Jump to content
Nole993

Novak i Yaris 1.3 vvti

Recommended Posts

Prvo da se predstavim.


Zovem se Novak i dolazim iz Beograda,imam 22,skoro 23 godine.


Vozim od svoje 18-te godine i mogu da se pohvalim da imam neko odredjeno iskustvo sa kolima. Sticajem okolnosti,moja porodica se bavi takvim poslom da su stalno neka kola dolazila u nasu porodicu tako da sam vozio sve i svasta  smile.png .


Mislim da sam u svojoj vozackoj karijeri provozao preko 100 razlicitih automobila,tj uveren sam u to  biggrin.png


Automobile od 50 do 250 konja,raznih kubikaza tipova i slicno  smile.png


Sto se mene licno tice,moj prvi auto je bio Japanac (Mitsubishi Carisma 1.8gdi),ali se nesto nisam navozao sa njim,vozio sam ga bukvalno 20 km pre nego sto je otisao iz porodice pokvaren  biggrin.png


Posle njega sam vozio fiat stilo, reno megan,reno klio,alfu 147,pezoa 1009.


Posle svih tih automobila postao sam vlasnik saaba 9-3 2002-o godiste kabrio i ponosam sam vlasnik tog auta vec 3 godine.


Ne znam kakvo iskustvo imaju vclanovi foruma sa markom saab,ali ja sam zaludjen saabovima bukvalno od malih nogu i uvek su mi bili impresivni.


Medjutim posle zaista lepe 3 godine druzenja sa saabom doslo je vreme za promenu automobila odlucio sam se za kupovinu Toyota vozila jer gajim izuzetan respekt prema istoj  toyo.gif . Imao sam prilike da vozim i Yarisa prve generacije i Rav4  i Avensisa i uvek su utisci bili i vise nego pozitivni. Tako da sam sada u procesu prodaje saaba i nadam se kupovine Toyote Yaris druge generacije 1.3 benzin. Tako da me zanimaju svi moguci korisni saveti vezani za ovaj model. Nadam se da cu kroz koju nedelju ili mesec moci da vam i predstavim mog novog Yarisa  biggrin.png  toyo.gif .


Izvinjavam se ako sam udavio sa uvodom i predstavljanjem,veliki pozdrav!  smile.png  toyo.gif


  • Like 1

Podeli ovaj post


Link to post

Dobrodosa :)

Podeli ovaj post


Link to post

Sto vise pises, zanimljvije je posle citati...tako da tekstove nikad ne ostavljaj sture. Dobrodosao i nadam se da ces naci pravi Yaris za sebe ;)

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Ja bih se raspisao jos vise,mogao bih o kolima ceo dan da pisem,nego cekam prvo da udomim nekog yareta pa cemo da pisemo  :)

Saab je blizu prodaje,vec merkam nekog dobrog 1.3  :D   :toyo:

Podeli ovaj post


Link to post

Dobrodošao! Saab-a sam vozio 2 godine, imali smo u firmi 9-3 2001. god. i mogu samo reći da se nikad nisam osećao moćnije u nekom drugom autu. Veličanstven auto i extra iskustvo. Za mene kud i kamo bolji od vodeće nemačke velike trojke. 

Što se tiče Yarisa 1,3 druge generacije, tu ne možeš pogrešiti. Auto je napravljen da traje i da služi. Burazer je imao 5 godina i nikad ništa na njemu. Jako lep za voziti, jeftin za održavanje, mal potrošač, jeftina registracija, a motor mu je sasvim dovoljan za tu karoseriju. Iskreno, moja želja , samo da se skupi još para za njega. Kao prvo , zaljubljen sam u taj motor, možda se neki neće ovde složiti , ali mislim da se u praksi pokazao kao najbolji i najzahvalniji od svih Toyotinih motora. I što se tiče prve generacije Yarisa i kod druge. A sa unutrašnjosti sam oduševljen rešenjima koja ima. Pa koji još auto ima mogućnost naginjanja naslina zadnjih sedišta i pomerljivu zadnju klupu u dva dela:) . Samo pazi pri kupovini da nije ozbiljnije udaren , a sve ostalo je kod tih Yarisa izdržljivo i sigurno u dobrom stanju. Srećna kupovina! 

  • Upvote 3

Podeli ovaj post


Link to post

Saab je impresivan auto pogotovo ovaj pre 2004-te godine koji je bio potpuno svedski. Kasnije se tu upetljao General motors i unistio kompaniju. Svi saabovi posle 2004-e su druga prica po pitanju svega. Trapa,limarije kvaliteta enterijera,mehanike itd.

Ali kod mene doslo do malog zasicenja,a i vozi mi se toyota  :D

Razmisljao sam ja o yarisu dizelu,ali moram da priznam da sam fan benzinaca generalno. A i zelim da kupim yarisa koji je kupljen nov kod nas,po mogucstvu sa servisnom istorijom,pa je izbor pao na benzinca.

Svakako pre 1.3 nego 1.0,zbog svega sto sam cuo o drugoj generaciji yarisa  :)

Hvala na dobrodoslici!  :toyo:

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

E pa kolege sa foruma,dosao je i taj trenutak da ja sebi uzmem auto.

Vec sam se bio predstavio na forumu,a sada hocu da od vas potrazim pomoc oko kupovine :-)

 

Naime,saab je prodat,ali je budzet manji nego sto se ocekivalo. Trazim za sebe yarisa,2004-2005 godiste,samo se dvoumim dal uzeti 1.3 benzin ili 1.4 dizel. Sa petoro vrata. I takodje zelim da vas pitam za misljenje vezano za korolu 1.4vvti,iz 2005te godine. Kako su se pokazali ti motori? Budzet je okvirno od 3000-3500e.

Hvala vam unapred na savetima!

Pozdrav!!!

 

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Uopšte Yaris prve generacije je definitivno najbolji i najkvalitetniji. Druge generacije donose moderniji izgled, malo više mesta unutra, prate svetske trendove, ali imaju i mane. Kupovinom benzinca ili dizela nećeš pogrešiti ni sa jednim. Prvo Yare je napravljeno da se probije u Bsegmentu među najprodavanije svetske modele i urađeno je baš kako treba da bi to uspeo. Motori su fantastični, bilo dizel ili benzin. I 1.3 benzin i 1.4 dizel imaju sasvim dovoljno snage za tu karoseriju , tako da ti neće faliti. Lično preferiram benzin jer u samom startu idem logikom da ko kupuje dizel, kupuje da jer prelazi više km pa se benzinac može lakše naći sa manjom km. Druga stvar je održavanje koje je jeftinije kod benzinca pogotovo kod motora sa lancom. Dizel manje troši, a kod ove uporedbe neznatno jer i Yare 1.3 ima stvarno malu potrošnju(ja sam izvukao do mora i nazad ispod 4.5l proseka) tako da na kraju izađu na isto. Dizel manje troši,ali je skuplji na pumpi, a benzinac jeftiniji za održavanje. Gledaj samo da nije ozbiljnije udaren auto(da ne troši gume) , i ako je moguće da ima servisnu istoriju. Za dizel ne znam , a za bezinca znam da je stvarno jeftin za održavanje. Odličan, po mom najbolji, auto te klase. nemoj da žuriš već uzmi nešto što ti se sviđa da ne bi kasnije bio razočaran što si žurio. 

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

Hvala Matori!

Ja godisnje prelazim oko 10-12k km. Od toga je 80% gradske voznje,a ostatak je autoput ili magistrala. Vozim se uglavnom sam,ali bih svejedno voleo auto sa 5-oro vrata. Zanima me i koja je potrosnja motora 1.3 u beogradskim uslovima voznje. Uglavnom,blizi sam kupovini benzinca,tako da ste slobodni da saljete predloge.

 

I da,Matori,ima na oglasima taj yaris iz Sida koji si ti jednom prilikom spominjao,on mi isto deluje interesantno,a vidim da si ti iz Sida! Pozdrav!  :)  :)  :)

Podeli ovaj post


Link to post

1.3 beograd izmedju 7 i 8, mada zimi i preko, naravno zavisi od relacija.

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

I zanima me kolike su cene delova generalno. Manje vise sam sve iscitao iz drugih tema,ali nmvz.

 

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Ne slažem se sa Mahatmom. Ja sam merio po BG i sa novog BG do Pančeva kroz grad mi je izbacio ispod 6,5l. Pitanje je koliko je dugačka ta relacija. Ako je duža i ako se motor zagreje onda ide drastično dole potrošnja, a ako ti je relacija kratka i stalno auto pod saugom onda potrošnja ide i do 10l. To je najnormalnija stvar kod svakog auta. Na magistrali ako voziš po propisima momentalna potrošnja ide ispod 4l. Ja sam nemalo puta putovanja magistralom izvlačio prosek 4.0l. Zavisi najviše od tvog stila vožnje. Delovi su stvarno nepoznanica :) . Za 4,5 god. koliko vozim Yaris ništa ne odlazi. Potrebno je pregledati stabilizatore jer odu gumice od loših puteva i oni su zajedno za oba točka 1000 dinara. Vazdušni filter oko 600 , filter kabine 700, filter ulja 400, svećice kvalitetnije 450kom. pločice i paknovi ko i za sva druga vozila, ulje 3,5l=3500 , ulje u menjaču 2l= 2000din. , ulje u kočnicama oko 1000, PK kaiš oko 1000, jedino je ležaj skuplji jer se menja komplet glavčina i on je oko 6000 din. Kad ga kupiš, da sve izmenjaš na njemu je 15000 dinara sa rukama. Jednostavno , na Yaretu prve generacije ako ga redovno servisiraš, ništa ne odlazi. Ulje ful sintetika 5w30 ili 5w40 neko kvalitetnije jer ono podmazuje lanac i daje potisak VVT-i sistemu i nema šta da brineš. 

Podeli ovaj post


Link to post

Matori pitanje jos jedno. Kakva je potrosnja na autoputu na 120-130? I dal imas neke informacije vezano za taj plavi yaris iz Šida?

 

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Na 120 meni BG-Šid ispod 6l. To je ravan put. Ne znam na koji misliš iz Šida postavio sam dva komada. Svetlo plavi je devojka odustala od prodaje i vozi ga. Žao joj je da proda. Onaj tamno sivi je je koliko znam još na prodaju i po meni je odličan. Dobio lik od tetke iz BG i sad se oženio, koliko se sećam od matorog ima veći auto pa mu Yare ne treba. Gledao sam ga i izgleda mi odlično, malo je i prešao. 

Podeli ovaj post


Link to post

U Bg računaj na potrošnju između 7 i 8 kako je već mahatma napisao. Moj prosek bez klime i sa vožnjom po periferiji Bg je 6.5 l i to sa 1.0 motorom, naravno solo sam u vozilu. Ako voziš centar i nbgd računaj na navedenu potrošnju.

 

1.0 se na 120 vrti blizu 4k rpm i troši oko 8 l po ravnom. Kada voziš putnike i sa klimom računaj još malo preko. 1.3 bi trebao da se vrti na manjem broju obrtaja.

Izmenjeno od maxy

Podeli ovaj post


Link to post

Ne slažem se sa Mahatmom. Ja sam merio po BG i sa novog BG do Pančeva kroz grad mi je izbacio ispod 6,5l. 

 jedino ako si vozio posle 00 00 pa nigde nikoga

sa dorcola preko trga i autokomande ...u spicu nema trika izpod 7,5 da trosi koji god benzinac...to je relacija od 5 km ali kreni stani...3 brzinu ne vidi

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

U po bela dana , žena mi svedok. Yare ako se vozi toliko da se ugreje motor troši jako malo. Doduše , ja vozim 25 godina i znam trikova koji spuštaju potrošnju. Meni ni Yare 1.5 nije prešlo prosek iznad 7l nikad. Sad mi stoji prosek 6,2.

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Ako ti kažem da u špicu od genexa do arene vozim 35 minuta, a do kuće preko sat vremena i to rastojanje od 20 km, šta misliš kolika mi je potrošnja? To što si vozio taj prosek jednom znači da si imao ludu sreću i da si vozio bez zastoja.

Izmenjeno od maxy

Podeli ovaj post


Link to post

Verujem da po raznoraznim spicevima po Bgu ide i do 8l. Sto je meni potpuno okej. Vozio sam skoro toyotu iq 1.33 vvti od 100 i nesto konja,koja ne ide preko 7.5l po najvecem spicu. Ali istini za volju iq ima start stop sistem. Moj prvi pik je bila toyota co8rola 2004-2006 1.4 d4d 90hp,ali to mi je izvan budzeta. Ne znam kakvi su toyotini motori iz corole 1.4vvti.

 

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Aj mante se tih prica o potrosnji.

U 6.45 guzva u K.Milosa do autoputa.

U 7.10 podnosljivo

U 7.45 zastoj do topciderske zvezde.

Putanje nam se razlikuju, vreme prolaska razlicito, a i sama prica 'centar' je relativna, jer centar je i pomenuta K. Milosa, Dimitrija Tucovica, ali i Takovska, Golsfortijeva Mekenzijeva, Maksima Gorkog i slicno.

Takodje, ne vozimo svi isto (mada, fakat @matori je pricu o Yarisu pretvorio u pricu o bozanstvu ;) ), neko ostrije ubrzava, neko drzi auto na vagi stojeci na uzbrdici i slicno...

 

Generalno, potrosnja Yarisa je pristojna i u skladu sa njegovim karakteristikama i klasom.

Ne treba ocekivati veliku potrosnju, ali ne treba ni ocekivati "cudo nevidjeno".

 

Prtljaznik, skroman, za najneophodnije. Pregledan, osim ka pozadi gde 'srecu kvare' zadnji © stubovi, kao i kod svih savremenih hecbeka.

Dizel 1.4 D4D je odlican izbor za jeftinu i bezbriznu voznju, pod uslovom da se nabavi primerak koji nije presao 'put oko sveta'.

Problem jeste sto su dizeli uglavnom presli taj put (poneki i vise puta) jer ih zato ljudi i kupuju i u startu placaju vise.

Spominjala se kilometraza od oko 10.000km godisnje, pa u tom smislu dizel ti nije imperativ, preziveces tu razliku u potrosnji.

Naravno, to ne zna i da ako naletis na neki dobar primerak treba da ga preskocis. Inace, i taj D4D prelazi 'koliko hoces' bez vecih problema i jedan nas spediter vangabaritnih tereta ih godinama koristi kao prateca vozila koja prelaze po 200-300k km

Yaris II generacije je po meni mnogo bolji automobil, prostraniji, stabilniji, sa vecim prtljaznikom (...) ali on prevazilazi tvoj budzet za iole pristojan primerak.

 

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

  • Upvote 3

Podeli ovaj post


Link to post

Hvala svima na odgovorima!

Gledam yarisa 1.3 benzin,ali ne bezim ni od dobrog dizela ako naidje. Sutra cu da nazovem coveka iz Šida da odem da pogledam auto.

 

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Viviz BG ko da sze sa neke druge planete :) . Bezmalo 3 god sam ziveo tamo. Napisao sam da najvise zavisi od stila voznje. Ako se vozi ko 90% Beogradjana onda ide potrosnja na 10l sigurno, a ako vozis po propisima i bez naglih ubrzavanja, kocenja, ne ubacujes u ler(ko sto rade moji burazeri u BG) onda moze da se skoro da se prepolovi prosek. Menu he tetak poginuo preko puta hotela Jugoslavia na pesackom, odneo ga lik sa 90km/h. Slazem se sa cika Lakijem da je i relativna stvar potrosnja jer zavisi i da li ces najvise voziti u spici ili van nje. Druga generacija Yarisa je i moja zelja jer ke noviji, moderniji, ima i vise mesta unutra, extra podesivu zadnju klupu, ali da je bolji, nije. Naravno, odlican je, ali ima losiju zastitu od korozije, problem sa ABS senzorima, losija sedista, tvrdji je, slabiju zvucnu izolaciju, osetljiviji je. S njim sam se isto navozao i isao i na dalje puteve, inace 1.3 . 1.33 uz sve to problem sa menjacem ,a i tromiji je od 1.3 bez obzira sto ima na papiru vise ks.

Podeli ovaj post


Link to post

Matori kod kog majstora u Sidu bih mogao da pregledam auto?

 

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Ima tu veliki, moderan servis, dobar sam sa gazdom. Mogu ti i ja biti pri ruci, znam sta treba pogledati kod Yarisa. Odma javim jel prodan auto ili se jos prodaje.

Podeli ovaj post


Link to post

Evo bio sam sad sa njegovom kevom. Kaze, prodaje jos Yare, a moli boga da ga ne proda. 2005.god. Registrovan do septembra, on mi je pre rekao da ima i zimske gume, al nemoj me drzati za rec. Sad je s njim otisao za BG pa ti ne mogu slikati. Koliko se secam ima par malih ogrebotina od gradske voznje, a sve ostalo u odlicnom stanju. Mislim da je oko 100 000 km, al i to se ne secam tacno. 0607165210 je broj tel. pa nazovi i vidi za zadnju cenu. Ako ti pase tu sam da ti pomognem koliko mogu i znam.

Podeli ovaj post


Link to post

×