Jump to content
frank

MINISTARSTVO FINANSIJA: Pogrešno ste shvatili, POREZ na automobile ipak po KUBIKAŽI

Recommended Posts

U pripremi izmene zakona koji reguliše državni namet na putnička vozila, registracija vozila i dalje će se plaćati po kubikaži a ne vrednosti automobila, saznaje “Blic”.

Ministar finansija Dušan Vujović je juče na konferenciji Američke privredne komore, kojoj je prisustvovao i izveštač "Blica", rekao da je planirana izmena zakona koji se odnosi na oporezivanje automobila, jer je to "zaostala mera" iz perioda posle velike ekonomske krize 2008. godine, i dao primer zbog čega je pravednije oporezivati automobil na osnovu stvarne vrednosti umesto po kubikaži.

 

Međutim, nakon što su svi mediji, uključujući "Blic", juče javili da je ministar rekao da će od Nove godine porez biti plaćan po vrednosti automobila, kao što je to u mnogim zemljama, a ne po kubikaži, iz Ministarstva su reagovali i rekli da je ministar "pogrešno shvaćen".

 

Dodaju da je novina "samo to što će se povećati broj grupa po kubikaži, pa će nekom registracija biti niža, a nekom viša". Predloženo je, kako kažu, da se, umesto postojećih sedam kategorija oporezivanja po zapremini motora, uvede više opcionih grupa, za koje će se utvrditi novi rasponi poreza za svaku grupu.

 

Drugim rečima, u predlogu izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, u delu koji se odnosi na oporezivanje na upotrebu motornih vozila, nije definisano da se menja sistem naplate po vrednosti automobila, kako su to juče shvatili mediji iz izlaganja ministra finansija Dušana Vujovića, tvrdi izvor "Blica" koji je uključen u izradu ovog zakona.

 

- Ministar je naveo kao primer kako se u inostranstvu obračunava plaćanje poreza na automobile a svi mediji su preneli to kao gotovu stvar. U predlogu Zakona to nije tako definisano, već princip određivanja poreza  i dalje ostaje kubikaža, ali će se umesto sedam uvesti najverovatnije 14 opcija. U trenutnih sedam kategorija vozila, čije se kubikaže kreću od 1.150 pa do iznad 3.000 kubika, vlasnicima se zaračunavaju porezi počev od 1.220 u prvoj, pa do 222.280 dinara u sedmoj grupi. Nova kategorizacija doneće i nove cene, pa se može očekivati da nekima ovaj namet poraste ali da se nekima i smanji, ukoliko iz više padnu u nižu grupu - kaže naš sagovornik.

 

 

 

Izvor: www.blic.rs

Podeli ovaj post


Link to post

Hajajahaa :D

Kakav diletantizam...

Nisu sposobni ni medju sobom da se dogovore kada najavljuju izmenu zakona

 

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

ma nema leba od tih idiota....ja smem da potpisem da ce nam jos i povecati registraciju...mislim na nas ispod 2000

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

×