Jump to content
Sign in to follow this  
AdminToyota

Toyota iQ - Najmanji automobil na svetu za 4 putnika

Recommended Posts

Podsetimo, pokreće ga trocilindarski benzinac od 998 cm3 zapremine, sa 4 ventila po cilindru i 68 konjskih snaga, kojeg poznajemo iz modela Yaris, zaslužuje solidnu ocenu. U mališanu teškom svega 845 kilograma, nije preterano reći da je temperamentan i sasvim pristojno brz. Potrošnja motora je očekivano mala. Ukoliko respektujete indikator za optimalni trenutak promene stepena prenosa, potrošnja će se bez problema kretati ispod magične granice od 5L/100 km. Ipak, ovde treba istaći i manjak obrtnog momenta (91 Nm pri 4.800 o/min), pa se potrošnja može kretati i preko 6 L/100 km, ukoliko se u automobilu nalazi više osoba, pa je potrebno agregat "vrteti" u više obrtaje. Naš višednevni test realizovali smo uz prosečnu potrošnju od 5,8 L/100 km, ali sa pažljivijom desnom nogom na gasu, potrošnja se može spustiti i ispod 5 litara na 100 preðenih kilometara.

Podeli ovaj post


Link to post

k4w8r8.jpg

 

Enterijer automobila je priča za sebe. Na zadnja sedišta modela iQ mogu se smestiti dve osobe, ali s obzirom da suvozač ima više prostora za noge od vozača, i da se njegovo sedište može pomeriti više ka napred, mi predlažemo slogan 3+1. Dakle, iza vozača se može smestiti dete (na raspolaganju je i ISOFIX), a iza suvozača se komotno može smestiti odrasla osoba, koja će imati sasvim dovoljno prostora za kolena. Iznenaðujuće puno prostora pruža i širina automobila (u prednjem delu, u širini laktova, iQ meri 1490 mm, što je brojka kojom se mogu pohvaliti modeli srednje niže klase), koja putnicima pruža više mesta od modela Smart i Aygo.

 

i56cqu.jpg

 

Što se tiče visine krova na zadnjim sedištima, moramo istaći da se visoki putnici mogu prevesti udobno čak i na dužim relacijama. Ovde treba istaći i jednu tehničku inovaciju: ravan rezervoar za gorivo, čija visina iznosi samo 120 mm. Toyota je rezervoar spustila ispod poda automobila, a usmerila ga je prema unazad, prema amortizerima, što je obezbedilo dodatni prostor za putnike pozadi. Sledeća tehnička inovacija su tanki nasloni prednjih sedišta, debljine samo 40 milimetara, što je povećalo prostor za kolena za putnike pozadi. Pametnim izmeštanjem ventilatora klima ureðaja, koji se više ne nalazi u suvozačkom delu instrument table, stvoren je dodatni prostor za suvozača, koji zahvaljujući kliznom sedištu, može pomeriti sedište ka napred i tako napraviti veliki prostor za putnika koji se vozi iza njega. Ova ideja dopunjena je asimetričnom konstrukcijom instrument table, pa sada na suvozačevom mestu može sedeti i osoba visoka 190 cm, bez poteškoća. Ako imate smisla za humor, tražite od Toyota prodavca da Vam pokaže prtljažni prostor. "Gepek" meri istu zapreminu kao i rezervoar za gorivo: 32 litra! Po otvaranju vrata prtljažnika, svako ko se naðe u blizini, ne može da se ne nasmeje, zaboravljajući na činjenicu da se pred njim nalazi gradski automobil kraći od 3 (tri) metra, koji prima četiri osobe.

 

2qlewkw.jpg

 

67jlu8.jpg

 

2ibhjys.jpg

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×