Jump to content
ljudva

Yaris 1.3 2002god - Zvuk struganja metal o metal

Recommended Posts

Vec duze vreme me muci cudan zvuk, najvise lici na zvuk struganja metal o metal.Izrazenije je kada je hladan vremenski period, zimi i kada je vlazno.E sad, kada se to desava.Prilikom startovanja automobila i rada na leru sve je ok, ali kada se krene i dodje do nekih 2000 obrtaja zvuk pocinje da se javlja, negde ispod haube-strana kod suvozaca.Sto je voznja zesca, kada nisam nezan na gasu-i zvuk je izrazeniji.Sve to traje nikih 1-2km i onda prestane i posle toga se vise ne javlja.Uradio sam i mali test:na leru kada se dodaje gas nema tog zvuka.Pod rucnom kada se uhvati vaga-javlja se (auto stoji u mestu).U voznji se desava bez obzira u kojoj je brzini, mada cini se da je manje izrazeno u vecim stepenima brzine.Zamenio kaiseve i stanje se popravilo, ali me buni zasto se onda to ne cuje kada "gasiram" u leru, ako je do kaiseva ili nekog spanera.Ovako kada je na vagi i pokusavam krenuti cuje se-pa me to baca u razmisljanje da je problem negde oko kvacila...manje moguce sam menjac.U servisu Toyote u Bogaticu sve pregledali i kazu da je sve ekstra.Ali fora je sto je zajebano tempirati da cuju taj zvuk, jer kao sto rekoh, on nestaje nakon 1-2km voznje, a kada je toplo veoma retko se javlja.

Jos nesto, to se javlja prilikom ubrzavanja.Ako dodjem do tih 2000 obrtaja i tu zadrzim zvuk lagano nestaje...

Neko sa slicnim iskustvom?Misljenje?

Podeli ovaj post


Link to post

Sve si nam rekao samo nam nedostaje glavna informacija, koji auto je u pitanju? :)

 

Sent from my E5603 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Vidis, na tu sitnicu sam skroz zaboravio   :lol:

Toyota Yaris 1.3 2002god.

I da dodam, auto se u voznji ponasa sasvim normalno.Nema trzaja, vuce dobro...jedino gore spomenuti gremlin...

Izmenjeno od ljudva

Podeli ovaj post


Link to post

да није усисна грана, ако је пластична... (преносим искуства, лично нисам чуо, али су ми тако описали као учесталу вибрацију танког лима)

Podeli ovaj post


Link to post

Mislis negde ispod plastike? Hmmm, pogledacu da li postoji nesto sumnjivo.

Podeli ovaj post


Link to post

Da li pozadi imaš diskove ili doboše? Vozio sam yarisa duže od tri godine . Iz nekog mog iskustva takav zvuk može da dođe od kočnica . Na ovu konstataciju navodi me tvoje zapažanje da se čuje prilikom kretanja pod ručnom . Druga takođe česta pojava je da se uhvatila površinska rđa na remenicama . Tvoje zapažanje da zvuk dolazi sa strane suvozača i kada je napolju hladno i vlažno vreme . Oba problema se vrlo lako rešavaju i možeš sam da ih rešiš. Drugi problem tako što isprskaš remenice sa silikonskim sprejem ,sačekaš par minuta zatim startuješ motor i pustoš da radi u mestu jedno pet minuta .

Prvi problem odnosno njegovu konstataciju tako što podigneš auto dizalicom okreneš točak i jednostavno oslušneš da li se javlja taj zvuk

Proverio sve kočnice .Ako ima tog zvuka

Razradiš klješta vođice i staviš bakarnu mast .

Najverovatnije je problem sa površinskom rđom na remenicama

 

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

на ово мислим... слику сам нашао на мрежи, па не знам да ли је ово твој мотор.. али ако је или је сличан .. то може да буде...

иди у ЈШ они могу да процене према звуку и на леру... на некој короли док сам био тамо су то оценили... и рекли човеку да није ништа хитно и страшно.. дешава се после Х година..ff41ba5e2617b17d99b053ac282e9acd.jpg

 

П.С. поруке у идто време па да додам...

послушај прво Пишкета много боље познаје и твој и друге аутомобиле (па и проблеме) од мене..

Izmenjeno od novakno1

Podeli ovaj post


Link to post

I ja tipujem na remenice, mada su sada nove montirane i nakon montaze taj zvuk se u prvom mahu nije cuo. Ali nakon nekog vremena ponovo je prisutan ali znatno manjeg inteziteta nego sa starim remenicama. Ipak, ono sto me bune je to da se zvuk ne cuje prilikom dodavanja gasa u mestu, jedino prilikom kretanja ili pod rucnom, kada je auto "napet". Probacu to sa silikonom... Sto se kocnica tice, prednje plocice su menjane pre par meseci, celjusti su dobre. Na zadnjim su dobosi...

 

A obraticu paznju i na usisnu granu.

 

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Podeli ovaj post


Link to post

Prvi put čujem da je neko menjao remenice na yarisu.

 

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Ispravak, mislio sam na remenje (kaiseve) :) Remenice nisu dirane.

 

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Izmenjeno od ljudva

Podeli ovaj post


Link to post

To se već menja , mada dosta retko

 

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Podeli ovaj post


Link to post

Dakle, tretirao sam kaiseve sa Abro sprejem protiv proklizavanja kaiseva.Zvuk se  smanjio mada se i dalje javlja kada je hladnije i vlaznije-danasnji dan i opet na nekih 2000rpm, ne u mestu nego u pokretu i sve to nestaje nakon predjenih 1-2km.

Usisnu granu jos nisam stigao proveriti.

Podeli ovaj post


Link to post

takav sličan zvuk sam imao na Corolli E12 1.6 vvti. Zamenijo sam samo kaiš i njegov mali španer, zvuk je totalno ponestao. A pre toga sam tipovao na vodenu pumpu, skinuo kaiš, zavrteo je rukom i video da nije ona krivac. Ti motori su jako jednostavni za održavanje i kvalitetni, zato ne može biti neki veliki problem.

Stari remen je bio pretvrd i okoran zato se pojavljivao takav strugajuči zvuk neki. Sa novim remenom jer je fleksibilniji i ima bolji oprijem, zvuk je ponestao.

Podeli ovaj post


Link to post

×