Jump to content
Sign in to follow this  
AdminToyota

Gradski prevoz budućnosti

Recommended Posts

Do sada ste čuli mnogo o mehanizmima buduće mobilnosti, pametnim gradovima i ostalim inovativnim idejama koji služe da gradski prevoz učine prijatnijim i dostupnijim u godinama koje dolaze. Meðutim, konkretnih primera ima malo i još uvek su daleko od ostvarenja. Nakon leta, sa početkom nove školske godine, ovaj san će postati stvarnost u Grenoblu i okolini. Time će grad u francuskim Alpima postati pionir u budućoj mobilnosti.

 

2n99k05.jpg

 

Oktobra 2014, 70 Toyota „i-ROAD“ i „COMOS“ ultra-kompaktnih električnih vozila i oko 30 stanica za punjenje razvijenih i održavanih od strane EDF-ove podružnice Sodetrel, biće spremni za korišćenje u periodu od tri godine, zahvaljujući jedinstvenom partnerstvu izmeðu grada i gradske opštine Grenobla, francuske energetske kompanije EDF, japanskog proizvoðača automobila Toyota i Citélib-a, lokalnog operatera za iznajmljivanje vozila.

 

Povezivanjem sa IT infrastrukturom javnog prevoza, ovaj novi način iznajmljivanja vozila će dopuniti ponudu Citélib-a, trenutnog servisa za iznajmljivanje automobila u Grenoblu, tako što će omogućiti korisnicima da uzmu jedno od malih električnih vozila na jednoj lokaciji i vrate ga na drugoj. Takoðe, projekat ima za cilj promociju konekcije izmeðu javnog prevoza (tramvaji, autobusi, vozovi) i novog modela lične mobilnosti upotrebom malih vozila, koja ne zahtevaju onoliko prostora koliko zahtevaju konvencionalna vozila. Glavna ideja je omogućiti putnicima da voze prvih i zadnjih nekoliko kilometara svog puta, radi povećanja fleksibilnosti, očuvanja vremena, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i poboljšanja kvaliteta vazduha u centru grada.

 

2s76o9u.jpg

 

Novi društveni trendovi i ponašanja potrošača jasno pokazuju da je održiva mobilnost već prisutna u svesti ljudi. Jedino pitanje je koliko brzo će se ovo tržište razvijati.

 

Istraživanja pokazuju da je prosečno dnevno vreme putovanja u Evropi izmeðu 40 i 50 minuta. Putici sve više koriste javni transport, ali većina njih i dalje mora da pešači dobrih 15 minuta do svoje krajnje destinacije. Nove IT tehnologije, uparene sa inovativnim rešenjima za mobilnost, omogućavaju fleksibilniji način prevoza i bez pogovora će postati ključne u budućnosti malih gradova.

 

Samo zamislite, ponedeljak je ujutru. Napuštate vaš stan na periferiji Grenobla u 7:25, kako biste otišli na posao. Još uvek uspavani hvatate tramvaj do centra grada - oko 20 minuta vožnje. Silazite i čekate autobus još par minuta. Deset minuta kasnije, autobus vas ostavlja pet minuta daleko od posla. Sada je 8:05. Opet kasnite na sastanak koji je zakazan u 8 časova, a niste stigli ni da popijete jutarnju kafu. Ponekad, radi veće fleksibilnosti, krenuli ste automobilom. Vozite do centra grada, ali to znači da morate da krenete još ranije, u 7:15 i nemate garancije da ćete stići na vreme, uzimajući u obzir saobraćajnu gužvu i vreme koje vam je potrebno da biste našli parking mesto. Zvuči poznato?

 

Sa Citélib by Ha:mo sistemom, recite doviðenja stresu. Tokom vaše vožnje tramvajem izvadite vaš pametni telefon. Uz pomoć aplikacije, možete videti dostupnost i-ROAD vozila na vašem uobičajenom stajalištu. Sa samo par klikova možete ga rezervisati i platiti. Uz pomoć druge aplikacije možete videti stanje saobraćaja i javnog prevoza, tako da možete da isplanirate najbolju rutu za taj dan.

 

Jednom kada ste u tramvaju, sve što treba da uradite je da povežete vaš telefon sa stanicom za punjenje, kako biste rezervisali vaš i-ROAD. Za šest minuta, stižete do stanice za punjenje koja se nalazi dva minuta od vašeg posla. Sada je 7 i 53 minuta - dovoljno vremena za šoljicu kafe pre vašeg sastanka u 8 časova. Upravo ste uštedeli 30% vremena koje utrošite na putovanje. Idete još negde tog jutra? Nikakav problem. U Grenoblu postoji oko 30 stanica, što je dovoljno gusta mreža da vas odvede što bliže vašem odredištu.

 

33e5vl0.jpg

 

Udruživanjem svojih znanja i iskustava, partneri na ovom projektu nude Grenoblu inovativan servis koji će omogućiti procenu potencijala nove vrste prevoza u stvarnim uslovima. Christophe Ferrari, predsednik Grenoble-Alpes Métropole objašnjava: „Grenoble-Alpes Métropole društvo je uvek bilo otvoreno za inovacije. U smislu veličine, ovaj sistem je sasvim pogodan za ovakav test, a u Grenoblu tradicionalno se usuðujemo da uradimo tako nešto.“ Takoðe je dodao: „Samo partnerstvo izmeðu nas, Toyote, EDF-a i Citélib-a, lokalnog servisa za iznajmljivanje vozila, je novina u Francuskoj. Sjajna je prilika za našu zajednicu da u naredne tri godine ekskluzivno jedini u Evropi testiramo novi način putovanja, koji je ne samo inovativan, već i ekonomičan i ekološki. To je eksperiment koji koristi našem stanovništvu, a trebalo bi da bude primer koji će i drugi slediti.“

 

Veličina ovog integrisanog i kompleksnog projekta čini ga nemogućim za realizaciju od strane samo jedne kompanije: partnerstvo i saradnja, kako izmeðu partnera, tako i sa lokalnom zajednicom, čine ključ uspeha.

 

• EDF doprinosi ovom projektu sa oko 30 stanica za punjenje, ali i iskustvom od više od pola veka u razvoju električne mobilnosti, kroz razvoj tehnologija akumulatora i rukovoðenja infrastrukturom za punjenje. EDF ima za cilj da objedini svoje javne, korporativne i privatne korisnike u promeni ka održivim načinima transporta, koji su manje bučni i bez emisija CO2. „Kako bi postao grad budućnosti, Grenobl mora biti kako ekonomski privlačan i mora da predstavlja lepo mesto za život. Električna mobilnost nudi dobar odnos, jer dopušta da se različiti načini prevoza meðusobno dopunjuju. Ona objedinjuje tradicionalne načine prevoza sa novim, inovativnim, poput ovog projekta“, rekao je Christian Missirian, direktor EDF Commerce Rhone-Alpes Auvergne.

• Sodetrel, podružnica u potpunom vlasništvu EDF-a, ovom projektu donosi svoju značajnu stručnost, koja uključuje rukovoðenje infrastrukturama za punjenje električnih i 'plug-in' hibridnih vozila, komercijalno rukovoðenje servisima za punjenje, kao i rukovoðenje servisom za iznajmljivanje automobila za javni i privatni sektor.

 

161gb3l.jpg

 

• Toyota obezbeðuje 70 ultra-kompaktnih električnih vozila koja će biti korišćena u ovom projektu: Toyota COMS (jedno sedište, 4 točka, mali zadnji prtljažni prostor) i Toyota i-ROAD (dva sedišta, 3 točka sa Active Lean tehnologijom). Drugo vozilo predstavlja potpuno nov i zabavan način vožnje. Veoma kompaktan, on kombinuje sjajnu upravljivost motocikla ili skutera sa komforom i stabilnosti automobila. 4 i-ROAD vozila zauzimaju površinu jednog automobila.

• Takoðe, Toyota razvija sistem upravljanja podacima, koji će omogućiti prikaz i rezervaciju vozila. Sistem će biti integrisan sa postojećim Grenobl IT sistemom, kako bi omogućili planiranje rute i korišćenje drugih načina prevoza, koristeći pametni telefon. Citélib by Ha:mo je drugi Toyotin Ha:mo (skraćeno od 'Harmonious Mobility') projekat i prvi izvan Japana. „Ovaj koncept se uklapa u našu globalnu viziju o budućoj mobilnosti, koja se zasniva na četiri postulata: sigurnost, komfor, lakoća korišćenja i ekologija“, prokomentarisao je Michel Gardel, potpredsednik Toyota Motor Europe. „Ha:mo je dizajniran da smanji stres koji uzrokuje gužva u saobraćaju, saobraćajni špic i traženje parking mesta. Takoðe, redukuje emisije koje uzrokuju loš kvalitet vazduha u centru grada”, dodao je.

• Citélib je odabran zbog svojih rezultata i više od 10 godina iskustva u iznajmljivanju automobila u ovom regionu. „Osim što će proširiti naš trenutni asortiman vozila, koji čine vozila od dva do devet sedišta, Citélib by Ha:mo projekat će popuniti prazninu koju imamo za kratke razdaljine i omogućiti našim klijentima da uzmu i ostave vozilo na različitim lokacijama”, objašnjava Martin Lesage, generalni direktor kompanije Citélib. „Imali smo rast iznajmljivanja vozila u Grenoblu od 30%, a naše usluge koristi 50% više privatnih i poslovnih klijenata. On podržava razvoj ekonomskih aktivnosti u različitim delovima naše zajednice i povezuje univerzitetske kampuse i istraživačke centre”, dodao je.

 

Zašto Grenobl?

Grenobl je godinama poznat kao inovativan grad. Njegov poznati „Presqu’île“ naučni park je dom prestižnih instituta i kompanija, kao što su CEA i ST Microelectronics. Njegov slogan je: „Tamo gde zamišljamo grad budućnosti“, Njegov univerzitet ima više od 60.000 studenata, u jednom od najmodernijih kampusa u Francuskoj. 1987. godine, Grenobl je bio drugi francuski grad, nakon Nana koji je ponovo uveo električne tramvaje. 2013. godine, 78 miliona ljudi je koristilo mrežu javnog prevoza. Danas, radi peta linija tramvaja. Drugi ekološki načini prevoza takoðe zauzimaju važno mesto u gradskom sistemu prevoza, kao što su 5.000 „Metrovélo“ bicikala i više od 320 km biciklističkih staza.

Stanovnici Grenobla mogu već sada da se registruju za ovaj sistem

Stanovništvo Grenobla može da se unapred registruje za upotrebu Citélib by Ha:mo sistema. Ukoliko se registruju ovog leta, dobiće dodatan kredit/vreme koje će moći da iskoriste u oktobru, kada servis počne sa radom.

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×