Jump to content
banefly

AURIS, PRITISAK U GUMAMA

Recommended Posts

Vozim Aurisa 1.6 v v t i koji ima gume 205/55/16. Na novom automobilu (od juna 2008. god) su bile letnje gume Bridgestone Turanza. Sa tim gumama je auto vožen sve do novembra 2009. (oko 25.000 km). Tada su montirane nove zimske gume Kleber istih dimenzija koje su vožene do aprila 2010. kada su vraćene letnje. Pri poslednjoj promeni guma (kraj oktobra 2010. uz kilometražu od 42000 km) konstatovano je da su letnje gume potrošene do markera tj. da više nisu za upotrebu.

Očekivao sam da će gume iz prve ugradnje trajati nešto duže od realnio preðenih 32-33000 km, pogotovo što se automobilom nije divljalo (potpisivalo i sl.) i što je pritisak redovno kontrolisan (gume su uglavnom bile punjene azotom kod "Beogume").

 

U Beogumi gume naduvavaju na pritisak 2.3 prednje i 2.1 zadnje. Pogledao sam uputstvo za korišćenje (ne samo nalepnicu na vratima vozača) i konstatovao da pritisak, zavisno od brzine kojom će se voziti treba da bude značajno viši (čak 2.7 za prednje recimo ako će se voziti preko 160 km/h) "Majstor" u servisu mi kaže da je to što proizvoðač preporučuje "nebuloza" i da se gume nikada ne naduvavaju na tako visoke pritiske.

 

Moje pitanje: treba li kod provere pritiska u gomama i pri montaži insistirati na vrednostima pritiska koje preporučuje proizvoðeč vozila i jersam li u pravu ako mislim da su kvalitetne letnje gume iz prve ugradnje prebrzo potrošene zbog konstantno nižeg pritiska u njima?[/b]

Podeli ovaj post


Link to post

Izduvane gume mogu biti uzrok brzog trošenja. Pridržavajte se upustva i nemate potrebe slušatiu bilo koga drugog. Pritisci 2,3 ili 2,1 nisu visoki. Mali gradski automobili imaju pneumatike koji se duvaju i na više pritiske.

Podeli ovaj post


Link to post

×