Jump to content
Aleksandarbe

Check airbag greska na Aurisu 1.4 d4d od 2007

Recommended Posts

Zdravo,


 


Evo pisem vama u vezi sa nastalom greskom u kompjuteru koju ne mogu da otklonim...sem da skroz zamenim kompjuter auta sad.png


 


Vozim Toyotu Auris 1.4 d4d Tera i imao sam udes u Nemackoj pre pola godine...udarili su auto medju vozacka vrata i prednjem levom tocku.


Ja sam vozio, bio sam prilicno povredjen...jer nijedan airbag se nije otvorio.


 


Resio sam da popravim auto i gotovo sve sam sredio (ne pitajte koliko je to kostalo) ali i mi i dalje pise "check airbag" na displeju kilometraze. Bio kod malo boljih elektricara, cak i ovlastenom servisu u Sloveniji i mi nisu pomogli. Pokusavali su da otklone tu gresku, ali nikako nisu mogli. Dvoje su mi rekli da zamenim kompjuter auta, ali to je skupa stvar (da ne lupetam, ali mislim da mu je oko 2000 eura kataloska cena).


 


Ali jedno su otkrili...da je neko nekako premostio uticnicu airbag-a ispod vozackog sedista, stavljajuci obicni otpornik u toj utucnici. Tako je slagao kompjuter auta da je airbag ispravan. Jbg, nije se nadao da ce taj auto doziveti udes.


 


E kad se to dogodilo, izgoreo je neki cip u kompjuteru  ili ceo kompjuter valjda.


 


Napominjem da sam auto kupio kad je imao predjenih tek  80 000 km i sam ga dao na komjutersku proveru i su mi rekli da je sve ok.


 


To je to, 


 


hvala unapred,


 


Pozdrav od Aleksandra iz Kumanova


Podeli ovaj post


Link to post

Jedino pametno sta mogu da te posavetujem je da napises isto ovo sta si napisao ili detaljnije u mailu ovima

 

http://www.autoelektronika.net/srpski

 

Pa sad, sta ti odgovore. Moj tast je kod njih popravljao ecu na bivsem puntu, ja sam air bag centralu na fiatu isto. Znaju posao. E sad, otezavajuca okolnost je sto nisi iz bg pa ti savetujem da im posaljes sve skenirano sta imas od dijagnostike. U krajnjoj liniji isplati ti se i da dodjes u bg ....

 

 

 

Gesendet von meinem SM-J500FN mit Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Nema na cemu

Jedino da ti poprave tvoj ecu, ako u ovl.servisu tvrde da je u njemu kvar. Popravka za punto je bila oko 150€. Nemoj ni u ludilu da kupujes polovan ecu jer on mora da se uskladi sa air bag centralom. Dakle svaki auto ima fabricki uskladjen ecu sa air bag centralom. Ako stavis od nekog drugog aurisa identicnog kao tvoj opet moze da se desi da ecu ne ocita air bag centralu i ne daj boze ako opet zatreba da opali jednostavno nece. Isto tako lako moze da se desi da ima neke konekcije izmedju ecu i air bag centrale pa dobije-napravi laznu uzbunu i u voznji ti bez ikakvog razloga opali air bagove. Ajd da pitam, da nije taj auto vec imao neku havariju pa da mu je menjana tabla, air bagovi i air bag centrala? Ako je to bilo u pitanju i sve to spakovano sa nekog drugog aurisa onda moze biti to u pitanju da nije bilo komunikacije ecu - air bag centrala. Ne znam ali opasna stvar je u pitanju, uradi to kako treba jer nije za igranje a i da prodas auto nije fer da neko nastrada zbog gluposti. Ima tema vezana za air bagove na forumu, bas zbog ovakvih stvari sam pisao.

 

Gesendet von meinem SM-J500FN mit Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Ne znam Mico, to i ja pokusavam da otkrijem.

 

Znas onu caku: "zena ga je vozila" :) Kupio sam ga od jedne profesorice iz Ljubljane na 80 000 km, a prvih 35 000 km je presao kao testno vozilo u Toyota Ljubljana, pa sad vidi...

 

A i auto sam do sada nosio u ovlastenim Toyota servisima i tamo niko mi nista nije rekao u vezi auta (Ljubljana, Skoplje, Domzale). 

 

Hvala na savetu Mico

Podeli ovaj post


Link to post

Ako je nesto bilo do 35000km dok je bio u vlasnistvu toyote to mora da postoji evidentirano da li je i sta je menjano. Plasi me sta je bilo u intervalu od 35-80000 km. Kontaktiraj tu zenu i zamoli je da ti iskreno kaze da ne bi lutao. Svakako si auto kupio u vidjenom stanju tako da nema cega da se plasi. Shvati moj post ozbiljno vezano za to da tu nema igranja i komromisa. Postoji slucaj da su se coveku ispalili air bagovi iz cista mira na auto putu pri brzini od oko 150km/h. Ne zelim dalje da pisem koje su posledice....

 

Gesendet von meinem SM-J500FN mit Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Iskljuceni su airbag-ovi. Tako sam se dogovorio u Toyotinom servisu, da dok se ovo ne sredi, da ne rade.

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

Pametno

 

Gesendet von meinem SM-J500FN mit Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

×