Jump to content
pboricic

Neaktiviranje vazdusnih jastuka kod sudara-VAZNO!!

Recommended Posts

Imam jedno veoma VAZNO pitanje

 

Naime imao sam veliku saobracajn nezgodu sa vozilom koje je staro godinu dana.

 

Vozilo je potpuno unisteno, cela desna strana vozila je raznesena a stub kod vetrobrana i srednji stub uopste ne postoje, a ja ziv!!

Medjutim niti jedan vazdusni jastuk se nije aktivirao, iako sam bio vezan,

 

Moje pitanje je:

kome da se obratim , kako bi se utvrdilo stanje senzora, elektronike....i razlog neaktiviranja jastuka.

 

Smatram da je ovo jedan veliki problem koji moze da izadje na veliko, u koliko se utvrde neke cinjenice.

 

Da li treba angazovati sudskog vestaka-medjutim pre svega toga strucnjaci moraju utvrditi tacno stanje opreme na vozilu.

 

Predrag :evil:

Podeli ovaj post


Link to post

Au! :shock: Ovo je bas zabrinjavajuce. Ako je auto star godinu dana sigurno je pod garancijom... ja bih svakako otisao do ovlascenog servisa ili dilera da se sve to temeljno ispita koliko god je moguce. s obzirom na cinjenicu da vam je zivot bio ozbiljno ugrozen - ne bih dopustio da to tek tako prodje. O kom modelu se radi ako nije tajna?

 

* zanimljivo je da Administrator odgovara samo na pozitivne kritike na ovom forumu :!:

Podeli ovaj post


Link to post

Koliko se ja razumem u pomenutu tematiku, u vozilu postoji neki ureðaj koji "odlučuje" kada, kako i zašto će se jastuci otvoriti. Ja sam takoðe imao tu "sreću" da se slupam i to baš fino :D Izletela su prednja dva jastuka. U kolima sam bio sam, vezan, sve po propisu (osim ograničenja). Naime, slupao sam se na Gazeli izgubivši kontrolu nad zadnjim krajem na oko 130 km/h. Auto je počeo da se okreće i nekako se odbio od betonsku ogradu prednjim krajem a zatim i zadnjim. Išao sam od sajma ka Novom Beogradu, prvo isključenje kod Sava Centra. Još uvek se vidi otisak crne farbe na ogradi. Gde mali uðe...

Auto je imao 6 jastuka, dok su se, ponavljam, otvorila samo dva.

Senzori su čudo! Ako rade :/

 

A slupala se i moja sestra, ali ne mogu sada i to da pisem...

Važno da smo oboje živi i zdravi!!! :D

Podeli ovaj post


Link to post

Administrator odgovara na sve kritike, gde moze reci nesto sto moze biti od pomoci. U ovom slucaju, mogu samo da kazem da se gospodin obrati ovlascenom servisu, gde ce mu reci razloge zasto se vazdusni jastuci nisu otvorili.

Podeli ovaj post


Link to post

Ono sto znam je da se na nekim modelima vazdusni jastuci otvaraju samo do odredjene brzine, jer ukoliko se otvore pri visim brzinama, mogu imati kontra efekat i izazvati povrede sa smrtnim posledicama.

 

Primer je automobil u kojem je zivot izgubio pevac Tose Proeski. Vazdusni jastuci se nisu otvorili, ali na tom modelu nije ni predvidjeno da se otvaraju jastuci, jer bi oni sa sigurnoscu doveli do povreda opasnih po zivot.

Podeli ovaj post


Link to post

da li takve informacije igde pisu u korisnickom uputstvu ili bilo kojoj brosuri ?

Podeli ovaj post


Link to post

Mislim da ne pisu. Ali, na vecini modela automobila, vazdusni jastuci su programirani da se otvaraju samo do odredjene brzine.

Podeli ovaj post


Link to post

Zasto ovog agregata nema nigde u ponudi za Corollu Verso, i kakvi su uopste utisci u vezi istog?

Podeli ovaj post


Link to post

×