Jump to content
Mr Nebojša

Ispitali smo: Isplati li se kupovati Mazdu RX8?

Recommended Posts

Ispitali smo: Isplatili se kupovati Mazdu RX8?

Samo ako ste entuzijast i ako ste se pomirili sa enormnim troškovima za gorivo i održavanje.

 

 

Mogu povoljno kupiti Mazdu RX8 iz 2008. sa samo 77.000 km. Je li to isplativo i koliko je pouzdana?

 

image_67217.jpg

 

Auta sa wankel motorom kupuju entuzijasti kojima nisu bitni troškovi, pa ne savetujemo kupovinu. Rotacioni motor teško može da izdrži više od 80.000 km, a ako se loše održava i vozi, i znatno manje, pogotovo ako se turira hladan, ili se nakon punog opterećenja naglo ugasi.  Po tome je wankel motor osetljiviji od klasičnih turbo motora.

Generalna popravka nije moguća, a troškovi zamene motora, uz premeštanje agregata je najmanje 4.000eur. Uz to, Mazda RX-8 troši 9 do 18 litara goriva na 100 km i pola litre do litar ulja na 1000 km. Dakle, isplati se samo ako ste entuzijast i ako vam ne smetaju (pre)visoke cene goriva i održavanja.

 

image_67215.jpg

 

image_67216.jpg

 

 

 

Izvor: TOYOTA club Serbia

Podeli ovaj post


Link to post

U inostranstvu ima primeraka poslednje generacije RX8 sa više od 270000km na satu. Buni me odnosno nije mi jasno da bi neko tri puta menjao motor ako on može da pređe 80000km ??  Drugo svojevremeno je Mazda sa Wankel motorom početkom 90-tih prošlog veka izvojevala pobedu u trci 24h Le Mana u cilju dokazivnja pouzdanosti datog motora. Interesantno je da su zvaničnici FIA sledeće godine zabranili učestvovanje vozilima sa Wankel motorom na trkama izdržljivosti.

To su neke stvari koje znam o Wankel motorima i Mazdi. Nisam ih nikada vozio i velikim delom jesu nepoznanica za mene. 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

i kod nas je u jednu ugradjen tng u auto servisu babic, taj auto ima mana, velika potrosnja, i takav je da trosi ulje, drugacije se vozi itd, ali bas da ti motori traju do 80 k km je malo neozbiljno, evo vankel motora u avio industriji http://www.flyrotax.com/home.html 

i dan danas se voze primerci mazde rx 7 sa ko zna koliko predjenih kilometara, evo jedne

 

 

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=230483952&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&scopeId=C&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=16800&makeModelVariant1.modelId=19&pageNumber=1&fnai=prev

 

za one koji ne znaju sta je vankel

 

a da se radi generalna na vankelu radi se, odakle je preuzeta vest? 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Genijalna ideja samoukog Wankela ali nazalost nedoviljno razradjivana...Osim japanaca skoro niko nije pokusao,mislim da je audi imao neki pokusaj al su batalili...Ne verujem da se te boljke motora ne mogu pobediti,mislim da iza svega toga stoje neki drugi elementi...U svakom slucaju zao mi je sto ceo taj koncept rot motora nije u potpunosti zaziveo. Mada mazda ne odustaje,napravili su Renesis 16x motor pre par godina ali jos uvek nije ugradjen u nijedan model.

 

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

po meni ovaj tekst deluje jako neozbiljno,a tek ovo za 80000km totalno bzv <_< ,mozda gresim ali tako mi deluje i neverujem da su ti motori bas toliko osetljivi a i ovo za generalku je totalno netacno da se nemoze uraditi...

Podeli ovaj post


Link to post

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=230693241&isSearchRequest=true&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&scopeId=C&minMileage=150000&makeModelVariant1.makeId=16800&makeModelVariant1.modelId=19&pageNumber=1&fnai=next

Šta više Mazde sa Wankel motorom su veoma cenjene u celom svetu. Pogledajte kolike su cene za dobre primerke. Mazda je Wankel motor, tehnologiju kupila davno 60-tih godina prošlog veka od Nsu-a. I stalno tokom decenija radila na njegovom usavršavanju. Napegnuo sam malo vijuge da se prisetim svega :) Prednost Wankel motora u odnosu na druge motore je manji broj delova,jednostavna izrada i samim tim i kada dođe do generalne jeftinija je nego kod drugih motora. Barem je tako u drugim zemljama. 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Text je malo prekratak i neozbiljan.
Generalna se radi bez problema. cak i kod nas generalna kosta 1000 e Drugar se skoro raspitivao msm kod Pileta...sto znavi da bi u nekoj drugoj reziji kostalo dosta manje. To se kod njih zove veliki servis koji se radi na 100000 km ali se otvara ceo motor...( pod uslovom da treba da se radi)
Motori su brutalni i z malih zapremuna izvlace neverovatnu snagu i vrte se kao ludi... trose ulja ali to im je normalna stvar zbog same konstrukcije.
Evo jednog klipa iz serijala Wheeler Dealers o mazdi rx7, .
gde je obasnjeno sta se i kako menja kad dodje do generalne.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ac_af25ikUI&feature=youtu.be

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
https://youtu.be/WXRWG_B30o4

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

Piše izvor na sajtu: http://www.toyotaclub.rs/8-vesti-toyota/352-ispitali-smo-isplatili-se-kupovati-mazdu-rx8.html u pitanju je autoportal.hr

 

Manje više svi komentari koji su navedeni su tačni. Ono što ja znam o wankel motorima RX-7, RX-8 je da motor ima prostu, rotacionu konstrukciju, da se teško radi generalna (mislim za veliki većinu mehaničara nepoznanica), da motor puno može da popije goriva i ulja, da se jako lepo vrti u visokim obrtajima, da mu je auspuh jako težak i jedan od ključnih delova motora (služi da ograniči obrtaje motora, da ga nema motor bi se vrteo bukvalno dok se ne razleti), mala kubikaža, velika izlazna snaga, RX-7, RX-8 jako lepo se koriste kao drift/race vozila. ;)

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Kolega mi je lud za Mazdama s Wenkelovim motorom (vozi trenutno MX-5), bolje da ne pročita ovaj tekst. :D

 

Šalu na stranu, pričao sam nekoliko puta s njim o tim motorima i on tvrdi da mnogo (većina?) ljudi iz neznanja smatra te motore problematičnima.

 

Osim toga... :)

 

http://www.motoring.com.au/mazda-rx-9-locked-in-103563/

 

Ja samo znam da mi je RX-7ica brutalan auto. :)

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

:D  ahahha Autoportal.hr  jel to bese vodi onaj kvazi novinar Aleksandar Todorovic koji malo malo napljuje japance :)  a uz to naplacuje savete.. a savete takve deli da se neko normalan zgrane i nacudi :D

Podeli ovaj post


Link to post

@MikSa

To je hrvatski auto portal, Aleksandar ako se ne varam je naš čovek.

 

Sećam se davno je bila rubrika u reviji SAT ili AutoBild (više se ne sećam) gde je bilo pitanje čovek je želeo da uveze auto iz nemačke pa je se dvoumio da li da uveze Mazdu RX-7 ili Toyota Supru 92god. Naravno dobio je odgovor da u tom cenovnom rangu Supra je daleko bolji izbor i da nema ništa od tih specifičnosti koje inače nosi wankel i da je pouzdana i u tuning krugovima poštovana mašina. Ova priča je bila baš davno, pa se sada setih i podelih sa vama.

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Mr Nebojsa>>> jeste nas covek :D prvo je kod nas vodio neku slicnu pricu  oko saveta i komentara a sad koliko znam radi za HR ili ti autoportal.hr, inace savete naplacuje od 3000din + .. mrsko mi da sad trazim neke njegove izjave i savete u vezi kupovine ;)  inace su jako poucni :lol: a i nije tema da bi komentariusali tog nazovi novinara koji je na pocetku hvalio sve sto je japansko a sad japance pljuje na sva usta...

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

Piše izvor na sajtu: http://www.toyotaclub.rs/8-vesti-toyota/352-ispitali-smo-isplatili-se-kupovati-mazdu-rx8.html u pitanju je autoportal.hr

 

 

 

 

sam naslov ove teme je malo zbunjujuci  "isplati li se kupovati mazdu RX8" !?!  sta sad to znaci, kome da se isplati ili ne isplati? onome ko ima platu 200e naravno da se ne isplati, onome ko ima platu 2000 eura se naravno isplati ako hoce i voli rasni sportski auto prelepog izgleda.

u naslovnom tekstu se kaze " Rotacioni motor teško može da izdrži više od 80.000 km" sto je saglasni smo cista budalastina, osim toga "Generalna popravka nije moguća, a troškovi zamene motora, uz premeštanje agregata je najmanje 4.000eur" opet gluposti koje smatram ne treba da budu potpisane sa Izvor: TOYOTA club Serbia

gospoda iz auportala u hrvatskoj su trebali da naprave test automobila kakav radi auto motor und sport

http://www.auto-motor-und-sport.de/einzeltests/dauertestbilanz-des-mazda-rx-8-1374894.html

ili kao sto su nasi novinari napravili test voznju i preneli utiske 

http://www.magazinauto.com/poslednja-voznja-mazda-rx-8/

e sad, ako se racuna kao mana nekom automobilu sto mnogo trosi kad se gazi onda ne znam sta da kazem, ako se racuna kao mana sto taj motor po svojoj konstrukciji normalno trosi ulje onda je i to bezveze navoditi kao manu i po tome okarakterisati ovaj automobil kao djubre koje zapravo ne treba kupiti.

Da li ste znali da recimo rolc royce trosi fabricki ulje, negde sam procitao oko litar na dve hiljade kilometara, to je i kada je nov novcat, jednostavno takav je, bilo je reci o modelu silver spur ali to niko ne uzima kao manu, taj auto isto kao i ovaj kupuje odabrana klijentela koja bas to hoce, oni koji imaju para i ne razmisljaju da li trosi pola litre gore dole i da li ce da popije litar ulja na par hiljada kilometara.

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

svaka vest poseduje izvor i naveden je na sajtu, na forumu svaka vest je potpisana sa TcS i vodi na traženu vest i to apsolutno nema veze sa njenim sadržajem.

Podeli ovaj post


Link to post

da, sad videh na sajtu, otvorio sam temu na forumu pa sam samo video potpisano tcs

evo par klipova na temu mazde rx 8

 

i naravno legendarni klarkson

 

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

Taj video sa Klarksonom je odličan.

Da li ste znali da nijedan Mazdin servis u Srbiji ne prihvata da servisira RX-8? Taj info sasvim slučajno saznao preko drugara koji ima RX-8. Najbliži servis gde servisira je servis u Mađarskoj.

Podeli ovaj post


Link to post

cudno, ako su ovlasceni morali bi da imaju obucene majstore, mada  iskreno, bolje da ne cacka neko ko ne zna, i bolje sto ih nema puno koji znaju, jbga, egzotika, sta drugo reci, i ferari ne servisiraju svuda vec moraju u italiju da ih voze na servis. :D

da nije crna rx8, bila je na oglasima?

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

Nije crna. Crvena je sa bodi kitom, bila je na oglasima. To je inače super drugar momka koji je dolazio na skupove sa Celicom T23 TRD (Avala i Divčibare).

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Kao sto vec napisah, drugar je zvao proverio cena je 1000 e.

Vlasnik isto vozi rx 8.

Nije ovlascen Mazdin servis ali radi bez problema msm da je na putu za Pancevo.

Pitacu ga pa cu postaviti.

 

 

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Otac  od ovoga lika koji je meni sad sklapao Toyotu msm na AS Stoiljkovic  radi wankel motore,isto nedrzi Mazdin servis ali je radio par primeraka tih motora,on je inace iz Topole itd.. pisao sam vec o tome na starom forumu..zbog tog sam i rekao da pada u vodu ta prica da se Wankel motor nemoze uraditi ili nema gde da se uradi..

Podeli ovaj post


Link to post

×