Jump to content
Mr Nebojša

Dubai – Ujedinjeni TOYOTA Emirati

Recommended Posts

Dubai – Ujedinjeni TOYOTA Emirati

 

 

 

maxresdefault.jpg

 

U Dubai je vaš reporter otišao u iščekivanju vatrometa u saobraćaju. Radovao sam se najživopisnijoj auto flori, podstaknut posebno mnogim pročitanim člancima na tu temu, a i u vezi sa raskalašnošću organa reda koji voze najskupocenije egzotične automobile na planeti.

 

 

6-27.jpg

 

Utisci su pomešani i donekle sam razočaran, jer ni izbliza slika nije u koloru. Uglavnom, crno-belom se čini neobaveštenost prosečnog građanina o broju globalnih proizvođača automobila, a još i više o broju modela u ponudi. Sa izuzetkom jednog Renault Meganea, i još jednog Maseratija, ovde ljudi nisu svesni da postoje Fiat, Peugeot, Citroen, Alfa Romeo, Škoda, Seat, Volvo, Opel…

Za vozače ovde, jedan brend je apsolutno neprikosnoven – Toyota. Toyota i Super Toyota (Lexus) čine verovatno tridesetak odsto ukupne automobilske populacije. Stepen društvenog blagostanja određuje model ovog proizvođača, pa su tako oni najspretniji na tržištu za volanom oooogromnog V8 Land Cruisera i raznih Lexus modela, taksisti (uglavnom iz okolnih azijskih zemalja) upravljaju modelom Camry, dok raja vozi uglavnom Yaris, Corolla modele. Za oči jednog Evropljanina- neverica. Prisutni su i modeli Fortuner, Tundra, Yaris sedan. Avensisa nema nigde.

 

2-63.jpg

 

Odmah iza Toyote, tu je veoma cenjeni Nissan i opet po staležima V8 Patrol (koji izgleda kolosalno baš kao i konkurent iz Toyota pogona), Altima, Maxima… Potom Honda i divljenje, na evropskom tržištu izumrlom, Accordu. U manjem broju, prisutan je i Mitsubishi kao i Subaru. Ovde je Mazda jedini azijski proizvođač koji je egzotika. Čak i Hyundai i Kia imaju vidljivo prisustvo na ulicama i cenjeni su kao narodni automobili znatno jeftiniji od japanskih konkurenata. U jednoj ulici sam naišao na dva modela Kia Optima – više nego u celoj Srbiji.

 

3-58.jpg

 

Od evropskih proizvođača (koji su upadljivo u manjini) dominira BMW i nešto u manjem broj Mercedes a još manjem Audi. Vredno pomena je i prisustvo Jeep Grand Cherokeeja kao i veoma čest prizor Ford Mustang.

Svuda su taksi vozači omiljeni sagovornici ljubitelja automobila. Dvojica od njih su mi izneli sledeće i jednoobrazne činjenice (iako se ne poznaju međusobno):

  • Toyota Camry vozila prelaze po 2 miliona kilometara pre bilo kakve ozbiljnije intervencije, a nakon toga 7 – 8 milona!!! Sve OK, sigurno govore istinu, samo što enterijer ovih automobila izgleda da nije menjao dizajn u zadnjih 30 godina, pomislih.
  • 80% vozila je pogonjeno benzinskim agregatima dok se ostatak odnosi na komercijalni i teretni saobraćaj, kao i na one V8 SUV džinove.
  • Litar benzina košta oko 62 dinara

 

154.jpg

 

Zaključak:

U automobilskom, pa i svakom drugom smislu, Dubai je na drugoj planeti (pravoj planeti) u odnosu na Evropu!

  • Upvote 2

Podeli ovaj post


Link to post

Mogu da potvrdim Nebojšine reči. Camrija u taksiju ko pleve, Hyundai cenom pokušava da im parira, a džipova ko pleve. Ima i dosta superautomobila.
Provozao sam se u nekoliko taksi Toyota Camry-a i par Hyundai Sonata sa preko 500.000 km pa sve do 800.000 km na brojčaniku i Hyundai mi se činio dosta razdrndaniji od Toyote. Da li su i koliko puta svaki obrnuli brojčanik i da li se uopšte obrće na milion km ne znam. Uživo mi je Camry (stariji model) mnogo lepši nego na slikama a mesta ima koliko hoćeš. Verovatno se i Dijenek navozao Camrijima tamo :) 

Možda nije mesto na ovoj temi, ali kada se već spominju mercedesi, moramo i braću blizance po motorizaciji, Logana (doduše sa Renaultovim znakom),

videh oba tamo prodata :)

 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Navozao sam se, vala k'o nikada. Treba dodati da je bela boja najvise zastupljena.

Takodje, ima dosta Nissan-a, njih vozi ona niza klasa. Recimo Nissan Tiide ili kako se vec zove.

Ima u temi Landcruiser (slike) moj post od pre par godina. Isao sam na car safari u LC-jevima. E to je bio dozivljaj, kako te masine cepaju po pesku, neverovatno. A posle 200kmh u LC na autoputu kroz pustinju. :)

I jos dodatno, svi koji dodju sa strane (Liban, Sirija i ostali Arapi) a dodju do neke love (recimo inzenjeri) kupuju iskljucivo BMW i Mercedes. :)

 

I da @gdejan, ima i shlogana. prolazio sam svaki dan autom pored salona :)

Izmenjeno od Dijenek

Podeli ovaj post


Link to post

×