Jump to content
nikdu

Auris 1.33 (6 brzina) - iskustva sa potrosnjom goriva

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Vozim restilizovani Auris 1.33 (sa 6 brzina) vec nekoliko meseci. Do sada sam presao oko 6000 km, i to vecinom po autoputu. Prosecna potrosnja po autoputu (sa 3 prosecna putnika) mi je oko 8,5l na 140km/h. Ukoliko vozim oko 160 km/h, onda potrosnja ide oko 11l. Obzirom da mi se ucinilo da je to veoma visoka potrosnja, a da sam u servisu dobio informaciju kako potrosnja zavisi od kvaliteta goriva, testirao sam ptrosnju i sa gorivom sa austrijskih i madjarskih benzinskih stanica - i rezultati su isti. Takodje naglasavam da gorivo kupujem iskljucivi na Dejtonu, OMV pumpama ili na diplomatskoj pumpi.

 

Sto se tice potrosnje po gradu, i tu je nivo potrosnje po malo uznemirujuc. Nikada nisam uspeo da spustim potrosnju po gradu ispod 8.5-9l! U testiranje nisam ukljucivao velike guzve po gradu ili prelazenje Gazele (u tom slucaju, potrosnja ne bi isla ispod 9.5l).

 

Naglasavam da negujem mirniji stil voznje, odnosno da se trudim da postujem signal za povecanje stepena prenosa. Isto tako bih pomenuo i da sam testirao potrosnju tokom malo zustrije voznje, medjutim to je samo povecalo potrosnju.

 

Podsecam da je po specifikaciji za ovaj motor prosecna gradska potrosnja 7.3l.

 

Molim za vasa iskustva, kako bih znao da li moj auto trosi vise nego sto je uobicajeno, i kako bih znao da li je potrebno da insistiram u servisu da mi provere da li nesto nije u redu.

 

Pozdrav,

N.

Podeli ovaj post


Link to post

Ova potrosnja je normalna ako se ne pazi, i pokazuje jasno da je motor 1.6 Valvematic, iako skuplji, jeftiniji na duze staze posto lakse nosi tezinu Aurisa i ima mnogo manju potrosnju od 1.33 motora, i naravno mnogo bolji izbor.

 

Mali motor, manjeg obrtnog momenta (nominalna snaga od 100ks nista ne znaci), tesko nosi 1,3 tone tezak Auris. U zargonu, motor mora da radi k'o konj da bi gurao Aurisa. Zvucna izolacija doprinosi da vi to ne osecate, ali motor sigurno uvek radi pod izuzetno velikim opterecenjem kad se vozi brzo ili zustrije malo po gradu.

 

Brzine od 160kmh nisu nikako za taj motor.

 

Da bi smanjio potrosnju, treba voziti lagano, pratiti shift indikator, probati ne prelaziti 2500 obrtaja po gradu, i sto manje saltati. Takodje, na autoputu s tim motorom ne bih prelazio 130kmh (treba postovati bezbednost u saobracaju), jer sve preko toga rezultuje prevelikim brojem obrtaja sto i povecava potrosnju. Na magistralnim i autoputevima ne treba stiskati gas vec linearno ubrzavati tako da se postigne i pogodi kriva obrtnog momenta. Naravno, ne treba ga stedeti prilikom preticanja ili jakih uzbrdica, ali u svim ostalim situacijama voznja kakvu sam opisao rezultirace dosta manjom potrosnjom a motor ce biti rastereceniji, i nemojte se opterecivati time sto niste najbrzi na semaforu ili na autoputu. To nisu stvari koje predstavljaju uzitak u voznji vec napor. Uzitak u voznji je nesto sasvim drugo, a kada se to shvati i potrosnja ce biti manja a bezbednost povecana.

Podeli ovaj post


Link to post

Cosmo je potpuno u pravu.

Vozim Aurisa 8 meseci, nov, presao nekih 11-12.000, 1.6 valvematic i potrošnja je za nijansu manja u odnosu na 1.3 kako je navedeno.

Gradska voznja (Novi Sad) leti 8,6, zimi 9,5

Autoput 120 km/h 7,3 i 140km/h 8,2l/100km

Otvoreni magistralni put, npr. na more preko Bosne, oko 6,5l/100km

Sve u svemu, potrošnja vrlo varira od 5,8 do 10lit/km

 

Ja sam vrlo zadovoljan sa te strane 1600ccm i 132ks ne mogu manje da troše, ako neko zna sličan motor sa manjom potrosnjom..., sumnjam....

 

Pozz

Podeli ovaj post


Link to post

Pa, utisci oko potrosnje su vec elaborirani gore. Da sumiram oko 1.33, potrosnja je prevelika...moja Fabia1.4MPI iz 2002 je trosila oko 10% manje!! Takodje, motor je i prilicno trom...medjutim koliko para toliko i muzike :-) S druge strane , automobil je veoma komforan i ugodan za voznju, enterijer je dobro uradjen (mada Terra ima jeftine stofove...sto je i ocekivano za najnizi nivo opreme...ali ipak previse jeftino u odnosu na kvalitet koji se ocekuje od Tojote).

 

Prema tome, preporucio bih iskljucivo motor 1.6 i jace, medjutim to podrazumeva i znacajno visu cenu...pa ostaje da se proceni da li je cena konkurentna sa ostalim u klasi.

 

Takodje, ovaj model koji se prodaje u Srbiji, pravi se u Turskoj, dok se za "ostalo evropsko trziste" proizvodi u Engleskoj. Uz svo uvazavanje Tojotinih standarda, mislim da ovu informaciju treba uzeti u obzir. Sa druge strane, pitanje je i da li postoji razlika u modelima za nase i evropsko trziste i kod drugih proizvodjaca (verujem da).

 

Na kraju...nije mi namera da budem previse negativan...ipak je to odlican auto...mada me muci to oko potrosnje :-)

Podeli ovaj post


Link to post

Nema potrebe da Vas muči. Auris i Fabia nisu u istoj klasi. Ne bih ja ta dva automobila nikada poredio.

 

Da budem iskren do kraja - to su dva različita sveta. :wink:

Podeli ovaj post


Link to post

Moja nedoumica je i dalj epotrošnja aurisa 1.33 sa 6 brzina, kupljen u martu 2012.

Auto put na 120km/h 6,4 l, prosek u gradu i van grada 7,3l....

Pri tom se plašiom da pretičem jer ne može da povuče kako treba. Iz neke 5 brzine spuštam u treću da bi ga podigao na 5000 obrtaja i tek onda krećem u preticanje i sporo je i tromo. U gotacaru sam pitao da li postoji neki problem u motoru , da li 100 konja snage nešto znači... Sve što sam saznao je da je taj motor i u Yarisu koji je mnogo lakši itd... potrošnja je po meni velika, katalog kaže na otvorenom putu 5,7 ili 5,8 litara što nije tačno... Potrošnja i nije neki problem, ako mogu da pipnem gas i poletim, ali ja to ne mogu. Imao sam ranije punta 1,2 pa je bio startniji.... nisam stručnjak za automobile, ali mi je čudno... Da li gume 16" u odnosu na prethiodne serije, koje su bile 15" toliko menjaju potrošnju i startnost...?

Hvala

Podeli ovaj post


Link to post
Guest Vlajko

Zdravo ,

Vojo realno sa tim motorom u Aurisu možeš da poletiš jedino ako ga staviš u avion :) bez ljutnje...

Imao sam Yarisa 1,33 i bio je relativno startan , ne možeš očekivati bolid F1... Potrošnja nikad nije bila kao na papiru...naše gorivo i sve ostalo...

Sada vozim vers 2,0 D koji već ima dosta snege ...Jednostavno moraš znati za šta je sposoban tvoj auto i živeti sa tim

Podeli ovaj post


Link to post
Guest Vlajko

Još samo da dodam kao što je već neko rekao...Auris je teži od Yarca tako da...startnost se smanjuje a potrošnja povećava ...

Poz!

Podeli ovaj post


Link to post

Ja vozim Aurisa 1.6 Valvematic 132ks kupljenog u avgustu 2011. Potrosnja po gradu oko 10l a sada i jace (mirnije voznje mada ga stisnem nekad od semafora do semafora). Na autoputu zavisi od brzine. Ako ga vozim do 120 potrosnja je negde oko 8l (nekad i malo manje) a ako vec vozim 140 onda raste na nekih 8,7 do 9l. Na magistrali pada potrosnja do nekih 7 litara ali to je voznja bez nekih naglih promena brzina i bez nekih zescih preticanja.

Motor jeste trom tu i tamo ali da bi osetili ono sto osecate na dizelima 1.6 na 2k obrtaja, morate da dodjete do 3,8k obrtaja. Tada se stvarno moze osetiti kako vas auto malo zabije za sediste automobila.

Sto se tice udobnosti i zvuzne izolacije tu stvarno nemam zamerki. Put do mora neki 1000km u jednom pravcu se ne oseti a da ne spominjem put do obliznjeg ski centra koji stvarno ne predstavlja bilo kakav napor ni za kola ni za putnike s obzirom da je to "samo" 1.6 motor.

Podeli ovaj post


Link to post

Super! To su i moji utisci iz vožnje Aurisa 1.6. Po meni, to je jedan od najboljih automobila u klasi, ali najiskrenije!

Podeli ovaj post


Link to post

Moj Auris 1.6 posle 12000km pokazuje po bordu prosek 7,2. Po mojoj evidenciji (svi računi sa pumpi) potrošnja je 7,14 L / 100km. Mnogo zavisi od stila vožnje i kvaliteta goriva. Letos do Grčke i nazad sa klimom i četiri osobe potrošnja 6,5, na magistrali čak i 5,2, a na Egnatia odos je proban do 185 (buka nesnosna pri toj brzini). Skoro sam išao u Maðarsku i sa gorivom sa NIS pumpe do Budimpešte prosek potrošnje 5,6L. Od kad je kupljen sipam isključivo evropremijum 95 i dva puta 98 dole u Makedoniji.

Podeli ovaj post


Link to post

Trifke,

 

Ajde mi molim te reci gde sipas benzin na kojim pumpama tj i malo mi docaraj tvoj stil voznje posto po gradu ja u poslednje vreme ne mogu da padnem ispod 10l na 100km.

Moja trenutna kilometraza je oko 12400km tako da smo tu negde. Taj tvoj prosek 5,6l mi stvarno deluje neverovatno tako da ako te ne mrzi malo pojasnjenje.

 

Hvala.

Podeli ovaj post


Link to post

I moj 1.6 ima prosek gradske u Nisu (sa dosta bulevara) leti 7.5, zimi 8.5.

 

Do Grcke i nazad oko 6.5l sa klimom.

 

Sipam europremijum na LUKOIL-u iskljucivo, jer znam da je uvozni i bolji benzin.

Podeli ovaj post


Link to post

Sipam uglavnom na Eko pumpama i sad u zadnje vreme na NIS i to samo evropremijum. Pa vozim verovatno isto kao ti samo sam u malom gradu tako da moja gradska vožnja i tvoja u BG ne mogu da se porede i ja da sam tamo i moj bi trošio 10L. A ovo za Maðarsku imam slikano jer nisam ni ja mogao da verujem, naročito što je gorivo sipano na NIS pumpi tada prvi put, a uz to sam strogo poštovao ograničenja da me ne kazne njihovi policajci. Prosek u gradu odgovara ovome što je Ikac napisao.

Podeli ovaj post


Link to post

Hvala na informacija.

 

Siguran sam da ima razlike u toj gradskoj voznji po bg-u i recimo po nisu. Ja sam do sada tocio na EKO BMB95 ponekad sam sipao BMB98 ali racunajuci potrosnju dosao sam do zakljucka da nema neke bitnije razlike u potrosnji i ponasanju automobila.

Moracu od sada da probam na LUKOIL-u i na NIS-u europremium posto ocigledno da je ovo sto ja sipam tesko djubre.

Podeli ovaj post


Link to post

da li board kompjuter iskazuje prosječnu potrošnju za interval od posljednjeg poništavanja ili za odreðenu kilometražu unazad (npr posljednjih 100 km)?

Podeli ovaj post


Link to post

Moja iskustva vezana za potrošnju na 14.500km koliko vozim Auris 1.6 (132KS) su prosek od 6,7l/100km. činjenica je da vozim po auto-putu nekih 60% a ostalo po gradu(Bgd.). Kada sam uglavnm vozio po gradu potrošnja po kompjuteru je bila 7.8l/km, opuštene vožnje. Bilo je tu i par dužih putovanja, ali to je to. Nisam merio nikada po principu do čepa, pa vožnja npr. 100km i onda opet do čepa. Inače autom sam oduševljen.

Pozdrav

Podeli ovaj post


Link to post

Moze li se nekako videti izgled krive obrtnog momenta za motor 1,33, ili bar proceniti koliko je od tog momenta od 132 Nm na 3800 1/min, raspolozivo na 3000 ili 2000 obrtaja?

Podeli ovaj post


Link to post

Je l ovaj forum uopste ziv?

Podeli ovaj post


Link to post

×