Jump to content
kavic.milos

Avensis T270 2012-2015 ili Corolla E170

Recommended Posts

Pozdrav svima!
Rekao bih da sam jedan od rijetkih vozaca dizela koji se odlucio da se trgne iz sivila stereotipa nasih ljudi koji su benzinske motore, a pogotovo one iz japanske automobilske industrije zigosali kao skupe za eksploataciju u svakom smislu. Nakon dugotrajne besomucne borbe sa Fiatom Stilom 1.9 JTD, odlucio sam da srecu potrazim u kupovini neke Toyote Avensis ili Corolle. Da me pogresno ne shvatite, i nakon vise od 10 godina voznje Fiata Stila koji je vjerovali ili ne, kupljen sa manje od 5 godina starosti i oko 100 000 kilometara sto je u ono vrijeme na nasim prostorima bila rijetkost, smatram da posjeduje najkvaliteniji dizelski agregat koji se danas moze naci u automobilima na nasim putevima. Nazalost danak su uzeli "standardni" kapitalni troskovi koji ne zaobilaze 90% dizelasa, pa je to u sustini i bila kap koja je prelila casu. Nadam se da cu na ovom forumu pronaci sve potrebne informacije o kupovini jedne Toyote, a na kraju krajeva da svojim buducim iskustvom pomognem nekom novom potencijalnom vlasniku Toyote. 
Naime, zainteresovan sam za ova dva navedena modela. Budzet bi bio do 10 000 evra. Automobil bih kupovao za duzi vremenski period, da ga imam za sebe i da me sluzi. Gledao bih da to po mogucnosti bude automobil sa urednom servisnom knjizicom ili eventualno neki primjerak koji je nedavno izasao iz garantnog roka. U obzir bih uzeo 1.6 motor sa 132 konjske snage. Za danasnje standarde prelazi se relativno malo, oko 10 000 kilometara godisnje i 90% gradskom voznjom. Gledajuci i citajuci po internetu ovi motori nisu imali nikakve fabricke greske i boljke, pa je to i jedna od olaksavajucih okolnosti. Da li je bilo ikakvih promjena na ovom motoru i generalno mehanickim sklopovima, s obzirom na to da su se ugradjivali u automobile dva razlicita segmenta? Na sta bi trebalo obratiti paznju, prekontrolisati pri kupovini polovnjaka, kako bi se manifestovali neki potencijalni kvarovi? Nacuo sam da nova Corolla poprilicno ima elektronike, pa da li bi u tom slucajem dijagnosticko ispitivanje moglo uociti potencijalne probleme?
Iskreno, malo vise naginjem ka Avensis, jer me vise privlace veca i komfornija auta. Smatram da su starija auta dosta kvalitetnije izradjivana nego danas. Prosto receno, danas je sve konfekcija. Stekao sam utisak da je Avensis malo starijeg kova, a i datumi proizvodnje tome svjedoce. Usput Avensis pripada visem segmentu nego Corolla. Da li je zavrsna obrada zaista kvalitetnija u Avensisu nego u Corolli? Citao sam da je Corolla sklapana u Turskoj. Koliko to igra ulogu?
Gledajuci na internet stranicama za prodaju automobila, Corolle su dosta cesce i pojavljuju se kao dosta primamljivije ponude, ali se i brze prodaju. Sto bi se reklo: "Ne uspiju se ni zgrijati". Uzevsi neke ocigledne prednosti i mane izmedju ova dva automobila u totalnoj sam nedoumici. Vasi savjeti su mi presudni u tome na koju cu stranu da vagnem.

Podeli ovaj post


Link to post

×