Mr Nebojša 532 Napisano April 1, 2017 Dubai – Ujedinjeni TOYOTA Emirati U Dubai je vaš reporter otišao u iščekivanju vatrometa u saobraćaju. Radovao sam se najživopisnijoj auto flori, podstaknut posebno mnogim pročitanim člancima na tu temu, a i u vezi sa raskalašnošću organa reda koji voze najskupocenije egzotične automobile na planeti. Utisci su pomešani i donekle sam razočaran, jer ni izbliza slika nije u koloru. Uglavnom, crno-belom se čini neobaveštenost prosečnog građanina o broju globalnih proizvođača automobila, a još i više o broju modela u ponudi. Sa izuzetkom jednog Renault Meganea, i još jednog Maseratija, ovde ljudi nisu svesni da postoje Fiat, Peugeot, Citroen, Alfa Romeo, Škoda, Seat, Volvo, Opel… Za vozače ovde, jedan brend je apsolutno neprikosnoven – Toyota. Toyota i Super Toyota (Lexus) čine verovatno tridesetak odsto ukupne automobilske populacije. Stepen društvenog blagostanja određuje model ovog proizvođača, pa su tako oni najspretniji na tržištu za volanom oooogromnog V8 Land Cruisera i raznih Lexus modela, taksisti (uglavnom iz okolnih azijskih zemalja) upravljaju modelom Camry, dok raja vozi uglavnom Yaris, Corolla modele. Za oči jednog Evropljanina- neverica. Prisutni su i modeli Fortuner, Tundra, Yaris sedan. Avensisa nema nigde. Odmah iza Toyote, tu je veoma cenjeni Nissan i opet po staležima V8 Patrol (koji izgleda kolosalno baš kao i konkurent iz Toyota pogona), Altima, Maxima… Potom Honda i divljenje, na evropskom tržištu izumrlom, Accordu. U manjem broju, prisutan je i Mitsubishi kao i Subaru. Ovde je Mazda jedini azijski proizvođač koji je egzotika. Čak i Hyundai i Kia imaju vidljivo prisustvo na ulicama i cenjeni su kao narodni automobili znatno jeftiniji od japanskih konkurenata. U jednoj ulici sam naišao na dva modela Kia Optima – više nego u celoj Srbiji. Od evropskih proizvođača (koji su upadljivo u manjini) dominira BMW i nešto u manjem broj Mercedes a još manjem Audi. Vredno pomena je i prisustvo Jeep Grand Cherokeeja kao i veoma čest prizor Ford Mustang. Svuda su taksi vozači omiljeni sagovornici ljubitelja automobila. Dvojica od njih su mi izneli sledeće i jednoobrazne činjenice (iako se ne poznaju međusobno): Toyota Camry vozila prelaze po 2 miliona kilometara pre bilo kakve ozbiljnije intervencije, a nakon toga 7 – 8 milona!!! Sve OK, sigurno govore istinu, samo što enterijer ovih automobila izgleda da nije menjao dizajn u zadnjih 30 godina, pomislih. 80% vozila je pogonjeno benzinskim agregatima dok se ostatak odnosi na komercijalni i teretni saobraćaj, kao i na one V8 SUV džinove. Litar benzina košta oko 62 dinara Zaključak: U automobilskom, pa i svakom drugom smislu, Dubai je na drugoj planeti (pravoj planeti) u odnosu na Evropu! 2 Podeli ovaj post Link to post
gdejan 7 Napisano April 3, 2017 Mogu da potvrdim Nebojšine reči. Camrija u taksiju ko pleve, Hyundai cenom pokušava da im parira, a džipova ko pleve. Ima i dosta superautomobila.Provozao sam se u nekoliko taksi Toyota Camry-a i par Hyundai Sonata sa preko 500.000 km pa sve do 800.000 km na brojčaniku i Hyundai mi se činio dosta razdrndaniji od Toyote. Da li su i koliko puta svaki obrnuli brojčanik i da li se uopšte obrće na milion km ne znam. Uživo mi je Camry (stariji model) mnogo lepši nego na slikama a mesta ima koliko hoćeš. Verovatno se i Dijenek navozao Camrijima tamo Možda nije mesto na ovoj temi, ali kada se već spominju mercedesi, moramo i braću blizance po motorizaciji, Logana (doduše sa Renaultovim znakom), videh oba tamo prodata 1 Podeli ovaj post Link to post
Dijenek 399 Napisano April 3, 2017 (edited) Navozao sam se, vala k'o nikada. Treba dodati da je bela boja najvise zastupljena. Takodje, ima dosta Nissan-a, njih vozi ona niza klasa. Recimo Nissan Tiide ili kako se vec zove. Ima u temi Landcruiser (slike) moj post od pre par godina. Isao sam na car safari u LC-jevima. E to je bio dozivljaj, kako te masine cepaju po pesku, neverovatno. A posle 200kmh u LC na autoputu kroz pustinju. I jos dodatno, svi koji dodju sa strane (Liban, Sirija i ostali Arapi) a dodju do neke love (recimo inzenjeri) kupuju iskljucivo BMW i Mercedes. I da @gdejan, ima i shlogana. prolazio sam svaki dan autom pored salona Izmenjeno April 3, 2017 od Dijenek Podeli ovaj post Link to post