Jump to content
designed

Toyota Rav4 Greska P0400 - EGR Ventil

Recommended Posts

Striženo košeno :) Cela moja priča se odnosila na kola koja su u inostranstvu registrovana, Euro 3 norme sa kilometražama do 1.000.000 km a ne na ponudu na auto placevima kod nas. 

Priča jeste malo bajata s obzirom da je završena 11.2013. 

Stiže mi i dalje ponuda sa Bewervijka (Holandija ) na e-mail svake nedelje . Veoma teško mogu da se nađu kola starija od 12 godina. Ima još poneki . Euro 3 . Uglavnom Citroen C5 . Koji ih je 2013-te bilo koliko hoćeš. I dizela i benzinaca. 

Izmenjeno od Piske

Podeli ovaj post


Link to post

@Piske je u pravu. Automobili u inostranstvu sa tim problemima (los zamajac, dizne, dpf zapušen, egr neispravan) su veoma jeftina i prava riba za nas, Bugare i ostalu boraniju.

2013 sam kupio sa Intesa leasinga Merivu 1.7 CDTI, imala je 4 godine, 143.000km i istekli garanciju, izgreban zadnji branik i zapušen egr. Taj auto me je sa svim troškovima i registracijom ovde izašao 5.400 eura (a uz njega sam dobio i nove nemontirane Dunlop SP sport gume).

Godinu dana kasnije, u Padovi, Peugeot 307 sw 2.0 79kw me je koštao 1.100 eura, sa zamajcem za zamenu.

Možda je neko radio i remap pa zbog toga hoće da dimi na izduvu (pogotovo ako skine mape sa net-a, pa čitav posao završi za 45 minuta).

Ima napolju automobila starih 10 godina sa 125.000 km, ali su ona duplo skuplja nego kod nas.

Ali, što bi Dragon rekao, pozdrav raja, mi volimo malu kilometražu za malo para, ali to nema nikakve logike, inače bi taj Talijan, Nemac i kompanija dolazili u Srbiju da kupe sebi automobil.

 

 

Poslato sa RNE-L21 uz pomoć Tapatoka

Podeli ovaj post


Link to post

Odosmo u off. 

Da li je vlasnik rešio problem?

Ono što ne ide na ruku zbog tehničkog je zatvaranje egr ventila. Dodatni problem za online dijagnostičare je i to što sem povećane potrošnje goriva nema drugih simptoma. A upitno je i da li je potrošnja povećana ili takva i treba da bude. Nadam se da pratiš potrošnju od čepa do čepa. Možda map brlja, a da realno ne postoji problem.

 

Mator dizel pun elektronike pa da ga je i sam Bog otac napravio više neće biti moj izbor. Do sada 0 problema, a verujem da je samo pitanje dana kada će jedna po jedna stvar početi crkavati. A to je onda igranka bez prestanka. 

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

 @maxy, problem je jos uvek tu :) 

 

Drugog avgusta planiram da zamenim EGR i odradim pregled svega ostalog. Videcemo sta ce biti, javljam kako sam prosao :) 

 

Potrosnja je prevelika kako god je merio ispadne od 9 do 10l, video si i sam na pocetku teme, prema misljenju/iskustvu drugih vozaca izstog modela treba da bude dosta manja. 

Podeli ovaj post


Link to post

@designed druže vidim da te duže muči ovaj problem. Nažalost veoma je teško da se nađe rešenje ovako na forumu jer svi mi nagađamo samo gde problem može da bude a kao po dobrom običaju ode rasprava na levu stranu.

Greška koju ti imaš specifična je za grešku sa vakumom a to može da bude posledica mnogo stvari ali najpre treba proveriti creva vakuma, ergr ventil, solenoid njegov i senzor temperature. Postaviću dva video klipa gde su provereni majstori objasnili kako se ovo proverava, obojica su odlični i lepo je objašnjeno šta i kako se proverava u svim varijantama i kako se čisti egr. Jedino ti možda može predstavljati problem da nabaviš vakum pumpu ali možeš pozajmiti kod nekog mehaničara ako već nemaš gde da kupiš.

 

 

Ja bih prvo proverio ovo pre bilo kakvog razmatranja zamene. Probaj pa javi šta se dešava. Nadamo se da se priča tu završava. Ovako bar možeš da izvršiš donekle sistem eliminacije.

  • Upvote 1

Podeli ovaj post


Link to post

@Mello87

 

Pozdrav druze, hvala puno za odgovor i linkove. 

 

Ranije sam vec gledao slicne, ako ne i iste snimke. 

 

Nazalost nemam vise vremena da proveravam sam a i razdvojen sam od auta do dana servisa :) 

 

Ventil je vec ciscen u Toyota servisu u cacku 2 puta, drugi put su zakljucili da mora da se menja, verujem da su proveravali sve ostalo.

 

Zamenu cu izvrsiti u drugom servisu jer je ogromna razlika u ceni (48000rsd prema 100e) oni ce takodje proveriti sve pre zamene nadam se, ja cu biti prisutan pa cu sugerisati. 

 

Javljam kako je sve proslo :) 

 

Srdacan pozdrav!

Podeli ovaj post


Link to post

O stručnosti Toyota centra Čačak mogu samo da se stresem i naježim. Kada sam zakazao besplatan pregled vozila koji članovi imaju besplatno, imao sam prilike da vidim njihovu stručnost i marljivost. Nakon 3 minuta su me pozvali i pitali zašto mi je lampica "Check engine" upaljena i koliko to traje? Nikad je u vožnji nisam video pa ni kad sam doterao auto. Naime kad daš kontakt sve lampice se upali pa i ona, samo sam se nasmejao. Tražili su grešku dva sata i kao na kraju mora da instalacija za dijagnostiku nije u redu ili ECU je pobrljavio.

Ispitivanje trapa, cela letva mora da se menja je bila konstatacija. A orginal košta ko ceo auto. Rekoh samo čaura je problem, a ne ne, ne može na tvom autu to da se menja, nikada i nije, to samo na Corolla modelima. OK, jel ovo skrivena kamera?

Zato ne uzdaj se u njihova ispitivanja i predloge, verovatno i nisu ispitali sve detaljno.

Podeli ovaj post


Link to post

E jbg, pa ima li i jedan ovlašćeni da valja?

 

Lično, zadovoljan sam radom Japan shop iz Beograda. Možda da se čuješ sa njima ili neka neko preporuči neki drugi servis. Iako su mi i Stanojević i Živković na istom odstojanju, moj utisak je da su ovi malo bolji. Ali to je moj utisak i mišljenje.

 

Mogla bi biti kao što reče Mello87 i vakum creva, mada bi u tom slučaju bilo dima (imaš ga ili nemaš?) i ko zna šta sve još. Ili pukne crevo ili negde na spoju olabavi pa pravi problem. A pukotina često ni ne može da se vidi. Lepo ti u servis i vidi šta je. Ono što bih ja sigurno pogledao je usisna grana, a po potrebi je i očistio, bez obzira šta je u pitanju.

 

Što se tiče EGR ventila, neki su posle čišćenja imali isti problem. Ne znam zašto i šta to pravi problem u radu iako on otvara i zatvara.

Podeli ovaj post


Link to post

@maxy Hvala na savetima :) 

 

Sto se tice ovlascenih servisa, to ne znam... jedino iskustvo koje imam jeste sa servisom u Cacku. Samo jednom sam ih posetio, drugi put je isao otac.. Imam utisak da se ne bave servisiranjem previse i to posebno "starih" modela :) 

 

Dosta ljudi preporucuje Japan servis, probacu svakako. 

 

Sto se tice dima - nema ga..ili ima minimalno.. 

Znaci jedini simptom je velika potrosnja. Auto ide normalno. Bar je to moje misljenje. (Za auto star skoro 15 god, oko 120ks i tom kilazom ide valjda ok) 

 

Usisnu granu cu ocistiti svakako, planiram i dizne da pogledam i jos po nesto, cisto da znam na cemu sam.

 

ERG - nadam se da ce zamena resiti problem, ako ne ustanove da je nesto drugo u pitanju sto sprecava pravilan rad samog ventila. 

Podeli ovaj post


Link to post

Evo i mene posle nekog vremena. Pre neki dan radi sam veliki servis pa sam odlučio da očistim EGR. Moram da napomenem da nisam imao nikakve probleme sa njim. Posle čišćenja primetio sam da auto bolje povlači iz nižih obrtaja, značajno manje vibracija, manje crnog dima pri potapanju gasa i pala je potrošnja (naročito gradska). Zaključak je da vremenom dolazi do laganog pada performansi koje i ne primetimo. Definitivno, čišćenje treba uvrstiti u veliki servis.

Podeli ovaj post


Link to post

Pozdrav imam jedno pitanje,

Da li se isplati polovan egr ventil uzimati? Nov u servisu 64000, polovan 70e? Ne zatvara dobro, prije 10 dana sam čistio ali ponovo isti simptomi se javljaju (slabije vuče, na jači gas dimi, i plastika na motoru bruji glasnije), ista greška p0400.

Izmenjeno od emeritus

Podeli ovaj post


Link to post

Pozdrav, probaj očistiti kod drugog majstora. 
meni su čistili više puta (3-4 različita majstora) - bez uspeha i na kraju jedan majstor je uspeo nekako da očisti motorcic, od tada je sve ok. (Dva puta sam čistio kod istog majstora u poslednje 4god) 

Sto se tiče zamene, mislim da se isplati probati sa polovnim, jer je ta cena za nov stvarno nerealna.. 

Samo da pomenem, meni je auto radio skoro isto i dok je greska bila aktivna.. 

  • Like 1

Podeli ovaj post


Link to post

Znao mi je i trzati prilikom uključivanja na put, uglavnom popravio mi je čišćenjem (ostao je otvoren), ali evo 10ak dana je sve bilo ok, sinoć simptomi isti.

Pokušaću otići kod drugog da očisti, mada ja ne volim mijenjati majstore. Kod mene je jedan majstor godinama. Da uzemem polovan EGR ne znam šta ću dobiti, možda bude gori nego moj.

Podeli ovaj post


Link to post

Ja kada sam to tražio pre par godina čiji mi se da sam nalazio servise koji nude repariran ventil - čini mi se 100€ (Jeftino u poredjenju s novim), možeš probati da nadjes nešto slično. 
Ne mogu ti preporučiti ništa više posto nisam u toku, uzeo sam drugi auto. 

Podeli ovaj post


Link to post

×