Jump to content
dexx

Pomoc oko kupovine Yaris-a mk2

Recommended Posts

Pozdrav svima.

Kao sto sam napisao u "Parking" temi vec nekoliko godina sam bez auta, a inace se ne razumem previse pogotovo posle ovako dugog perioda pa mi treba pomoc oko kupovine.

Treba mi pre svega pouzdan auto sa niskom potrosnjom i povoljnim odrzavanjem. Planiram da sa njim idem na posao do kog imam 30-35km u jednom pravcu i za privatne potrebe. Ajde da kazemo 10.000-20.000km godisnje.

Krenuo sam od potrage za dizelom. Gledao sam razne modele. Peugeot 308, Ford Focus, Honda Accord, Renault Megane, Honda Civic, Opel Insignia, Toyota Auris..medjutim citajuci forume saznao sam da su to malo skuplji modeli za odrzavanje zbog dizel komponenti tako da sam odustao.

Odlucio sam se za Yaris-a druge generacije zbog moje visine..tj moze i prva ako smatrate da ne dobijam nista sa drugom. Gledam benzinca sa 1.3 (87ks) motorom jer imam 70% otvorenog puta pa mislim da je to bolji izbor nego 1.0. Ako mislite da je bolji dizel nije problem. Slobodno kazite. Prihvatam svaki savet.

Gledam oglase i tu mi treba najveca pomoc. Meni su svi oni isti. Recimo dva modela 2007 godiste i cena je 500€ razlike, a imaju slicnu kilometrazu. Ne znam sta da gledam. Da li moze kod nas da se nadje nesto da je dobro ili da gledam oglase preko.

Budzet je 3000-3500€ i da mi ostane za servise, registraciju i gume. Ako mislite da za 4000€ ima boli glava primerak mogu da se skrpim.

Podeli ovaj post


Link to post

Što se tiče konkretno Yarisa nemam lična iskustva da bih mogao ti pomoći, ali generalno za Toyotu važi pravilo da bolje u startu uzeti skuplji i bolje održavan primerak nego jeftiniji malo, jer jeftina i dobra Toyota ne postoji, onaj koji je održava zna šta je zna i koliko vredi, tako da na tvom mestu bih svakako gledao 500e skuplji i da je bez ulaganja ili sa što manje. Znam za primer da je čovek uzeo Aurisa za 600e jeftinije ali posle dok je zamenio sve što treba dao još 1000e.

Ono što odokativno sam mogao da vidim po oglasima na prvi pogled, Yaris 2 sa motorom 1.3 u dobrom paketu opreme i da na slikama deluje pristojno već ulazi u taj budžet oko 3500e i više. To jeste Toyotina karakteristika, košta skuplje od konkurencije pa čak i mlađe a ne istog perioda ali zato kasnije sve to isplati kroz pouzdanost i održavanje minimalno. Bojim se da i ako nađeš primerak boli glava u Srbiji on može preći tvoj budžet ili da kupiš neki iz uvoza i da se spremiš da ćeš na tih 3000-3500e imati još ponešto da uložiš.

Ovo je lično moje mišljenje i zapažanje na osnovu praćenja Toyota modela neko vreme unazad, ne mora da znači, ide kriza, januar kada je prodaja slaba pa možda i budu jeftiniji.

Podeli ovaj post


Link to post

Slazem se sa tobom i svestan sam toga.

Nije problem da dam malo vise, ali meni svi oglasi tj automobili izgledaju isto. Jedino da izaberem neki na osnovu boje pa da trazim majstora da pogledamo. Oprema je manje vise ista sam te digitalne klime koju retko koji ima.

Kupijem polovan auto +10god starosti pa je i logicno da ne bude NOV NOV NOV. Te spoljasnje mane se mogu ispraviti, ali sto se tice motora to bih voleo da bude nwki ocuvan.

Ima i onih "Kupljen i Srbiji"..e sad koliko je to dobro. Nase gorivo, nasi putevi itd

 

Podeli ovaj post


Link to post

Olakšavajuća okolnost je što si iz Beograda, prvo pogledaj tu, ok suzio si namotor i to je dobro, sad još odaberi boju pa kreni da gledaš a kada nađeš par koji ti se svide zovneš, porazgovaraš, pitaš može li provera pa vidiš ako može ili povedeš ako imaš majstora ili da vidiš da li nekako auto možeš da oteraš u JapanShop servis u Kaluđerici na proveru, platiš mislim radni sat 1400 din i pretamburaju ga pravi stručnjaci od tablice do tablice.

Opet ako nađeš u nekom drugom gradu onda malo teže to ide ali opet vidiš imali ovlašćeni servis, pitaš može li provera i tome slično, već tu ćeš znati odmah na čemu si.

Podeli ovaj post


Link to post

Iskreno boja mi totalno nije bitna nego sam bzv spomeno da jedino po tome mogu da biram jer se ne razumem u kola da kazem ovaj je bolji.

Recimo isto su godiste i razlika u kilometrazi je npr 10.000, a u ceni 800€. To mi nije jasno.

Podeli ovaj post


Link to post

Ti kad vidiš neki da ti je zanimljiv slobodno postavi ovde link pa da vidimo, ima mnogo vozača koji poseduju taj auto i koji su isti kupovali tako da će ti reći odmah na prvu šta nije kako treba ili šta da gledaš kad ideš na lice mesta.

Podeli ovaj post


Link to post

Što se tiče uvoza nećeš ništa uštedeti, pitanje kakav je primerak a ono što dodatno komplikuje što od ove godine kreće rigorozna kontrola automobila uveženih nakon 2014. god tako da na tvom mestu ja bih prvo pogledao ova dva sa domaćim tablicama pa onda redom dalje, ovaj crveni i KV mi deluje d aima dosta izgreban enterijer, tako na slikama deluje.

Podeli ovaj post


Link to post

×