Jump to content
Sign in to follow this  
Mr Nebojša

Toyota TS050 spreman za LeMan

Recommended Posts

Toyota TS050 spreman za LeMan

 

 

2017-toyota-ts050-hybrid-lmp1-race-car_1

 

Kompanija Toyota je svorila svoje ime kao industrijski lider u hibridnom segmentu...

 

Ovo je takođe slučaj i sa njihovim poslednjim modelom koji definitivno nećete primetiti ispred kuće svog komšije, niti će prosvirati pored vas na auto putu, svakako ne kod nas. Predstavljen u Monci prošlog vikenda, poslednji automobil kompanije Toyota predstavlja trkački prototip, koji je izgrađen kako bi zauzeo svoje mesto u 2017 FIA World Endurance Championship serijalu i njegovom ključnom takomičenju, trci 24 sata Le Mans. Novi hibrid je baziran na verziji koja se borila za titule prošle godine, ali je kompletno redizajniran do tačke da sada dva modela dele samo svoju karbonsku bazu šasije.

 

Hibridni LMP1 automobil poseduje twin-turbo V6 motor sa 2,4 litre zapremine uparen sa električnom jedinicom od osam megadžula, identičnom kao u prošlogodišnjem modelu, ali redizajniranom od bloka na dalje. Vozilo je takođe bilo preoblikovano kako bi se uklopilo u poslednje promene i regulative, dizajnirane da bi autombil bio niži i sporiji na brzinskim trkama, sa većim pritiskom na karoseriji, čime će se više povećati bezbednost vozača za razliku od prošle godine. Automobil je predstavljan sa aerodinamičnim specifikacijama radi većih brzina na trkalištu, većom silom potiska i paketom koji je prati u svim tehničkim krugovima.

 

Sa kompanijom Audi koja je ispala i brendom Nissan koji je jedva bleda senka nekadašnjeg uspeha, nova trkačka zverka kompanije Toyota može biti u bojazni jedino zbog nemačkog giganta Porsche i njihovog hibridnog modela 919. Japanski takmičari su osvajali brojne titule prethodnih godina i od njih se očekuje da nastave tim putem, iako će im na njemu stajati Nemci koji su gotovo uvek na jednom od podijuma.

 

Kako bi u ovome uspeo, japanski proizvođač je u svoje redove uvrstio niz vozača koji će upravljati modelom TS050. Među njima se nalaze i bivši vozači Formule 1 Kamui Kobajaši, Sebastijan Buemi, Antoni Dejvison i Kazuki Nakajimi. Ovi momci će se pridružiti šampionima LMP2 serijala Nikolasu Lepieru, veteranu Le Mans trke Stefanu Sarazinu, turing šampionima Mariji Lopezu, Majku Konveju i Juiju Kunimotu.

 

 

17758305_10154301031982633_3007515579064

 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post
Sign in to follow this  

×