Jump to content
laki72

TOYOTA Motori (Polemika o snazi, kvalitetu, pouzdanosti, dugotrajnosti, iskustva))

Recommended Posts

Vazi @MikSa

Zato vozis sportsku verziju korole sa pocetka 90-tih i kada bi sada imao lovu da kupis novo, sta bi od toyote kupio?

Da su ponudili neku koliko toliko 'sportsku varijantu' aurisa ts sa nekim 'nasviranim' (koliko toliko) 1.8 ili 2.0 motorom?

Pa nije valjda da je to toyoti toliko skuplje nego Hondi, Mazdi, Nissanu?

@Mr Neboša

Nekad se negde mora potrositi, da bi se na drugoj strani zaradilo.

 

Sto je prica o Tesli 'naduvanija' iako realno ima puno minusa u odnosu na toyotine (dokazane) hibride?

Pa zato sto Tesla pored (aktuelne i lazne) price o ekologiji, ima i performanse koje se ljudima svidjaju, trebale im ili ne.

 

Nenormalno je da cak i na polju dizela koje ce navodno ubrzo ugasiti (a to ubrzo ipak nece ici tako brzo) auris 2007-2012 ima u ponudi 4 agregata, a noviji model samo najslabiji od ta cetiri. Da je makar on pojacan?

Dakle, onaj ko je 2007. kupio Auris 2,2 D4D, i sada zeli da kupi novije vozilo, treba da se zadovolji sa skoro duplo slabijim?

Ili da ode do Honde ili Mazde ako je japan fan...

Ne ide to tako. Bar po meni...

Razumem strategiju, ali bojim se da su preterali.

 

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

  • Upvote 5

Podeli ovaj post


Link to post

@@laki72 iskreno drug i kad bih imao lovu da sad tu nesto biram itd opet bi odluka pala na Toyotu ili  krajnjem sucaju Hondu..ali generalno nebi to bio nov auto sigurno! ja sam ti u fazonu :japan4life:  Old School ;)  a sto se motora tice i snage dovoljno je 1.6 ako se to dobro nabrija moze to prevazici i Golfa 7  :viber14:

Podeli ovaj post


Link to post

Pa jbga, jasno je sto niko nece da proda corollu ts, sta da kupi kad nema vise nista jace od 130ks, sa druge strane ono sta je @@laki72 okacio se meni iskreno i te kako dopada, i vizuelno i tehnicki, uopste se ne bi libio da ga kupim, ford ima focus st, peugeot gti, opel opc verzije, honda type r.....toyota je ostala ili bolje reci zaostala. Sad kad pogledam ne nude nista konkuretno ni na drugim trzistima tako da nije samo evropa uskracena. Hibridi, sve dok se hibrid ne usavrsi da ima samostalnu autonomiju bar 400km, sve dok ne prevazidju problem napajanja svih potrosaca struje u voznji ( sada u zimskim mesecima, svetla, grejanje, grejaci stakla, sedista itd itd ) dizel ce da zivi. A mi kupci ko kupci, kratak je zivot da neko kakav god bio fan toyote ceka na dobar hot hatch, na neki cabrio ili sportski kupe deset ili vise godina ( mr2, celica, yare ts, corolla ts, od prestanka proizvodnje do gt86 nije bilo sportskog ili sportsko putnickog automobila )

 

Послато са SM-J500FN

  • Upvote 3

Podeli ovaj post


Link to post

Pitanje je sta bi uzeo novo i hipoteticke je prirode

A o nabrijavanju...

Samo ti nabrijavaj 130 i kusur atmosferskih konjica ... :D

Fakat, dodjosmo do onoga sto napisah u delu komentara.

Ostaje neko od preostalih japanaca (Honda, Mazda, Nissan).

U tom smislu, ti nemas problem, kupices nesto, ali Toyota gubi jednog od fanova.

 

P.S

Onda deca odrastaju uz Hondu, pa odrastanjem postaju fanovi (buduci kupci) Honde, a ne Toyote ;)

 

Ne pisem to sto ne volim Toyotu.

Pisem jer danas jedna druga japanska kompanija tesko boluje zbog losih poteza i pitanje je kako ce zavrsiti. U pitanju je Mitsubishi.

 

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

@laki72

I šta je taj bolešljivi Mitsubishi uradio sa svojom legendom - EVO? Ugasio ga. Profit prave konvencionalan vozila ne hot hach-evi.

 

Iskreno, i meni smeta što Toyota nema ponudu onu koju je imala 90-ti, pa i 2000-tih, slažem se sa vama. Ali eto ja vozimo Toyotu novije generacije koja nema 130ks već samo 200ks :t86: (dobro, malo pokušavam da vam zamažem oči, svi znamo da je to de fakto Subaru), ali ono što sam hteo reći da se neke stvari već sada menjaju. Čitate li vi vesti na našem sajtu: http://www.toyotaclub.rs ?

 

TOYOTA najavila sportski Yaris

 

TOYOTA razmatra lansiranja svog performance brenda

 

TOYOTA Supra dobija hibridni pogon?

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

Pa sta je uradio Mitsubishi.

Ugasio Galanta, Ugasio sportnjake, cak i nesrecnu poluevropsku karizmu...
Sveo izbor motora u lanceru na 1.5 i 1.6...

sveo ponudu modela na 3 (ne racunajuci SUV vozila)

I koji je epilog?

Zavrsio je na smetlistu istorije (bas kao i komunizam pre 26 godina) ;)

da, u pravu si da profit prave konvencionalan vozila ne hot hach-evi.

Ali prestiz i popularnost donose hot hach, kupe, sportnjaci ili limuzine e klase.

E uz tu polularnost prodajes mngo bolje konvencionalna vozila.

Pa ovako se svode na renoov projekat `dacija` sa malo drugacijom ciljnom grupom... :(:devil:

 

Sto se tice najava... OK, cekamo i nadamo se. Bar ja se nadam da ce se te najave sto pre i sto konkretnije obistiniti. :enjoy:
 

Podeli ovaj post


Link to post

Ovde nastavljamo polemiku o TOYOTA Motorima (Polemika o snazi, kvalitetu, pouzdanosti, dugotrajnosti, iskustva)

Podeli ovaj post


Link to post

Nije stvar samo u motorima, kompletna paleta jednog modela je nikakva. Auris, ne postoji sa 3 vrata!? Ima pretenzije da udje u klub hot hatch automobila ali nije ni blizu warm hatch. Toyota odavno ima problem da napravi nesto sto ce da privuce kupce na bilo kom trzistu. Recimo corolla ts, po cemu se razlikuje od bilo koje obicne corole!? Nema ni fabricki kacket na zadnjim vratima, vešanje isto ko na 1.4, enterijer dosadan da dosadniji ne moze biti pa iskreno, zar ako je instrument tabla u crvenoj boji zar nisu mogli sve da tako odrade, sedista? Sta je tu sport? A da nonsens bude veci na obicne corolle su pakovali u nekom paketu sport bocne spojlere i kacket danas videh peugeot 208 gti i kada sam ga video tako dobro fabricki spakovanog sve ovo mi proslo kroz glavu. Naravno bio je tte paket uz doplatu ali kad udjes u salon i vidis da se ta azdaja razlikuje samo po felnama od obicne corolle ostaje malo gorak ukus. Ja iskreno sad u ovom trenutku ne bi znao koju toyotu da kupim, htedoh i hocu ove dve corole da konvertujem dva u jedan ali, treba mi da bude karavan, treba mi 4x4, automatik, motor oko 140-150ks. Ja nemam pojma ne koju toyotu nego koji japanski auto da uzmem subaru necu jer mi se ne dopada dizajn, preskupi servisi kojih u srb ni nema puno, boxer motori koji locu benzin, pasat to ima, bmw ima, opel insignia ima, skoda ima....pa zar sada kada od 1968 god u kuci nismo imali nista osim made in japan da kupujem škodu a iskreno ne verujem da ako skoda moze da napravi octaviu sa bukvalno paletom motora i dobrim pogonom to isto ne moze toyota

Dizajn, toyota dizajnira automobile prema ukusu azijskog kupca, to u evropi tesko prolazi, kia je uradila pametnu stvar i razbijaju se od prodaje, nemci im dizajniraju u nemackoj, pravi se u evropi, lepi su svi, uporedite aurisa i kiu ceed il pro ceed, iskreno kia je lepsi auto.

Nova supra, bmw motori, kupi bmw onda, svakako ce biti bolje uradjen nego toyota, bolji materijali u unutrasnjosti, kvalitetniji koji jesu premium. Ako u gt86 nisu mogli da stave alu prekidace prozora onda do moga, jbte tri dugmeta za auto koji nije jeftin, a svako ko treba da izbroji 35-40k€ itekako gleda na svaku sitnicu, prvi ja.

Cekamo yarisa i supru, izmedju praznina, a ta praznina je najveci broj kupaca, tzv srednja klasa tako da umesto naslednika mr2, celice ostaje rupa. A eto mazdin mx5 razvaljuje, fiat sa spiderom, bmw sa z serijom....lepo ali mislim da ce se radovati retki koji mogu da plate supru i malo njih kojima treba yaris sa 200ks. Mi kojima treba nesto izmedju a kojih nas je najvise moramo da cekamo jos

 

Послато са SM-J500FN

  • Upvote 5

Podeli ovaj post


Link to post

U pravu ste obojica. Samo taj komunizam ne bi poredio sa Mitsubishijem. Komunizam su srušili oni kojima je smetao(kapitalisti) i doveli do ovoga da se sve samo gleda u profitu koji zgrču(uglavnom nekoliko ljudi) , a Micko ze srušio sam slabom kalkulacijom u tom istom kapitalizmu. Nema ovo veze sa politikom da neko ne bi slučajno rekao da je komentar neprlikadan , samo koristim metaforu koja je već ubačena :). Sa "old school" stilom se slažem sa Mikšom jer svi ovi novi tipovi saradnje kojekakvih korporacija , franšiza i sličnih trange frange saradnji(ja tebi motor, ti meni šasiju ili neki drugi svoj proizvod) ubijaju ono što se naziva "dušom" nečega ,a u čemu lično uživam. Što se tiče garderobe tipa Nike, Adidas ili nekih drugih stvari što se prave u raznim državama , tehnike ili slično, stvarno me nije briga što svi koriste isti materijal ili što u sve TV-e ide Toshiba ekran jer te stvari koristim samo da bi ih jednostavno korisito. Žene uživaju u cipelama, a mi obično u autima. Koristim i auto jer mi je potreba, ali u njemu i uživam i doživljavam tu takozvanu "dušu". Zašto ovo sve trabunjam? Ne vidim više to, sve se svelo na profit. Iskreno, koji novi auto kupiti i da li bi to bila Toyota? Ne verujem, Nema više dušu, većinu ni ne prepoznam na ulici dok ne vidim znak. Koreanci i talijani su mnogo povoljniji , a niko me neće ubediti da daju manje. Koje današnje aute porediti sa Pežoom 205GTI, Golfom 1 ili 2 GTI, Nissan Sunny GTI, Rolla ko Mikšina ili AE86 , CRX, naravno spomenuti EVO , Impreza, R33 i da ne pominjem još more takvih sada već "old school" auta. Zadnje od Toyote je TS serije što su izbacili i to je to, a sada je to već davno. Iskreno se nadam da će taj Gazoo proraditi uz Toyotu kao serijski pogon i dati malo nečega i nama sentimentalcima , a ne samo gledati na sirovi profit. 

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

Slazem se matori, pitanje je i cene, jer ako ce taj yaris biti blizu cene focusa st onda je jasno zasto prodaja nece ici, ako supra bude vise od 55-60k € potpisujem da je osudjena na propast jer za te pare imas porsche, imas i gomilu luxuznih ferarija, aston martina, maseratija. Ne gledajte na te polovnjake kao na ove sto mi gledamo, to su automobili koji imaju smesno malu kilometrazu, stoje u grejanoj garazi i nisu na kisu izasli. Taj ko daje recimo 60k € on zna sta hoce, ne libi se da kupi kao polovan auto i takvom kupcu je bitan imidz, voli da cuje da su sedista rucno sivena i da sve bude skupo jer za te pare to tako mora da bude. Ako supra bude do 50k € onda ima neku sansu

 

Послато са SM-J500FN

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Pa imate Lexus, koji je za Toyotu zmaj jer je sije tamo gde je najtanja, a to je dizajn, performanse i kvalitet materrijala. Realno, da sam germanofil, budzeni VW me nikada ne bi interesovao jer za te pare biras sveto trojstvo. Samo je Reno dao povoljnu ponudu za hot hatch i niko vise.

Recimo Astra ili BMW 125i? Ili astra opc i BMW M135i?

Podeli ovaj post


Link to post

@maxy

Lexus=Toyota samo je Lexus jako skup. Ja ne mislim da nove, dakle modeli 2016, Toyote imaju loš dizajn. Svaka Toyota u klasi je bar 2x lepša od konkurenta iz VW ili Škode, al to je opet stvar ukusa.

Mislim da je sve ovo neko prelazno doba za Toyotu jer Toyota ne igra na kratke, već duge staze. Ide se na usavršavanje baterija za hibridne pogone, nova EV vozila i to vreme kada dođe, japanci su smatram jako proračunati, Toyota će bukvalno progutati sa prodajom i sa finansijama sve ostale jer će prodavati najviše takvih vozila a i sve ostale proizvođače će snadbevati novom tehnologijom.

Već se priča o tome: Toyota prodaje tehnologiju rivalima

Podeli ovaj post


Link to post

Corsa OPC, Astra OPC, Fiesta ST, Focus ST, Clio Sport, Megan RS, Pežo 308 GTI, Golf GTI, Polo GTI ,.... Toyota ? 

Podeli ovaj post


Link to post

Dodaj na listu i novitet mali up gti sa 120 ks.

Ovo sto je @@matori naveo je za ciljnu grupu od 27 do 55 godina. Na zapadu sa 27 vec imaju posao i kreditno su sposobni, velika vecina, do 55 god je sve ovo sa spiska vrlo zanimljivo kao every day ride koji ti izvlaci osmeh na lice. Poenta je da se svi ti modeli znatno razlikuju od "obicnih" modela pa je to dodatni motiv za kupovinu. Naveo sam corollu ts, dzvini i milos su je napravili onakvom kakva je trebala da izadje iz fabrike. Secam se renault gt turbo s pocetka 80tih, pa taj auto je imao vesanje da je bio zalepljen za pod, sportska sedista koja su drzala telo u koju god krivinu da udjes, uz to na samoj karoseriji je bilo plastika koje su ga cinile razlicitim od basic modela. O tome pricam. Koja je ciljna grupa toyoti!? Ne deluje mi da gadjaju vecinu vec ljude koji nemaju ljubavi prema svom autu, to im je osnovni pouzdani prevoz i nista vise od toga, jednostavno kad se parkiraju ne okrenu se da pogledaju svoj auto a slikaju ga kad hoce da ga prodaju, za oglas.

 

Послато са SM-J500FN

Podeli ovaj post


Link to post

Corsa OPC, Astra OPC, Fiesta ST, Focus ST, Clio Sport, Megan RS, Pežo 308 GTI, Golf GTI, Polo GTI ,.... Toyota ?

 

Pa nista time ne dobijaju. Ulaskom Lexusa na skoro celo evropsko trziste, Toyota je odustala od performantnih modela. I ne trebaju joj. Pa koliko opc, st, qv, rs... Modela vidjate? Ok, ovo je Srbija, ali i na zapadu oni imaju u odnosu na regularne modele malu prodaju.

Lexus je Toyota samo do odredjene mere, ali pruza mnogo vise od pouzdanostikojom se yota dici.

Podeli ovaj post


Link to post

@maxy

Lexus=Toyota samo je Lexus jako skup. Ja ne mislim da nove, dakle modeli 2016, Toyote imaju loš dizajn. Svaka Toyota u klasi je bar 2x lepša od konkurenta iz VW ili Škode, al to je opet stvar ukusa.

Mislim da je sve ovo neko prelazno doba za Toyotu jer Toyota ne igra na kratke, već duge staze. Ide se na usavršavanje baterija za hibridne pogone, nova EV vozila i to vreme kada dođe, japanci su smatram jako proračunati, Toyota će bukvalno progutati sa prodajom i sa finansijama sve ostale jer će prodavati najviše takvih vozila a i sve ostale proizvođače će snadbevati novom tehnologijom.

Već se priča o tome: Toyota prodaje tehnologiju rivalima

Ct200h ide od 24k. Koliko kosta Auris hybrid?

Podeli ovaj post


Link to post

@Mića

Uopšte se ne slažem sa tobom. To što ti, ja i nekolicina ljudi koja piše na forumu voli, želi i uživa da vozi neku Toyota egzotiku sa jakim motorom, 99% kupaca to NE zanima. Žele kvalitetno vozilo koje će da ih preveze od taček A do tačke B. Da ste Vi u pravu a ne Toyota, pa Toyota bi prodavala u rangu nekog Fiata. Vi se zaboravljate da je Toyota nekoliko godina unazad zaključno sa 2016 god. NAJPRODAVANIJI SVETSKI AUTO BREND. Jer dakle Toyotina filozofija loša? Ne. Jel negde greše kao autokompanija? NEE Sve rade savršeno dobro, pa rezultati su tu. Ljudi ja vozim GT86, volim Toyotu koja imaj jak motor a taj 86 model pravi Toyoti samo gubitke, jedino zašto ga ne gase je zbog odličnog marketinga. I svaki novi hot-hach koji naprave praviće samo gubitke. Dakel, da rezimiramo, da polemišemo što neke "kante" (da dobro sam ih nazvao, pravim imenom) prave opc, gti, tdi, je izlišno jer Toyota i sa ovakvim motorima pravi, proizvodi i prodaje najviše auta a svaka nova "nasvirana" Toyota pravi gubitke kompaniji. To sportsko odeljenje na kom insistira Akio Toyoda je upravo ono što Vi zamerate Toyoti da Toyota nema i oni žele da to isprave, iako znaju da je TRD/GAZOO=Toyota Gubitci.

 

Imaš dubok dzep, voliš luksuz, prestiž, kvalitet, performase, voliš i Toyotu, super, eto ga Lexus iz F SPORT divizije, uživaj pun gas. Takva nam je Toyota danas, u budućnosti siguran sam da će biti bolje i za nas istinske entuzijaste Toyote. Još bih dodao, da mi opet ponude da biram Aurisa 1.33 (čak da nemam ni 1.6 Valvematic u opciji) opet bi kupio tu novu kvalitetnu Toyotu nego tamo nekakav opc, gti, st, rs model.

 

@maxy

Cena im je slična jer je to isti motor kao iz Priusa ili Aurisa. Lexus IS220d takođe ima 2.2D-4D Toyotin motor iz Aurisa i Avensisa.

Podeli ovaj post


Link to post

@@Mića - u tome je caka za mene. Imao sam Pežo 205GTi, Golf2 GTI , Escort XR3i, Sad Yare TS. To su auti koji služe za svaki dan i izmamljuju osmeh na lice. To sad fali. 

@@maxy - Koliko vidim najveće tržište Lexija je Amerika i u Evropi uz evropski mentalitet nem aprođu kraj evropskih velikana. Ne pričam koji je bolji, već spominjem mentalitet. 

Podeli ovaj post


Link to post

Ne treba zaboraviti da je Toyota globalni brend za razliku od revimo Opela, AR, Skode... I da off road program kao konkurencija dolazi jos samo iz Japana, UK i D. Amere ne racunam, njihov off road program se zasniva na "'ajde da ga merimo"

Podeli ovaj post


Link to post

@@Mr Nebojša - Statistika 99 kupaca od 100 samo gleda od tačke A do tačke B. Ok , ja bi rekoa da je malo manji , ne puno , al neka bude i ovo . Na nekih 12-13 miliona i taj 1 na 100 nije zanemariv broj, a u ponudi ništa.

@@maxy - Ova vozila što sam nabrojao pre su top modeli koji su iznad Yareta TS na primer. Pežo ima 206 1.6 sa 110 ks i ima ih koliko hoćeš. Citroen Saxo 118 ks , ima ih isto puno ,.. i sam sam ih gledao. Tu Toyota kaska. Ne možeš meriti Lexus sa tim autima, Ako Lexi uzmeš u njegovoj klasi i gabaritno i cenovno , onda u Evropi je jako malo prodajan u odnosu na nemačku trojku pa čak i talijane. Ja vozim Toyotu jer je volim , ali mislim da realno rezonujem . 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Zato ja sada merkam reno megan 1.5 dci 106konja i 6 brzina ali limuzinu. Posto corollu ne mogu da nadjem onu sedan a i ako se nadje takva preskupa je. Paleta motora i nije neka....

Pritom taj model se proizvodi kako sam cuo u turskoj...

Realno...od kad yare proizvode u francuskoj toyota vise i nije neko olicje kvaliteta. Nzm dal ce ikad vise napraviti nesto kao one stare corolle ili yaris ....

 

 

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

Podeli ovaj post


Link to post

Čitao sam i ja da nove Toyote nisu toliko nazovimo kvalitetne kao stare, ali fakat je da su i nove daleko ispred sa kvalitetom od drugih proizvođača. Jedino se Honda rve sa Toyotom za presto što se kvaliteta tiče. Ne mora da se proizvodi u Japanu, ali imaju redovnu i stručnu proveru izrade u svim pogonima. Sve svetske statistike govore da su najkvalitetniji i sa najmanje kvarova , pogotovo što se motora tiče. Dobar je i više nego dobar taj Ronolov 1,5 dizel , ali i Toyotin 1,4 sa 90ks je samo na papiru slabiji. Treba probati. Renolov manje troši , a Toyotin se manje kvari, u vožnji su isti, ne oseti se razlika. Reno je jeftiniji.

Podeli ovaj post


Link to post

Treba staviti i Civica Type R-a na lsitu..

Oni od svog hot hatcha nisu odustali.

 

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

Upravo tako Sebo.

Dal su Honda japanci? Dal su i oni globalni igrac? Dal je i njima glavno (bitnije) trziste Amerika nego Evropa?

Sve to stoji, sve je tacno, pa ipak imaju u ponudi "R" , zverku na tockovima.

 

@@Mr Nebojša

Ne bih ja toliko o dizajnu, tu ima dosta i 'mode' i bespotrebnog naglasavanja da ste drugaciji, a sa druge strane i sakrivenog imitiranja. Dakle tu je sve stvar ukusa.

 

Najnedopadljivija korola u evropi je upravo ona koja je dizajnirana u saradnji sa francuzima (tzv buljava). Svi evropski toyotasi u to vreme su plakali za US modelom i njegovim dizajnom (pricam o spoljasnosti).

Uspesi u reli sampionatu su samo donekle anulirali tu (preteranu) zelju biti drugaciji.

 

Ja volim Toyotu.

Volim generalno japance, a Toyotu pre svih. To je prava ljubav iz ranog detinjstva. A kazu da prva ljubav zaborava nema ;)

 

Pola mog okruzenja je zavolelo i ima japance (prvenstveno tojote) zbog mog uticaja. Znam, zvuci neskromno i egoisticki. :-/

Ljudi, ja sam sa svojih 15 godina NATERAO oca da uplati nov automobil na NEVIDJENO!!!?

Mi danas idemo u salone, isprobavamo na test voznjama. On je pored mene dosadnog otisao u banku i uplatio po profakturi automobil koji nije video ni na slici!

Ako u zapadnoj srbiji u zlatiborskom okrugu gde se vw smatra bozanstvom ubedite 10 od 20 ljudi da kupe japance (8 su toyote), a nema ni servisa, ni prodavnice delova, onda vam je jasno koliko ja PROPAGIRAM TOYOTA automobile. :D

 

Ali pored sve ljubavi...

Doza realnosti mora postojati.

Ponuda je... siromasna... :(

Jasno je da se na masovnosti najvise zaradjuje. Jasno je da osnovni model iako najjeftiniji fabrici donosi najvise profita.

 

Jasno je @@Mr Nebojša da vrhunska, sportska varijanta kosta proizvodno vise nego sto se proda kupcu i da pravi gubitke.

 

Ali postoji sledece: (primer)

Ti kupis jedan nasviran, visokokvalitetan i atraktivan primerak toyotinog sportskog hecbeka, na kome je toyota u minusu 10 soma eura.

Taj primerak vide stotine ljudi dnevno. Od tih ljudi 10 uzdahne i pomisle "sto ja ovo nemam"

Od njih 5 ode u salon, iako nemaju 30-40 hiljada evropskih.

Alo onda ih tamo doceka takav model, ali ne pravi sportista, vec neka SPORT varijanta, koja izgleda dovoljno atraktivno i ima dovoljno konjica.

E tu dolazimo do glavnog problema. Najjaci AURIS u evropi ima "jadnih" 115 konja !!!!

Jeste turbo, sve to stoji, ali to je samo malo vise od najslabijeg 1.33 pa dal je to normalno?

Zar je toliki problem upsajzing ovog 1.2 turbo u neki 1,6 turbo ?

Pa uz taj motor, malo krace i tvrdje opruge, malo Aluminijuma u kabini, koji prorez na krilu i haubi, malo mastovitija sara tapacira i sedista???

Dakle, neki danasnji STI, (dakle nije GTI, ali LICI ;) )

ako me razumes.

Za mladog 'japija' na pocetku karijere, kome treba takav kompromis.

 

pa ovaj 1.4 D4D ?

zasto ne onaj 2.0 ili 2.2 ???

Vec postoji. Vec se prodaje u Evropi, dakle zadovoljava standarde.

Sto od 2010 do danas njega nema u ponudi u AURIS-u?

 

I namerno sve vreme pricam o Aurisu, jer je to segment koji je "glavni" za prodaju, ali i profit.

 

 

 

 

Ali ja mora

 

 

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

  • Upvote 3

Podeli ovaj post


Link to post

Pičamo o motorima, jel tako? Pitanje za sve?

Zašto sada kada odete da naručite novog Hiluxa u Toyota ovlašćenom prodajnom salonu ne možete dobiti 3.0D4-D već samo možete dobiti 2.4D4-D?

Da konačno rezimiramo priču o paleti motora koja je slažem se oskudna kod nas u Srbiji.

Podeli ovaj post


Link to post

×