Jump to content
Sign in to follow this  
Mr Nebojša

Počinju rigorozne kontrole: Za isteklu prvu pomoć kazne 5.000 dinara

Recommended Posts

Počinju rigorozne kontrole: Za isteklu prvu pomoć kazne 5.000 dinara
 
prva%20pomoc%20amss.jpg
 

Vozači, obavezno proverite rok trajanja kompleta prve pomoći da ne biste popili kaznu od 5.000 dinara kao fizičko lice ili čak 600.000 ukoliko ste pravno lice! Naime, Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, najavio je da počinju intenzivnije kontrole kompleta prve pomoći, jer je mnogima istekao rok. Najviše pažnje treba da obrate oni koji su „torbicu za pomoć“ kupili 2011.

 

Upotreba određenih sterilnih komponenata paketa nije večna, već ističe nakon pet godina i mora da se zameni jer može da vam zatreba. Imate dve opcije: da „produžite vek“ prvoj pomoći kupovinom tih „pokvarenih“ stavki ili da izdvojite nešto više novca za novu.

- Petogodišnji rok ističe gazama, zavojima i kompresama zbog sterilnosti. U Zakonu se jasno navodi šta svaki komplet prve pomoći mora da ima i naravno da elementi u njemu mogu da se dopunjuju. Sve sterilne komponente pre svega moraju biti zatvorene i njima ističe rok upotrebe, dok se ostale kupuju kada se potroše ili iskoriste - kaže za „Alo!” Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

 

Vozače će „osvežavanje“ kompleta koštati oko 1.200 dinara, dok će im nova prva pomoć iz novčanika izvući oko 2.300 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Svakako je jeftinije zameniti nego platiti kaznu za posedovanje neodogovarajućeg kompleta, koja prema zakonu iznosi 5.000 dinara za vozača, ali i 5.000 za vlasnika automobila ukoliko on nije upravljao vozilom. Ako izmirite ovu sankciju u predviđenom roku, možete je platiti sa umanjenjem od 50 odsto. Paprenije kazne slede firmama i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

Podsetimo da na tržištu postoje i lažni paketi prve pomoći, o kojima je „Alo!“ već pisao, a u kojima se, umesto zavoja, gaza i flastera, nalaze salvete, papiri i sunđeri. Zato, proverite da li vaš komplet ima specifikaciju sadržaja i uputstvo za pružanje prve pomoći, koji su izdati od strane Crvenog krsta, a možete ih kupiti u objektima AMSS-a, na benzinskim pumpama, u hipermarketima, na kioscima, u drogerijama, u auto-salonima i apotekama, a ne na buvljaku.

 

 

 

Izvor: Alo.rs

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×