Jump to content
biciklista

Jarić 1,5 Stella

Recommended Posts

Inače,sad se setih,dobio sam sms ponudu od toyote prošle nedelje,zamena staro za novo,modeli yaris i yaris cross iz 2024.godine. Da li je neko gledao o čemu se radi?

Podeli ovaj post

Ne znam za tu ponudu

Podeli ovaj post

Tu HIR 2 sijalicu ja tražio da mi daju uz auto, nisan ni znao koliko koštaju... prodavač kaze "to je skupo, tesko to mozemo dati bla bla"... ja odgovorio da je i auto skup, a plače mi radi sijalice hahaha.

Dobio sam ih jer sam stara škola i normalno mi je da uz auto ide set prve pomoći, trokut, rezervne sijalice

Ali to su prosla vremena ,ali uvijek probam pa šta bude

Podeli ovaj post

Odradih danas na mom privatnom Jarisu redovan 4. servis predvidjen na 60.000 km

IMG_20260213_155607.jpg

Podeli ovaj post

Ovo je sa zamenom svecica ili bez (mislim vidim da ne pise, nije ukljuceno uovu najvecu stavku)? Kad se menjaju, na 60 ili na 90k?

Izmenjeno od observer

Podeli ovaj post

Svećice se menjaju na 90 kkm ( tada je cena oko 55 hiljada ).

Neparni servisi su kod Toyote jeftiniji, a oni parni su skuplji. Ali je šesti skuplji od četvrtog, a četvrti skuplji od drugog. A drugi je skuplji od bilo kog neparnog.

Pa bi mi sledeću servis ( peti ) trebalo da bude oko 21-22 hiljade dinara.

Podeli ovaj post

Zamenih sam na mom Jarisu prednje disk pločice. Celi život sam menjam disk pločice i diskove, ali, ovakvo rešenje prednjih kočionih klešta kao na ovom Jarisu još nisam video. Hajde što su klizači prednjih plivajućih klešta pričvršćeni Torx vijcima, to i "da oprostim", ali, još nisam video da neko lepi disk pločicu za kočiona klešta.

A takav je ovde sistem i zalepljena je samo spoljna disk pločica. I kada odvojiete šrafove na klizačima i "povučete" plivajuću čeljust iz njenog ležišta, sa kleštima "odu" obe pločice:

- spoljna pločica, jer je (bukvalno) zalepljena za čeljust (obostrano lepljivom trakom 3M),

- unutrašnja pločica, jer je (nekim lisnatim oprugama) fiksirana za kočioni klip (ni to u životu nisam još video).

Da budem iskren, bio sam u čudu kada sam povukao čeljust i video da sa njom "odoše" i pločice. I trebalo mi je malo vremena dok sam "skontao" kako da se odvoje pločice sa klešta, pri čemu mi u početku ni na kraj pameti nije palo da je spoljna pločica zalepljena (jer nisam ni znao za takvo tehničko rešenje). To sam shvatio tek kada sam pogledao novu disk pločicu. A stara je tako dobro bila zalepljena, da to ni najmanje nije reagovalo ni na grubu silu. 

Na početku, dok nisam znao da je zalepljena, "tukao" sam i "tukao" komadom bukovine (nisam namerno hteo čekićem), ali, uopšte nije reagovala :) Pomislih: "Šta je ovo???"

A kada sam shvatio da je zalepljena, samo uzeh stolarsko dleto, namestih na spoj pličice i klešta, jednom udarih po njemu i za sekund odvojih staru pločicu :) 

A sama montaža je tek "teški cirkus", jer uopšte nije baš inverzan proces :) 

Sve u svemu, jedno sasvim novo životno iskustvo i nova spoznaja :) 

Inače, kupio sam "Brembo" disk pločice.

IMG_20260426_201530.jpg.d5315956ab0c78a561b7fb343617997a.jpg

IMG_20260501_093722.jpg.9727a18652877333febf9cdac799e483.jpg

IMG_20260427_084815.jpg.cd12e95bc4a2eb38d4aa30aa98d9ad98.jpg

IMG_20260501_091103.jpg.575645fbcf1ba93f6be8f9d37068e9c4.jpg

Podeli ovaj post

Kako se onda montiraju nove s tom trakom?
Ovaj 3M još samo fali na toaletnom papiru (iako mora se priznati da je taj 3M definitivno najbolji - zna Toyota šta valja )

Podeli ovaj post

Pa, pri montaži novih pločica:

- unutrašnja disk pločica se "fiksira" za kočioni klip ( koji je na na samim plivajućim kočonim kleštima ), 

- spoljna disk pločica se postavi u njeno ležište na nosaču samih kočionih klešta, pa se tada sa nje skine zaštitna folija sa 3M lepljive trake ( imaš ispod sliku pre skidanja zaštitne folije, a kad su već obe nove pločice na svojoj poziciji ),

- pa onda vratiš kočiona klešta u njihovo ležište, centriraš klešta gde im je mesto (pazeći dok ih centriraš da za to vreme "ne uhvati" onaj lepak isa pločice za klešta, jer te to može ometati u centriranju ) i onda zašrafiš "klizače".

A kada posle svega toga "napumpaš kočnicu", tek tada se klešta potpuno naslone na onu lepljivu traku.

I to je to :) 

Ovaj moj Jaris ima 63.500 km.

IMG_20260501_085121.jpg

Podeli ovaj post

Proverih večeras stanje pločica i na poslovnom Jarisu ( on ima oko 65.000 km ).

I ni kod njega nije ništa bolje stanje pločica. Nije alarmatno, ali, nema greške ni da se ovog proleća ili leta promeni.

IMG_20260501_222502 (1).jpg

IMG_20260501_222421 (1).jpg

IMG_20260501_220741 (1).jpg

Podeli ovaj post

Svaka čast na trudu Čini se po slici ovog poslovnog da ima još dosta "mesa" na pločicama.

Podeli ovaj post

Imao sam maler da od Jarisa izgubim rezervni ključ (onaj bez daljinca).
U Toyoti sam ključ (koji se poručuje po broju šasije) košta 10.400, ali, on dolazi „nenarezan“ i „nekodiran“, pa kada vam stigne taj ključ, posle morate da ga nosite kod nekog bravara koji to može da radi.
Na kraju mi je jedan bravar naplatio kompletan ključ (sam ključ, narerzivanje i kodiranje) 5.000 dinara.
Inače, onaj (primarni) ključ sa daljincem, za Jarisa u Toyoti košta 30.000 dinara (a on dodje i narezan i kodiran).

Podeli ovaj post

Jutros svratim do "Delte" da zakažem servis za moju Hondu.
Pitaju, naravno, da li želim neki termin koji meni odgovara ili prvi slobodan.
Rekoh - Ma, svejedno, može prvi slobodan.
Kaže - Imamo jedan danas, Ili ako želite u ponedeljek. Ili, neki sledeći dan, samo recite.
Rekoh - daj mi to ponedeljak.
Tako to izgleda kod Honde sa terminima.

Mislim da mi se pri dosadašnjem zakazivanju redovnih servisa za Toyotu ( uživo ili preko aplikacije ) nije desilo da je prvi slobodan termin ( u Toyota Ada ) bio u kraćem periodu od 20 dana ( nedavno sam čekao i mesec dana ). U servisu na Zrenjaninskom putu može da bude kraće, ali, garancija za to nema (pri čemu mi je korišćenje njihovih usluga skopčano sa nenormalnim gubitkom vremena).

To mi je baš najružniji deo "Toyota korisničkog iskustva". Maltene kao da zakazujem ugradnju veštačkog kuka.

A odnos cena održavanja u ovl. mreži Honde i Toyote kao da porediš održavanje za Daciju i BMW :) 

Podeli ovaj post

Inače, nedavno je moj privatni 2022 Jaris ( koga sam uzeo prošle godine ) napunio godinu dana kod mene. Tačnije, kod mog sina. Jer, on ga vozi barem 95% svih kilometara koja vozilo prelazi.

A za tih godinu dana Jaris je prešao oko 26.000 km. U gorivu, za to je bilo potrebno nešto preko 1.400 litara (prosek potrošnje oko 5,3), a u novcu, "čorba" je odnela oko 2.150 evra :) 

Imali smo za to vreme dva redovna servisa (to je odnelo nešto preko 600 evra).

Jedan set AS guma ( Continental ).

A zamenio sam mu i čelične sa alu felnama.

Registracija ...

Sve u svemu, kada podvučem crtu, skoro da mi je prosto neverovatno da je ovaj maleni Jaris za godinu dana "pojeo" oko 4.500 evra :) Sreća pa Jaris nije veći :) 

Podeli ovaj post

On 22. 5. 2026. at 10:05, biciklista said:

Jutros svratim do "Delte" da zakažem servis za moju Hondu.
Pitaju, naravno, da li želim neki termin koji meni odgovara ili prvi slobodan.
Rekoh - Ma, svejedno, može prvi slobodan.
Kaže - Imamo jedan danas, Ili ako želite u ponedeljek. Ili, neki sledeći dan, samo recite.
Rekoh - daj mi to ponedeljak.
Tako to izgleda kod Honde sa terminima.

Mislim da mi se pri dosadašnjem zakazivanju redovnih servisa za Toyotu ( uživo ili preko aplikacije ) nije desilo da je prvi slobodan termin ( u Toyota Ada ) bio u kraćem periodu od 20 dana ( nedavno sam čekao i mesec dana ). U servisu na Zrenjaninskom putu može da bude kraće, ali, garancija za to nema (pri čemu mi je korišćenje njihovih usluga skopčano sa nenormalnim gubitkom vremena).

To mi je baš najružniji deo "Toyota korisničkog iskustva". Maltene kao da zakazujem ugradnju veštačkog kuka.

A odnos cena održavanja u ovl. mreži Honde i Toyote kao da porediš održavanje za Daciju i BMW :) 

Danas je na mojoj Hondi odradjen šesti redovan servis u "Delti" ( na 61.330 km ). Zamenjeno je i ulje kočnica ( na moju izričitu molbu ).

Ukupna cena RSD 21.133.

Pogledah posle u aplikaciji My Toyota, istovrsan obim servisnih radnji za Jarisa na današnji dan u Toyota ADA ima "berzansku cenu" od RSD 43.270 :) 

Honda ... Automobil za "sirotinju" ... A Toyota ... Nije Toyota za svakoga ... :) 

Podeli ovaj post

Nevjerojatno. Zar je moguće da je tolika razlika ? Kakav je inače servis kod Honde, jesu li dobri ili su fušeri? Nije mi jasno da je termin servisa od odmah do kada hoćeš?! Malo.je Hondi u BG ili nemjau posla? Ili imaju garažu za 50 auta?

Podeli ovaj post

Po mom mišljenju, odnos cena redovnog održavanja je najvećim delom posledica činjenice da Toyoti prodaja u Srbiji godinama ide odlično (mislim da je prošle godine prodala skoro 4.000 vozila), a Honda se prodaje u smešno malim količinama (ne verujem da su prošle godine prodali više od 150 vozila) i onda se sve to odražava i na cene redovnog servisiranja.

Toyota u tim uslovima može da "šamara" kako želi sa cenama održavanja. A Honda se trudi da "ne šamara".

Taj mali obim prodaje Honda automobila nije veliki problem za njenog uvoznika, jer je ista matčna firma osnivač:

- firme koja za Srbiju uvozi automobile Hondu i Maserati, kao i motocikle KTM i Honda (čuo sam od nekih insajdera da uvoznik mnogo veći prihod ostvaruje od prodaje motocikala Honda nego li od prodaje automobila, jer se Honda motocikli prodaju kao blesavi u Srbiji, što i nije čudo, jer je Honda već 52 godine zaredom najveći proizvodjač motocikala na svetu) i

- firme koje uvozi BMW i MINI automobile, kao i BMW motocikle.

Podeli ovaj post

A ne samo da je kod Honde cena uobičajenog redovnog servisa ( ulje motora + svi filteri ) niža nego isog takvog servisa kod Toyote, već Honda za održavanje automobila u ovlašćenoj mreži (godinama) nudi i pogodnost da je svaki treći redovan servis sa popustom od 50%, a što je kod Toyote nezamislivo.

I kada se sve to "spoji", moj je dugoročni utisak da u vremenskom periodu od više godina, redovno održavanje Toyote bude skuplje za barem 60-70 % od Honde. 

Podeli ovaj post

Imala je i Toyota te povoljne servise, nekada je znala imati pogodnost prilikom kupnje 5 godina besplatnog servisa.
Ja ne vjerujem da se taj servis odradi kako treba kada je besplatan , to sam rekao i u Toyoti. Oni mi ,naravno, rekli da se sve radi u skladu sa servisnom intervalima jer to plaća Toyota...hm

Vjerojatno samo ja imam problem s tim

Honda je izvrstan auto, čudno da se manje prodaje. Cijena ?
Kakva su tvoja iskustva s Hondom?

Podeli ovaj post

Šta mislite o aplikaciji My Toyota nakon poslednjeg ažuriranja ?

Meni se ne dopada kako su sada u osnovnom prikazu date pojedinačne vožnje.

Ranije si odmah (bez ulaska u detalje) video na mapama rutu SVAKE pojedinačne vožnje, kao i podatak o distanci, prosečnoj brzini i prosečnoj potrošnji.

Sada vidiš (bez ulaska u detalje) samo prikaz rute poslednje vožnje. A za ostale vožnje samo kada udješ u detalje.

I to mi oteževa pretragu.

Podeli ovaj post

Zakazah danas redovan servis za jedno Jare.

I gledam NOVE cene na sajtu. Redovan servis na 60.000 km, koji je u februaru koštao 42.000 dinara, danas je preko 47.000 dinara.

Blago nama sa brigom Toyote o nama ...

Screenshot (277).png

Podeli ovaj post

nema tu puno filozofije tako je sa svime.
Globalna Inflacija je činjenica, a u Evropi je posebno izražena.

Baš sam jutros uz kafu gledao fotke sa menijem jene ćevabdžinice u Beču.
Ono što je pre 6 godina bilo 7,5 danas je 14.99.

Burek u pekari pored posla 2020 bio 100 dinara, danas je 220.

Primera je bezbroj

Podeli ovaj post

Ma, koja "globalna inflacija" i kojih "šest godina"...

Redovan servis koji sam u februaru ove godine platio 40 hiljada, danas, posle samo pet meseci, ako je istog sadržaja i obima košta 47 hiljada dinara 

To je čisti lopovluk.

Podeli ovaj post

Vozila su poskupela drastično tokom maja, to je manje više isti period kad su digli i cenu redovnih servisa.

Po statistici od prošle godine na drugom su mestu po ukupnoj prodaji, očigledno im se može nažalost.

Mene uskoro čeka servis, gde je najmanje zlo po Bgdu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj post

Novac je praktično bezvrijedan, doslovno gledam kako mi se euro topi u ruci.
Neki dan odradim nešto na tehničkom što je 30.06.2026. koštalo 42 € , dođem 01.07.2026. jer mi je bilo nebitno koji dan da to platim i ono cifra 56 € !!! Kaže službenica ,danas dobili info da je ta usluga poskupjela od "danas" 14 € ili 33,33 % !!!

Skoro sam se ugrizao za jaja ,pogotovo jer sam to mogao obaviti danima prije... novac gubi vrijednost, a i nema ga...

• Upvote 1

Podeli ovaj post