Jump to content
zoki_ns

Buduci vlasnik Toyote Corolle

Recommended Posts

Kroz opcije i podesavanja na glavnom displayu, a ne tom izmedju cajgera. :) Na pamet ne znam, ali kreni da cackas i vrlo lako se nadje :)

Podeli ovaj post


Link to post

Prešao svega 110 km

Zadovoljan sam načelno.

Nervira malo što grafički pokazuje trenutnu potrosnju a ne brojčano i nisam našao način to da promenim.

Ne svidja mi se što digitalno pokazivanje trenutne brzine ne može da se kombinuje sa nekim drugim pokazivanjima.

Sto se tiče potrošnje za sada je to osrednje velika potrošnja za moje pojmove, u gradu je to 10-11 l mada je još rano za neke zaključke, uzorak je svega 80 km od cega je prilikom preuzimanja auta imao 11 km na satu sa prosekom os 29 l.Ne znam sta su mu radili al tako je bilo :D . Jedan krug do Fruške Gore preko Iriskog Venca i nazad do Novog Sada i malo po gradu bilo je 5.9 l sto je solidno. Medjutim ulazak i izlazak iz garaze znacajno dize potrošnju, bar dok ne uvezbam parkiranje s obzirom da je auto poprilično velik :)

Udobnost po meni jako dobra, utisak u vožnji odličan

Sve u svemu jako sam zadovoljan. Posebno mi se svidja biserno bela boja, daje joj taj neki dodatni smek. U početku sam bio ravnodušan prema felnama al sada mi se sve više sviđaju jer daju malo taj sportski izgled.

 

Nisam te najbolje razumeo 

Podeli ovaj post


Link to post

Sta ne razumes? Oko trenutne potrosnje?

Evo ja upravo probah da posesim da pokazuje trenutnu potrosnju brojčano i ne mogu da nadjem to nigde

Prikazuje se samo kao stubic grafički ali nema nigde da izbacuje broj koji se trenutno menja. Prosečna potrosnja za zadnju voznju da, ali trenutna ne...

Nije u sustini toliko bitna opcija, ali sam imao na meganu starom 15 god pa sam mislio da ce i ovde imati.

Slična priča je za preostalu kilometrazu koja se jako čudno menja :)

Podeli ovaj post


Link to post

Sada te razumem. Imaš skalu ispred sebe gde ti pokazuje trenutno potrošnju . Slično kao kod Bmw-a.  Broj koji se trenutno menja nemaš. Stvar navike. Meni se takvo rešenje da mi se stalno menja u obliku broja trenutna potrošnja  ne sviđa.  Više volim da imam ispred sebe skalu. 

Preostala kilometraža se veoma realno prikazuje . Zavisi od stila vožnje , dužine relacija kojima se krećeš , da li su kratke relacije par km ili 10-20km, 300-400km. Prosečna potrošnja koju pokazuje je apsolutno tačna kao i ostali podaci. 

Podeli ovaj post


Link to post

Ja sam kod sebe promenio vrlo lako, ne secam se da mi je trebalo nesto puno. Ima slika potrosnje kod mene u temi pa mozes videti kako to izgleda.

Podeli ovaj post


Link to post

Da li je moguce promeniti da se na displeju ispred vozaca ispisuju podaci o trenutnoj voznji. Npr, kada se ugasi motor ispise se ispred vozaca podatak o prosecnoj potrosnji i kilomentrazi poslednje voznje. Da li je moguce te podatke prikazivati i tokom voznje, al bez prethodnog resetovanja podataka ? 

Podeli ovaj post


Link to post

Da li vam se dešavalo da senzori svetla pobrljave?

Danas su mi se prvi put sama upalila duga svetla automataki u sred dana sto koliko znam ne bi smelo da se desava??? Vidim da mi blicaju u voznji i onda skontao. Desilo mi se vise puta posle toga

Isto npr kada ulazim u tunel upale se kratka svetla automatski sto je ok. Pre toga su bila isključena. Nakon izlaska uz tunela (tunel 20 l) svetla ostanu upaljena. Nije mi logično jer su pre ulaska bila ugašena... Bilo je dosta oblačno i tmurno napolju pa ne znam ima li to veze?

Podeli ovaj post


Link to post

Po nekad ima veze, ako je bas tmurno napolju, a mozda ti je i prljavo staklo na senzoru pa jos dodatno zaklanja peolaz svetlosti na senzor..

 

Sent from my E5603 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Osetljivost senzora za svetla se podešava . Komande su ti na volanu i preko malog displeja ispred sebe podesiš kako ti odgovara. Kod sebe sam podesio da malo ranije uključuje svetla, imaš skalu u brojevima , podesio sam na 2 . Što je veći broj ranije se uključuju. Šta ti se dešava sa dugim svetlima ne znam , morao bih da vidim uživo. 

Podeli ovaj post


Link to post

Za osetljivost znam,to sam nasao. To sam pročitao i u uputstvu.

Ali ako su napolju isti uslovi prolazak kroz tunel od 20 m ne bi trebao da dovede do toga da svetla ostanu upaljena nakon izlaska iz tunela ako je pre ulaska detektovao da ih ne treba paliti i bila ugasena.

Sto se tiče dugih svetala kada je na auto modu ne bi trebalo da se sama pale ni u kojoj situaciji...

Podeli ovaj post


Link to post

Tačno. Ako se ponovi slična situacija ili ako hoćeš otidi odmah u servis da reklamiraš. 

Podeli ovaj post


Link to post

Pomenuću im svakako kada budem isao na prvi servis na 1000 km

Oprao sam kola pa cu videti dal ce se ponoviti.

Podeli ovaj post


Link to post

A zar postoji opcija da sam prebaci na duga svetla? :)

Podeli ovaj post


Link to post

Postoji u okviru Toyota Safety Sense paketa. Tada sam moze da prebacuje s kratkih na duga i obratno.

Jos nikako sebi da razjasnim sve opcije oko svetala :)

U upustvu pise da kada je na auto modu ne mogu da se pale duga svetla vec mora rucica da bude u krajnjem gornjem položaju

Medjutim ja uspem da ih upalim i kada je na auto modu

Moraću malo bolje da proucim sve opcije. Za sada sam načisto zbunjen oko ovoga :)

Podeli ovaj post


Link to post

Otkrio sm sta je bila geska sa svetlima.
Kada sam dao zmigavac za skretanje slucajno sam pomerio rucicu od sebe, a da to nisam primetio. Prekidac je bio na auto polozaju. U toj slucaju su se u odredjenoj situaciji kada je bilo oblicno palila i duga svetla automatski umesto kratkih, po nekad. Gresi covek :)

Podeli ovaj post


Link to post

Pozdrav svima

Imao bih jedno pitanje vezano za zimske gume.

Planiram da kupim zimske gume. Nekako bih se da sada uzimam odlucio za Hankook 205/55/16 R16 91T W452 koja kosta 8.376 dinara po komadu.

 

Da li je to pravi izbor ako uzmemo u obzir odnos cena/kvalitet ?

U tojoti nude set felna+ratkapna+guma+senzor Sava gume paket za 542 eura, Toyo za 650 eur, Bridgestone za 671 eur i Michelin za 750 eur za set.

E sad mene vise zanima ako se odlucim za ove Hankook kako ide procedura skidanja tih ventila i senzora, tj. kakve su sanse da se to osteti prilikom zamene i da li je to onda najbolje raditi u ovlascenom servisu?

 

Ako pak uzmem ceo komplet sa tockovima, da li onda svaki sledeci put ipak treba balansirati tockove ili nema potrebe za tim? Zapravo kolika je usteda prlikom zamene guma ako se menja sa sve felnama ili ako se menjaju samo gume?

 

Hvala svima,

Zoran

Izmenjeno od zoki_ns

Podeli ovaj post


Link to post

Najbolja je varijanta da kupiš nove felne sa gumama i senzorima kod Toyote. Ne moraju da se balansiraju prilikom svake zamene .

Ako se opredeliš za drugu varijantu treba da skreneš pažnju vulkanizeru da prilikom zamene guma obrati pažnju na senzore pritiska. Kod ventila se nalaze na felni.

 

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Ventil i senzor su "zajedno" - jedna mala spravica s unutrasnje strane felne. U ovlascenim servisima kosta oko 50 eur komad (pa puta cetiri). Iole krsten vulkanizer ti nece ostetiti senzor jer je zavucen, tj prilubljen uz felnu. Naravno sivonja ce uvek biti pa je tako mom kolegi ostecen senzor na Fordu. Koje su alternative (po meni):

 

1. kupis u toyoti i najmirniji si (ali i dosta lakseg novcanika)

2. kupis samo felne polovne + gume (dosta jeftinije ali ti svetli lampica sve dok opet ne stavis letnji set)

3. kupis samo gume i svaki put radis demontazu, motazu, balansiranje (ja trenutno radim ovako i za sada nisam imao problema - cena kompet zamene u NS 1200 din)

4. kupis gume, felne a senzore sa aliexpressa ili slicnih sajtova. Nedavno sam video da je neko pisao  u nekoj temi da se mogu naci mnogo jeftinije tako.

 

Generalno, za god i po dana mi se jednom upalila lampica jer je jedna guma pala na 2.1 - 2.0 bara. I sad me zivcira sto uopste imam te senzore, jer bih inace uzeo neke polovne felne odavno i bio miran :)

 

P.S. uzeo sam Semperit Speed Grip 3 zimske gume, 55eur komad u Kia servisu u NS. Prezadovoljan.

Podeli ovaj post


Link to post

Gde menjas gume u NS?

Ja sam do sada to radio u Agrohimu, ali cena je znatno veca od tih 1200. Momci dosta brzo rade, e sada ja sam uvek tu malo skepitcan, generalno kod svih, po pitanju grebanja alu felni i montaze. Naidje situacija da majstoru nije dan i onda orade traljavo...

Ja bih isto najradije menjao samo gume (opcija 3), zato sto volim alu felne, ili kupio rezervni set alu felni za zimu ali to kosta dosta ...

 

Ustvari najvise me zeza cena senzora, inace bih ja kupio alufelne od ovih sto uvoze iz Kine za 300 eur :) i gume za jos 300. Medjutim ostaje zajebancija sa senzorima i dodatnih 250 eur...

Podeli ovaj post


Link to post

Ja od 2010te na ovamo ne menjam majstora za gume. Ugao Novosadskog Puta i Stefana Prvovencanog.

 

Nije na oko nesto vec old school, ali mi covek jos nije napravio gresku. Samo sam prvi put sa novim autom otisao u Top Stop zbog tih senzora i tada su me odrali ali sam trazio da mi pokazu kako to sve izgleda i onda sam video da to nije nuklearna fizika vec samo trenutak paznje kad zabada pajser i skida gumu sa felne. Samo da tada ne zakaci senzor. Ali eto, kod ovog chove je 1200din celicne, a napravio sam gresku te je za alu felne 1400din.

 

Inace u istom dvoristu je praonica i nece se niko pokajati da opere tu auto - 500 din komplet pranje - ja bolje nisam nasao u NS.

Podeli ovaj post


Link to post

BTW I ja menjam gume kada dodje sezona Zimske su mi Sava . Zadovoljan sam sa gumama. Cena za zamenu i balansiranje od 1400 din je izuzetno povoljna za 16- ce alufelne.

 

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

I ja sam imao istu dilemu.

I resio sam da imam samo dva seta guma a jedne alu felne sa senzorima. Nisam imao problema do sada da mi ostete senzor prilikom zamene, samo naglasim mada vec znaju, svi noviji automobili imaju sada senzore pa paze. Zimski set mi je Sava S3, 16, kupujem godinama u BIH, kada vratim pdv zadnji put su me sve cetiri izasle oko 120€ i milina :)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Druže Hankook je super guma. A što se senzora tiče, ja ću najverovatnije sledeće godine uzeti felne i ne pada mi na pamet da se zezam sa njima. Nek svetli do ujutru, samo da ne pište!

Ove godine ću promeniti samo pneumatike!

Podeli ovaj post


Link to post

Ja takodje imam Hankook zimsku, odlicna guma. U tom cenovnom rangu je i Fulda kristal montero 3, isto jako dobra guma.

 

@zoki_ns ja bih u tvom slucajo takodje bih pogledao i Savu hp2, odlicna guma, a u tvojoj dimenziji skoro 3000 din jeftinija po komadu.

A ako pakujes dva seta celicne felne su oko 100-ak evra, alu 150+, a set senzora sa aliexpress-a 50-60 evra + gume pa sam izracunaj da li se isplati uzeti ovaj set kod dilera. Jedia prednost je sto kod dilera dobijas original senzore pritiska.

 

Sent from my E5603 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Alu pristojne teško ispod 180-200, za jeftinije mora sređivanje. Dok sam se ja nećkao, pobegle mi fantastične za 155!

Za Lassu Snoways 3 sam čuo samo reči hvale, a šesnaestica je oko 5300!

Izmenjeno od bane1321

Podeli ovaj post


Link to post

×