Jump to content

ivandzilo

TcS Korisnik
 • Broj Poruka

  29
 • Pridružio se

 • Zadnja poseta

 • Dani Pobede

  2
 • Vreme Online

  3d 5h 47m 39s

ivandzilo poslednji put pobedio na dan Jun 16 2018

ivandzilo je imao najviše lajkovan sadržaj!

Reputacija Zajednice

5 Neutralan

O članu ivandzilo

 • Rangiran
  Novi član

Profile Information

 • Pol:
  Muški
 • Grad:
  Kruševac
 • Država

Vozilo

 • Proizvođač:
  Toyota
 • Model
  Rav4
 • Oznaka
  D4-D

Skorašnji Posetioci Foruma

424 videli profil
 1. ivandzilo

  Balansiranje guma

  Da li ste nekada nakon izbalansiranih guma, skinuvši ih sa mašine za balansiranje stavili ponovo na mašinu za balansiranje ? To mi se dogodilo jednom prilikom kada sam zahtevao od majstora da proverim da li je stvarno točak izbalansiran. I gle čuda točak pokazuje da nije izbalansira. Onda je jedan iskusniji vulkanizer rekao da se to dogagađa uvek , jer se točak ne vrati na istovetni položaj u mašinu i onda postoji odstupanje tj balansirani točak kada se skine sa mašine i ponovo vrati sa nekim drugačijim zaokretom i zavrti pa zaustavi, pokazuje da točak nije izbalansiran. Da li vam je to poznato? Meni sada nije jasan smisao balansiranja točkova. Jer balansirani točak ne ostaje u mašinu za balansiranje već se montira na vozilo. Znači menja mu se položaj , pokazivaće odstupanje od stanja kakvo je imao na mašini za balansiranje.
 2. ivandzilo

  Kada svojim prevozom krećete na more?

  Polazilo se oko 4-5 u zoru. Usput sendviči, kao laka hrana. Predah Predejane, za kafu , sok. Poslednja pumpa na makedonskoj granici za odmor i tankanje goriva.Do Kavale ili Tasosa bez predaha jer i nema usputnih pumpi za gorivo posle prelaska grčke granice.Sve u svemu 700 ili 600 km zavisi da li Tasos ili Kavala.
 3. ivandzilo

  Ivan i Rav-4 D4D

  Upravo sam se vratio sa odmora iz Grčke tim autom. Koštao me je 6500 eura od toga je carina bila 1150 eura. Nakon toga je rađen mali i veliki servis i nove letnje gume.
 4. ivandzilo

  Neka razmišljanja o normalnoj potrošnji ulja

  Prosečna potrošnja preporučenog ulja od strane proizvođača automobila za koje sam naveo da je max 125-150 ml ulja na 1000 km se odnosila na dizel motore. Poznato mi je iz literature da turbo benzinci znaju da imaju povećanu potrošnju ulja (do 1l na 2000km). Naravno da povečana potrošnja kod ovakvih motora zahteva određene zahvate na samim motorima .
 5. ivandzilo

  Čišćenje MAF/MAP Senzora

  Da li će ovoko očišćen MAF senzor uticati na potrošnju dizela napisaću ako je bude.
 6. ivandzilo

  Čišćenje MAF/MAP Senzora

  Naravno prethodno su senzori bili tamne boje , to se moze videti i na onoj vatici.
 7. ivandzilo

  Čišćenje MAF/MAP Senzora

  Inspirisan temom rešim da i ja očistim MAF senzor. Evo slika posle čišćenja.
 8. ivandzilo

  Čišćenje MAF/MAP Senzora

  Inspirisan temom rešim da i ja očistim MAF senzor. Evo slika posle čišćenja. Znači od alata je koriščena pinceta, obična fatica i izopropilalkohol. Mora se pažljivo čistiti naročito onaj manji senzor jer je gracilan. Ako je vata dovoljno rastresita onda nije problem. posle izopropilalkohola ne ostaju tragovi. Brzo se suši ali sam ga ja dodatno osušio fenom hladnim vazduhom.
 9. Ovo je moje lično razmišljanje bazirano na iskustvu i vožnji dizel automobila Polo SDi dest godina. Vw koncern na mom upustvu za Polo SDi 1,9 47kW piše da je normalna potrošnja ulja 1litar na 1000 km (1 litar ulja na hiljadu kilometara). Ovom izjavom oni su se zaštitili da sve do te količine ulja oni nisu odgovorni za potrošnju od 1 litra do hilladu kilometara. Nema zamene motora kod novog auta ako troši manje od jednog litra na hiljadu kilometara. Moj polo sdi koji je prešao 250000 km troši 1 litar ulja ali na deset hiljada kilometara. Šta to znači nije teško zaključiti. To isto važi i za druge proizvođače automobila. Oni se tim izjavama štite od mogućih reklamacija ako auto troši 1litar na 1000 km. Po meni normalna potrošnja na hiljadu kilometara je do max 125-150ml na 1000km sve preko toga je povećana potrošnja iz raznih razloga. Znači da je normalno da se ne doliva ulje do 10000 hiljada kilometara a ne da u gepeku imate skladište sa uljem.
 10. ivandzilo

  zvucni signal pri dodavanju gasa

  Ako je taj zvuk brodske ili kamionske sirene koji se meni desio uzrok je bio nepritegnuta šelna na crevu od turbine ka interkuleru. Možda je neko crevo probušeno ili neka šelna od turbine. Treba pogledati.
 11. ivandzilo

  Toyota Rav4 Greska P0400 - EGR Ventil

  Kod mene je prosečna potrošnja 6,5-6,7 l na 100km. Relacija Kruševac-Novi Sad sa koriščenjem auto puta. Takođe Beograd -Čačak-Kruševac.
 12. ivandzilo

  Šta vas najviše nervira kod vozača?

  Da koliko znam u naselju možeš da voziš brže desnom trakom jer tu ne postoji leva koja služi za preticanje kao na auto putu. Znači na auto putu voziš uvek desnom ako ne pretičeš a u gradu voziš u traku koja ti dozvoljava da lakše skreneš desno ili levo bez menjanja traka i mozeš da budeš brži u desnoj nego u levoj.
 13. ivandzilo

  Ivan i Rav-4 D4D

  Ne nije nužan volan , ja nisam menjao volan . Uzimaš tempomat sa audiokomandama i sa pripadajućim đjekom(audio komande uzimaš da se ne bi mučio da izvlačiš dva kontakta tempomata iz đjeka i da ih uguras na isto mesto u tvoj postojeći) i možeš da uzmeš plastiku kroz koju prolazi tempomat da ne bi morao da bušiš svoju plastiku. Možeš da uzmeš i ceo volan ali nije nužno.
 14. ivandzilo

  Ivan i Rav-4 D4D

  Zašto je zgodnije da skidaš audio komande sa volana i da ih zamenjuješ sa audiokomandama i tempomatom sa polovnog jer su povezani na isti đjek pa ne moraš da se mučiš da iz đjeka izvlačiš dva kontakta tempomata pa da ih umećeš u tvoj đjek. Teško se vade i uzani su jako, ali kod kineskih tempomata to je jedino moguće. Meni je jednostavnije skinuti sve sa polovnog i samo zameniti.
 15. ivandzilo

  Ivan i Rav-4 D4D

  Originalni tojota delovi za veliki servis 550eura ili 65000 din( PK , zupčasti i rebrasti kaiš,vodena pumpa, natezači kaiševa, antifriz). Mali servis alternativni delovi i total ulje 12000 dinara. Mali servis sa originalnim Toyota delovima 29000 dinara. Ugradnja tempomata je vrlo jednostavna uz adekvatnu pripremu. Sve je originalno u mom slučaju ali može i iz kine preko aliexpressa. Ako se uzme sa polovnog Rav4 tempomat i plastika sa rupom ispod volana kroz koju prolazi tempomat, u tom slučaju se demontira volan, skine aerbeg i skinu postojeće audio komande sa volana . Na polovnom tempomatu sam imao i audio komande jer u tom slučaju samo skinem svoje audio komande i postavim audio komande sa tempomatom od polovnog RAVa i provučem tempomat kroz zamenjenu originalnu plastiku. Prethodno se isključi - pol akumulatora. Malo sam komplikovano objasnio ali u suštini ako bi zamenio ceo volan sa tempomatom na njemu sve bi radilo i na tvom ravu . Evo sa youtuba video na kome se vidi kako to izgleda iznutra na RAV 4 D4D: Ako nije najjasnije mogu da slikam audio komande sa volana koje sam skinuo i plastiku ispod volana. Na ovaj način samo demontiraš i montiraš sve što je potrebno (kontakti , zeleno svetlo cruis na tabli se pali kada stisneš dugme na tempomatu)već postoji na tvom Ravu jer je to predvidjeno u boljem paketu opreme.
×