Jump to content
Mr Nebojša

Povratak TOYOTE Motorsport u WRC

Recommended Posts

Povratak TOYOTE Motorsport u WRC

 

 

yaris_wrc_main_tcm-3038-307508.jpg

 

 

TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) je potvrdila povratak u FIA-in Svetski reli šampionat (WRC) za sezonu 2017, sa automobilom u potpunosti razvijenom u Toyotinom tehnološkom centru u Kelnu, Nemačka.

Kroz naredne dve godine TMG će nastaviti opsežna testiranja na Yarisu WRC, kako bi automobil bio u potpunosti spreman za sve izazove na najtežem reli takmičenju, u kom je Toyota tokom devedesetih godina osvojila četiri titule u kategoriji vozača i tri u kategoriji proizvođača.
Tu vest je službeno potvrdio predsednik Toyote Akio Toyoda na novinarskoj konferenciji u Tokiju, gde je Yaris WRC ujedno premijerno predstavljen javnosti – u vrlo atraktivnom novom izdanju. 
Novi Yaris WRC je već odradio preliminarne testove na asfaltiranim i šljunkovitim etapama po celoj Evropi, postavljajući time obećavajuću bazu za dalji napredak u predstojećim mesecima.
 
yaris_wrc_sub1_tcm-3038-307511.jpg
 
Automobil ispod poklopca krije 1,6 litarski turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva, koji raspolaže sa više od 300 KS, a naprednim simulacijama, brojnim testiranjima i specifičnom tehnikom proizvodnje razvijena je potpuno nova čelična šasija.
Zahtevni test program uključuje više karakterističnih lokacija u Evropi na različitim podlogama, a dobijeno iskustvo značajno će pomoći Toyoti u pripremi automobila za sezonu 2017, kada se takođe očekuje uvođenje novih tehničkih pravila takmičenja.
Novi Yaris WRC nastavlja čuvenu seriju Toyotinih automobila sa sportskim pedigreom i bogatim nasleđem, čime se japanska marka za manje od dve godine sa ponosom vraća u najprestižnije reli takmičenje. Time TOYOTA srećno okončava gotovo dve decenije dug period tokom kog nije učestvovala na Svetskom reli šampionatu, od svog poslednjeg nastupa 1999.godine.
 
 
celica_gt4.jpg
 
celica_gt4_2.jpg
 
 
Te zadnje godine svog nastupa, kompanija TMG je obeležila 25 godina uzastopnih reli aktivnosti koje je započela pod imenom Andersson Motorsport GmbH – nazvana po imenu osnivača kompanije Ovea Anderssona, a takmičili su se kao fabrička ekipa TOYOTA Team Europe.
Tokom tog vremena ostvareno je čak 43 pobede s legendarnim automobilima, poput Celice Twincam Turbo i GT-4 verzije, zatim Corolle WRC, sa čuvenim majstorima WRC zanata i nekim od najboljih vozača svih vremena: Carlosom Sainzom, Juhom Kankkunenom i Didierom Auriolom.
TMG je već prošle godine jednom nogom zakoračila u reli svet, predstavljanjem svoje verzije reli automobila za prodaju nezavisnim ekipama, modela GT86 CS-R3 koji zadovoljava FIA-ina R3 pravila.
 
 
wec-winners-sub3_tcm-3038-279578.jpg
 
 
Yoshiaki Kinoshita, predsednik TMG-a, je izjavio: „Velika je čast kada imate priliku da vratite ime TOYOTA u Svetski reli šampionat, uz naše kontinuirano učestvovanje na Svetskom šampionatu u izdržljivosti (WEC). Nije lak zadatak istovremeno biti posvećen dvema izuzetno teškim takmičenjima, ali smo uvereni u naše sposobnosti i želju za uspehom. Imamo još puno posla do konačnog povratka i samog starta WRC sezone 2017, ali podrška TMC-a (Toyota Motor Corporation) i našeg predsednika Akia Toyode je vrlo ohrabrujuća, zato možemo da kažemo da nikoga iz TOYOTE nećemo izneveriti nakon toliko godina neučestvovanja u WRC takmičenjima. Radujemo se daljim izazovnim testiranjima i našem programu školovanja mladih vozača. Za sve nas u TMG-u ovo je veoma uzbudljiv period i sa velikim nestrpljenjem očekujemo start novog Yarisa WRC.“
 
 

Podeli ovaj post


Link to post

Razbiće ih Yare sledeće godine 

Podeli ovaj post


Link to post

Uf, da je taj 1.6 turbo pa i upola snage u coroli ili aurisu

 

Послато са SM-G360F уз помоћ Тапатока

Podeli ovaj post


Link to post

Taj 1.6 u GT86 awd sa dodatkom hibridne tehnologije

 

SM-T705

Podeli ovaj post


Link to post

Da se podsetimo legende: TOYOTA Celica GT4

 

Podeli ovaj post


Link to post

×