnica pri malim brzinama. Juce sam treba da svratim u servis i imao sam zakazano da to pogledaju, ali nisam stigao i odlozio sam. Testirao sam ga juce na autoputu, max 198km/h, inace ne vozim nikada tako brzo, obicno autoput oko 130 ali eto da vidimo kako se ponasa. NIje bucan mnogo uopste ni pri vecim brzinama od 130. Potrosnju na 198 nisam smeo da pogledam Podeli ovaj post Link to post
observer 99 Napisano Maj 18, 2016 U ponedeljak sam malo provozao Corollu 1.6 (u N.Sadu, Gota car) i bilo mi je cudno sto nikako nismo uspeli da nadjemo gde se moze na bord kompjuteru videti trenutna potrosnja. Na multimedijalnom displeju se vidi trenutna potrosnja ali samo graficki (kao "bar"), bez cifre (vidi se samo najbolja postignuta vrednost). Na BC se ocitava samo prosek. Prodavacica Violeta je tokom voznje zvala i nekog "strucnjaka" da se konsultuje ali nista nismo saznali. Neverovatno mi je da tako nesto ne postoji. Da li neko zna gde se moze to ocitati? Cak i da postoji, nije za pohvalu sto se ne moze brzo i lako naci. Kod Golfa 7 1.2 tsi kog sam testirao istog dana imate 4 moguca ocitavanja potrosnje: trenutnu, prosecnu od starta, prosecnu od sipanja u rezervoar i ukupan prosek (u poslednjih xx hiljada km). Ne bih sada ovde o poredjenjima dva modela (nije mesto za to) samo cu reci da sam se malo ohladio od Corolle i da je moze "spasiti" samo neki ozbiljniji popust (trenutno kosta u cent isto kao i Golf). Ono na sta i dalje racunam je dugovecnost Tojote (pod tim podrazumevam minimum 150kkm bez ikakvih dodatnih ulaganja a minimum 400 kkm za vek motora), zapravo to mi je trenutno jedini faktor koji daje prevagu u njenu korist. Ako ocekujem previse, recite mi to odmah :-) Podeli ovaj post Link to post
stana 8 Napisano Maj 18, 2016 Hm,stvarno glupo ako nema tu opciju. Moja toyota je stara 12 g pa ima tu opciju. Jedino na njoj mi smeta sto se taj podatak menja precesto,gotovo svake sekunde ide promena... TT Podeli ovaj post Link to post
marketman 109 Napisano Maj 18, 2016 Pa zato se i zove Trenutna potrosnja. Po meni se i ne menja dovoljno cesto :D Podeli ovaj post Link to post
Liftman 151 Napisano Maj 18, 2016 Ja sam za statitiku zavistan potpuno, tako da sto spominjes Golfa..ima nekog smisla... ALI...moram da te u necemu zaustavim. Poredis cenu Golfa i Corolle....zaboravio si sada da je Corolla samo sedan i ti bi u stvari trebao da poredis cenu Corolla i Jetta...a veruj mi koliko ces se iznenaditi u korist Corolle. Ti u stvari dobijes gratis ogroman gepek i medjuosovinsko rastojanje. Za statistiku ces se navici za taj "bar" tj provalices koliko je to litara vremenom. Mora se napomenuti da Nemci narocito VW grupa su da kazem koristili obicne ljude - koji nisu fanovi - u izradi multimedije i osnovnih podataka na instrument tabli sta im najvise treba da bude prikazano. Podeli ovaj post Link to post
observer 99 Napisano Maj 18, 2016 Slazem se da bi bilo ispravno porediti Golfa sa Aurisom, ali Auris mi je da izvinete, jako gadan pozadi... A i posto sam presao 40-tu, sad se kupuju sedani... A posle 50-te kabrioleti za jurenje klinki :-) Elem, statistika bi se lako dala oprostiti ako bih bio miran sa kvarovima jedno 10 godina... Podeli ovaj post Link to post
NenadRAV4 163 Napisano Maj 18, 2016 Ne mogu da nadjem slike brzinomera nove corolle, da li je moguce da stvarno nisu stavili onu skalu na kojoj pise trenutna potrosnja? Edit: nasao sam sad sliku Podeli ovaj post Link to post
Piske 1083 Napisano Maj 18, 2016 Slazem se da bi bilo ispravno porediti Golfa sa Aurisom, ali Auris mi je da izvinete, jako gadan pozadi... A i posto sam presao 40-tu, sad se kupuju sedani... A posle 50-te kabrioleti za jurenje klinki :-) Elem, statistika bi se lako dala oprostiti ako bih bio miran sa kvarovima jedno 10 godina... Mi smo samo Toyota club Serbia ne dajemo garancije na Toyotina vozila :D Da nije dobra Toyota nebi bila najprodavanija na svetu a model corolla najprodavaniji model na svetu Podeli ovaj post Link to post
matori 1237 Napisano Maj 18, 2016 Piske je u pravu! Ne može niko ništa garantovati. Pogotovo danas kada surađuju svi sa svima. Kupiš Toyotu dizel i dobiješ BMW motor(koji ruku na srce i nije nešto popularan) , npr. Ko zna gde se sve proizvode koje komponente. I garantovao bi da kupuješ nekog polovnjaka starog preko 10 godina. pre nego nov auto. Poredi se i Golf!? Čitao sam uporedni test novog Golfa i Mercedesa A klase na 100 000km. Na 30 000 km su im u Golfu noge bile u vodi!? Puštao vodu na nekoliko mesta. Na 40 000km otkazale kočnice. Do 100 000km više stavki kvarova nego što moja žena pravi popis kad krene u prodavnicu. I još na kraju, zaključak da im je Golf bio bolji na testu. Moj zaključak na kraju, ne znam koji je gori krš. Ko god da tolike novce za takav auto , neće priznati da se zaj... , već će ko i onaj iz "Prvog servisa" reći:"Ekstra auto, samo dva puta menjao letvu volana, dva puta radio glavu, spojio se + i - pa gasio požar,... ,al inače auto vozim godinama i bez kvara, najbolji je!" . Moj gazda uzeo Mečku E klase, dao oko 60 000 e i posle nekih 60 000km mu rikne pumpa visokog pritiska. Moja keva još ima Mečku 123 koja je prešla 800 000km ! Ne rade se više kola kao pre pa niko ne može garantovati. Vođeno statistikama, Toyota, Honda, Hyundai, Kia,... su najkvalitetniji auti sa najmanje kvarova pa sad šta se ubode . Čak i Nissan koji je bio pojam kvalitete u Japanu je pao na statističkim listama posle braka sa Renoom. Koliko mi se čini , počet ćemo svi mi kupovati aute kao što to rade žene, koji nam je "najslađi" taj se kupuje . Podeli ovaj post Link to post
observer 99 Napisano Maj 18, 2016 Nenade, ova Corolla koju sam testirao ima sasvim drugaciju tablu. Ovo sto si okacio je sjajno i bilo bi jako lepo da je takva ali je nema u poslednjim modelima. Takva se koliko ja znam ugradjivala u verzije od 2013 do kraja 2014 (pratim novu Corollu od kako je izasla jer me je odmah od pojavljivanja privukla). Sad su napravili neko nepregledno hi-tech ruglo po ugledu na Hondu ili korejske automobile. Matori, potpuno si u pravu... Ja se trudim da budem objektivan (nemam problem.sa tim da smece nazovem pravim imenom, pa nek je sto puta moje - smece je smece). Na jednom (propalom) forumu se mogu naci opisi automobila koje sam posedovao (Punto i Fabija) i nisam precutao nijednu sitnicu. Kao sto i za sadasnji VW mogu slobodno da kazem da me je razocarao. E sad, moj problem je sto sam ja ostao u nekom vremenu od pre 20-30 godina kada su se pravili stvarno kvalitetni automobili. U ovom novom dobu ispada da je jedino pametno kupiti najjeftiniji auto jer su svi isti... Podeli ovaj post Link to post
NenadRAV4 163 Napisano Maj 18, 2016 E bas steta ako su ukinuli tu skalu za trenutnu potrosnju, bas cesto gledam u nju i mnogo mi je bolje kad je tako skala (ili kazaljka kao kod bmw-a) nego kad mi vrti brojeve koji se toliko cesto menjaju da ne mogu da pohvatam sta se desava sa potrosnjom osim kad idem konstantnom brzinom. Verovatno je ovako nesto: Mislim da novi rav4 ima ovako nesto slicno i ako se dobro secam postoji ona mala skala 0-30L u nekom meniju. Doduse covek iz salona me je upucivao da gledam neku drugu "podelu" gde meri eko voznju, jer je po njegovim recima to bolji parametar ako hocu malu potrosnju. Podeli ovaj post Link to post
vladimirgrunf 1 Napisano Maj 19, 2016 Nenade, ova Corolla koju sam testirao ima sasvim drugaciju tablu. Ovo sto si okacio je sjajno i bilo bi jako lepo da je takva ali je nema u poslednjim modelima. Takva se koliko ja znam ugradjivala u verzije od 2013 do kraja 2014 (pratim novu Corollu od kako je izasla jer me je odmah od pojavljivanja privukla). Sad su napravili neko nepregledno hi-tech ruglo po ugledu na Hondu ili korejske automobile. Matori, potpuno si u pravu... Ja se trudim da budem objektivan (nemam problem.sa tim da smece nazovem pravim imenom, pa nek je sto puta moje - smece je smece). Na jednom (propalom) forumu se mogu naci opisi automobila koje sam posedovao (Punto i Fabija) i nisam precutao nijednu sitnicu. Kao sto i za sadasnji VW mogu slobodno da kazem da me je razocarao. E sad, moj problem je sto sam ja ostao u nekom vremenu od pre 20-30 godina kada su se pravili stvarno kvalitetni automobili. U ovom novom dobu ispada da je jedino pametno kupiti najjeftiniji auto jer su svi isti... Tabla sa slike dolazi u sol opremi a na svim nizim paketima kao na toj koju si vozio. Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока Podeli ovaj post Link to post
cikajowa 84 Napisano Maj 19, 2016 Da nema trenutnu potrosnju osim onog grafikona na tt2 0-30 l, i vremenom se navikes da procenis koliko trosi. Nema ni koliko litara je potroseno, koliko ima u rezervoaru i sl. I meni to smeta ali ne toliko, mozda neki update sw moze to da resi :D Imao sam slicnu dilemu i prevagnula je corolla zbog pouzdanosti a i meni je inace jako lep auto. Samo redovan servis do 15o km, pa ne znam bas i meni je ovo prva toyota, mada nesto sam skeptican da ce tako da bude. Ako neko ima link testa ove corolle do 100k km neka postavi link, ja nisam uspeo naci. Potrosnja do sada posle predjenih 3000 km je 6.5 l sa stilom voznje koji bi bio slican tvom, i ja ne bih isao ispod 1.6 motora na tvom mestu. Smetace ti ta tromost dok ne ode u obrtaje veruj mi,a kada ode u obrtaje onda trosi lepo Podeli ovaj post Link to post
observer 99 Napisano Maj 19, 2016 Opet sam ubacio i dizel u razmatranje, to daje sasvim drugu dimenziju :-). Kada se porede dizeli, prema informacijama koje sam ja prikupio, Tojotin d-4d je apsolutno nepre****(auto recenzija)v, cak se ne zali ni na losije gorivo. Sa prosekom od oko 5 litara daje solidnu ustedu i caki sa skromnijom kilometrazom od 12k godisnje isplati se posle tacno 150.000 km a pri tome daje vise uzivanja u voznji (bar meni). Benzince sam silom prilika vozio ceo zivot, i najzad uspeo da osetim cari dizela i nekako mi se ne vraca opet na benzin... Podeli ovaj post Link to post
stana 8 Napisano Maj 19, 2016 Govoris o toyotinom d-4d 2.0 ili 1.4 ili ovaj od bmw 1.6? TT Podeli ovaj post Link to post
observer 99 Napisano Maj 19, 2016 Mislim na stari tojotin 1,4 l. Ovog novog ne vidim jos u katalozima... I ne znam kakav je... Podeli ovaj post Link to post
vladimirgrunf 1 Napisano Maj 19, 2016 U corolli je stari toyotin dizel 1.4 .U avensis i restilizovani auris idu bmw-ovi dizeli. Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока Podeli ovaj post Link to post