Jump to content
Put-In

Razlika izmeðu stvarne brzine i brzinomera

Recommended Posts

Poštovani čika admine,

Posle kupovine GPS navigacije primetio sam da mi se brzina auta koju pokazuje navigacija razlikuje od one koju pokazuje brzinomer. Naime, ako navigacija pokazuje 50 meni brzinomer pokazuje 56km/h. E sada, pošto znam da je navigacija tačna i da ne može da laže, pretpostavljam da je dimenzija felni i guma manja od predviðene (jedino logično rešenje), ali NE, jer gume su 165/70/14, što bi trebalo da spada u fabričku ugradnju (pored 185/60/15.

kalkulatorom sam izračunao da bi dimenzija trebala da bude 185/65/15 da bi se ispeglala ova razlika i da brzinomer pokazuje pravu brzinu.

E sada, pitanje je, da li ja mogu da stavim gume 185/65/15 na svoga Jareta?

Podeli ovaj post


Link to post

zar 185/65/15 nije fabricka velicina p[neumatika,tj valjad je sve dimenzionisano ukljucujuci i brzinomer na tu velicinu.

ja dosada nisam primetio nikakvu razliku.Cekirala mi i policija,vise puta,a i na putevima po Hrvatskoj gde imaju onaj merac usput takodje je bilaista brzina,kod mene i na javnom displeju.

znaci 185/65/15

Podeli ovaj post


Link to post

Proveravao sam i dosao do podatka da je 185/60/15 fabrička guma (isto kao i 165/70/14), ali primetio sam da većina stavlja 185/65/15, a meni izgleda da je i brzinomer naštelovan za tu dimenziju, jer meni podosta "laže".

Podeli ovaj post


Link to post

Menai na Aurisu kada kaze 130, idem oko 120 po GPS-u.

 

Vecina automobila ima vece ocitavanje od realnog, iz iskustva mojih kolega takodje.

Podeli ovaj post


Link to post

i kod mene isti slucaj..da li to znaci da se i predeni put razlikuje..

Podeli ovaj post


Link to post
i kod mene isti slucaj..da li to znaci da se i predeni put razlikuje..

 

Ne mora da znači, to zavisi od sistema merenja preðene kilometraže.

Podeli ovaj post


Link to post

U firmi vozimo tri razlicita modela automobila:

Dacia, Aveo, Pezo i Citroen. Kao sto admin kaze svi pokazuju vecu brzinu od GPS brzine. Osim Pezoa koji iz nekog razloga pokazuje manju. :roll:

 

Yare pokazuje 5-10% vecu. Po nekoj logici bi trebalo da pokazuje i 5-10% veci predjeni put, ali nije tako. Put do grcke 820 km po GPS-u, 831 po satu, ako dodam da sam se malo motao po Dojranu, to mu dodje neko minimalno odstupanje.

 

Mislim da samo klasicni brzinomeri (sajla+zupcanici) "lazu" na kilometrazi koliko i na brzini, nemam pojma kako Yaretov komp racuna predjeni put.... :shock:

Podeli ovaj post


Link to post

×