Jump to content
biciklista

Toyota proglašena trećom najopstruktivnijom kompanijom po pitanju klimatskih promena

Recommended Posts

Toyota logo

U izveštaju InfluenceMapa, koji je istraživao korporacije i taktike lobiranja za klimatske promene, Toyota je proglašena trećom najopstruktivnijom organizacijom za lobiranje vlada koje postavljaju klimatske politike. Prvo i drugo mesto pripada najvećim naftnim kompanijama ExxonMobilu i Chevronu.

'Korporativni priručnik za zadržavanje klimatske politike je prošao dug put od poricanja nauke, ali je jednako štetan. Ono što vidimo nije ograničeno na napore da se direktno potkopaju propisi. Takođe uključuje plodne i veoma sofisticirane tehnike hvatanja naracije, koje vode vlade neverovatno opasnim putevima', rekao je Ed Collins, direktor InfluenceMapa za The Guardian.

Ovo nije prvi put da je Toyota istaknuta zbog svoje taktike lobiranja. Prema ranijem izveštaju New York Timesa, japanski proizvođač automobila je 'u senci' vodio kampanju protiv prvog čoveka Kongresa kako bi povukli planove Bajdenove administracije za usvajanje električnih vozila. Toyota je takođe stagnirala u EPA brojkama, koje pokazuju da su ukupni podaci o potrošnji goriva marke sada na donjem nivou ocena ekonomičnosti, piše Jutarnji.hr.

Prošle godine nadzornik za doprinose kampanji je otkrio da je Toyota bila daleko najveći korporativni donator republikancima u Kongresu, koji su osporili rezultat predsedničkih izbora. Mnogi od njih dovode u pitanje naučnu osnovu za klimatske promene.

U Japanu, predsednik Toyote Akio Toyoda je tvrdio da bi Japan leti ostao bez struje ako bi sva vozila bila električna. Dodao je da bi infrastruktura potrebna za potpuni prelaz na električna vozila koštala zemlju između 135 do 358 milijardi dolara. U Indiji su Toyotini čelnici osudili cilj zemlje da do 2030. voze samo EV-ovi.

Toyota već duže vreme tvrdi da će hibridna i vodonikova tehnologija ponuditi bolje rezultate u borbi protiv klimatskih promena. Od tada je kompanija predstavila svoj prvi električni crossover, koji će biti jedan od sedam očekivanih članova potpuno električne bZ porodice.

Izvor: Jutarnji.hr

https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2021/11/07/toyota-proglasena-trecom-najopstruktivnijom-kompanijom-po-pitanju-klimatskih-promena

Podeli ovaj post


Link to post

×