Jump to content
popeye

Diodna ploca na alternatoru

Recommended Posts

Zdravo svima.

Evo jednog nedavnog iskustva, resenja koje se za sada cini dobrim, nekih cudnih simptoma i mozda najave da ce morati alternator na servis

Verso posluzio za seljenje u bloku 45, 200m razdaljina, bilo je pali-vozi-gasi jedno 5 puta tokom popodneva. Sutradan brat odvezo auto u Sopot. Stao u Sopotu ispred prodavnice, ugasio auto. Vratio se posle 5-10min i auto vise nije hteo da upali. Komandna tabla malo svetli, malo ne svetli.

Poteram ja u JS sutradan, ispitali sta je bilo, akumulator crko, nov stavljen (Duracell neki) i izmerili su da alternator puni dobro, pa je zakljucak bio da je u pitanju samo akumulator. Medjutim, rekose mi da su imali dosta slucajeva da su morali da menjaju/obradjuju diodnu plocu na alternatoru na Toyotama sa kilometrazama oko 180 000km i da bi mozda trebalo i da ja preventivno zamenim diodnu plocu na Versou (trenutno je 150 000km)

Nakon sto sam preuzeo auto, sve deluje ok, osim sto sam u dva navrata prometio da se pali lampica za kontrolu proklizavanja (to je lampica koja se upali i kad se pritisne onaj taster sa leve strane volana). Otvorim haubu, vidim da guma ne stoji uopste preko + kleme, namestim gumu kako treba i od tada nisam primetio da se ta lampica pali.

 

Jel neko od vas imao iskustava sa diodnom plocom na alternatoru i kako prepoznati da nesto sa njom nije u redu?
Da li otkrivena + klema moze da ima veze sa ovim paljenjem lampice ?

Vozim decu cesto pa ne bih da mi auto stane negde na putu :) pogotovo ne na putu ka tazbini :D

 

Podeli ovaj post


Link to post

Dokle god je output alternatora između 13,6V-14,5V i stabilan, alternator je ispravan i nemaš razloga da ramišljaš kako o diodnim pločama tako niti o bilo kom drugom delu alternatora. Takođe, pri radu motora napon koji vlada na izlazu alternatora treba biti isti na akumulatoru.

Ako i kada se desi da alternator otkaže, prestane da puni u vožnji, to će ti biti signalizirano na istrument tabli u obliku lamice (akumulator) i tada ćeš znati da ti alternator ne radi kako treba.

Tad se odmah u putu ka električaru da ti proveri punjenje akumulatora od strane alternatora i po potrebi uradi remont alternatora.

Podeli ovaj post


Link to post

×